Тайра: За 8 години видях ужасни неща, но няма да се предадем

Юлия Пайевска от Украйна разказва пред Милена Милотинова
163
Тайра: За 8 години видях ужасни неща, но няма да се предадем

"Виждала съм толкова много неща от началото до сега. За 8 години съм видяла ужасни рани, не можете и да си представите дори," казва в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR известният украински медик Юлия Пайевска, основател на доброволческата организация "Ангелите на Тайра" в Украйна.

Пайевска беше един от представителите на Украйна, поканени в Европейския парламент преди празниците за получаване на Наградата Сахаров - най-голямата награда в ЕС за отстояване на човешките права и свобода на словото. В края на 2022 година Наградата Сахаров беше присъдена на украинския народ заради смелостта му.
"Най-мъчителната случка е от Мариупол, когато видях жена с малко бебе на ръце, но бебето беше ранено от осколка след бомбардировка и загина. Малко бебе, мъртво, в обятията на тази жена. Тя беше седнала на пейка и го прегръщаше, държеше го близко до сърцето си цял ден и последвалата нощ. Беше непоносимо. Колкото повече изстиваше тялото на това убито бебе, толкова по-силно тя го притискаше към себе си в опит да го сгрее, но не можа да направи нищо. Бях съкрушена," разказва Юлия Пайевска, известна в Украйна като Тайра.

Самата Юлия Пайевска преживя 3-месечен плен от руските сили, преди президентът Зеленски в средата на юни да оповести освобождаването й. Преди това обаче Юлия Пайевска успява да предаде на екип на АП записи от окупирания Мариупол, направени с прикрепена за тялото й камера. Така още в средата на март кадрите с ужасите от обсадения Мариупол станаха обществено достояние.

"Това предизвикателство и изпитание, през което преминах, всъщност те прави по-силен. Сега усещам, че принадлежа на украинците. Те имат нужда от мен и трябва да направя всичко възможно да помогна да не се случва на други жени, деца или другиго," казва Тайра за трите месеца в руски плен.

Как живеят украинците 10 месеца след началото на войната?

"Знаете, че нямаме много ток – може би около 4 часа на ден, няма и много отопление в днешно време, не остана здрава енергийна инфраструктура. Но духът на хората е силен, шегуваме се, че нима руснаците смятат, че ще надделеят и ще ни преборят с това? Не. Няма.  Не се страхуваме. Имаме много жертви, много ранени, но няма да се предадем. Ще продължим до победа, защото нищо не може да оправдае тази непровокирана, жестока и несправедлива агресия от руска страна," заяви Пайевска.

"Наградата Сахаров е невероятна награда. Гордеем се с нея. Тя показва как украинците се борят, колко са смели. Целият свят може да го види. Тази награда е свидетелство за уважението на европейците към нас, към нашите битка и смелост. Вярвам, че ще бъде вдъхновение за всички украинци," казва Пайевска.

Целия разговор на Милена Милотинова с Юлия Пайевска - вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миленче, вземи направи едно интервю с някой от източна украйна! Няма да забравя една баба я спрели на улицата да я питат какво мисли та жената неможеше да си сдържа сълзите и да проклина Порошенко, който беше засипал донбас с артилерийски залпове и изби сума ти от собственияси народ само защото говорят руски!
127
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Точно така какво е така ? В Одеса и Харков нямаше война, там не загинаха 14 хиляди човека, защото ги нямаше руските войници, които заедно с местните бандити да организират руската прокси война. Тогава руснаците обясняваха, че пленените руски войници просто са се загуибили, а най-новото модерно руско оръжие просто са го намерили на поляната.
126
20
 
8
 
! Отговори
Лалев преди 1 година
Я-я-я-я,колко много руски *** имало тук ?! Ами защо сте тук,а не там та да се биете под знамето на руските фашисти и да се наслаждавате на красотите на войната ?! Такива като вас само търсят " под вола теле".но като им замирише на барут и дим да ги няма ?!На слушали сме се на такива страхливци ,айде чиба !!!
125
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а ужасът на хората от Донбас от 2014 до сега - тая /или тоя/ него не го ли видя
124
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно ли е, че това е жена?..Даже има акъл за разлика от теб!:))))))))
123
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно ли е, че това е жена?
122
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че си много зле.Той просто е много умен!:))))))))))
121
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо промотирате продължението на войната? Тези ще трябва да постигнат незабавно споразумение! Или някой друг вместо тях и всичко да приключи!
120
8
 
30
 
! Отговори
Точно така преди 1 година
Осем години, дълги. Започнаха с избиването на полицаи и протестиращи. Убийците наети от сегашните укро управляващи и платени от щатите. Продължиха с изгарянето на сто младежи в Одеса отново от сегашните укро управляващи. След това обстрели и избиване на украинците в източните части на страната. Уффф, има ли нужда да изброявам мерзостите на ненормални и болни мозъци. Срам ме е, че сме братовчеди, че сме им дали вярата и писмеността си.
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 128. И кво от тва ?
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, да. Със сигурност ти си един от тези, дето презират произхода си. Ами Бог ми даде повечко акъл, щом ти липсва пали свещи и се моли, може да ти спусне и на теб ако реши!:)))))))))))))
117
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офф тая фашистка колко деца е избила сигурно в Донецк, сутрин като стане да целува портрета на Путин че я освободиха защото е безполезен бокл...к какво ми я лансирате обикновен извратен главорез няма нищо общо с медицината.
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Швейк. Добре бе. И кво ?
115
24
 
10
 
! Отговори
Швейк преди 1 година
По жалки от руснаците са само българските русофили!
114
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви 8 години ? Нали уж руснаците я почнаха войната има няма от година ? Въпросът ми е към амнезиралите умнокрасивобогати.
113
1
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
До Анонимен 120. О, да. Със сигурност ти си един от тези, дето презират произхода си.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 120. Мисля, че си много зле.
111
2
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Един тро*л се разхожда и копира ли копира, щото сам нищо не може да измисли.
110
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-жалка история от тая, човек да презира произхода си. Това направиха украинците, затова Господ ги наказва. Украйна изчезва от картата на света...Ако произхода ти е съставен основно от плиткоумни означава ли че ти трябва да се спуснеш до тяхното ниво?! Мислиш ли че Бог дава повече акъл на някой за да се принизи до плиткоумни и да ги търпи защото са му роднини, да кажем?!:))))))))))))
109
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирам, че на сащисаните и на русофобите не им се иска, но е отредено Русия да победи. Само малко повече акъл да и бяха спуснали отнякъде!:))))))))))))))