Руските комплекси С-300 и С-400 и защо ПВО на Украйна е безсилна срещу тях?

Променя ли се тактиката на руските ракетни удари?
Обновена: 26 яну 2023 08:33 | 24 яну 2023 07:03, Елка Василева
347
Руските комплекси С-300 и С-400 и защо ПВО на Украйна е безсилна срещу тях?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия вече изпитва недостиг на високоточно оръжие и започна да използва в Украйна и неуправляеми ракети, които дават големи отклонения. Безсилна ли е срещу тях украинската противовъздушна отбрана?

Най-малко 45 души загинаха, след като ракета удари жилищна сграда в украинския град Днепър. Украинските военни заявиха, че атаката е била извършена с руска крилата ракета Х-22. Москва отрече причастността си към нападението.

Още по темата
По данни на украинската армия сред ракетите, използвани от Русия, има и такива, срещу които украинската противовъздушна отбрана (ПВО) е безсилна. Какво може да помогне на Украйна в борбата с руските ракетни атаки и как обикновените украинци могат да се опазят от тях обяснява пред Дойче веле летецът инструктор и полковник от запаса на украинските въоръжени сили Роман Свитан.

Променя ли се тактиката на руските ракетни удари?

Напоследък руската армия изпитва глад за снаряди и ракети, което си личи и по намалялата интензивност на руския обстрел на фронта. Те вече посягат на т.нар. неприкосновен запас от стратегическия резерв. За да изтощят украинската ПВО, напоследък руските войски започнаха да използват и зенитни ракетни комплекси С-300 и С-400, за да поразят точно тези обекти, чието разположение са разузнали. Същевременно започнаха и все по-често да използват неуправляемите ракети Х-22, казва Свитан.

Той обяснява, че Х-22 са свръхзвукови крилати противокорабни ракети с ниска точност. Ако не се използват срещу кораби, ги наричат ракети на терористичната заплаха. Кръговото им отклонение е 300 м, но вероятността ракетата да попадне в зададения кръг е само 50 процента. Останалите 50 процента предполагат ракетата да попадне в кръг с диаметър два километра. Нейните тактико-технически данни са настроени така. Обичайно нейни цели би трябвало да бъдат големите самолетоносачи. Х-22 е била замислена като тактическо ядрено оръжие, за което точността не е толкова важна. Използването на това оръжие по начина, който виждаме сега, е терористичен акт.

Със средствата за отбрана, с които Украйна разполага, тя не може да сваля ракетите Х-22. Скоростта на тези ракети е много висока, украинските зенитно-ракетни комплекси не могат да ги прихванат, защото не успяват да реагират своевременно. Този вид ракети могат да бъдат прехванати с комплексите "Пейтриът", но засега не е известно какви комплекси ще  бъдат предоставени на Украйна от западните държави. Срещу Х-22 може да се използва и зенитно-ракетният комплекс SAMP-T. Но докато Украйна не получи такива комплекси, Х-22 остават проблем, посочва Свитан.

Запитан за серия взривове в Киев и в Киевска област, при което не е имало обявяването на въздушна тревога и дали това също ли са били руски ракети, които украинската ПВО не е успяла да „види", Свитан казва, че както е съобщил Генералният щаб на украинската армия, това са били ракети от С-300 или С-400. Те са предназначени за унищожаването на въздушни цели, но заради ракетния глад Русия е започнала да ги използва за поразяването на наземни цели. Обсегът им не е голям, но скоростта им е много висока - над два пъти скоростта на звука.

Освен това тези ракети се движат по балистична траектория. Заради високата скорост украинските локатори не могат да ги засекат и затова не могат да реагират бързо, не успяват да обявят въздушна тревога.

С-300 и С-400 са голям проблем за украинските гранични градове и тези близо до фронта. Ракетите от С-300 летят на разстояние 100 километра, а от С-400 могат да поразяват цели на разстояние до 250 километра. Русия би могла да ги използва и от територията на Беларус, и от своя територия. Респективно всички украински градове, които са на до 250 км от границата, могат да попаднат под техните удари, казва Свитан.

Запитан как би могло да изглежда противодействието срещу тях, той посочва, че и в това отношение роля могат да изиграят най-новите зенитно-ракетни комплекси, каквито Украйна още няма - по-конкретно отново "Пейтриът" и SAMP-T, каквито са обещани на Украйна. При това Украйна има нужда от по-голям брой от тях - няколко десетки SAMP-T или няколко батареи "Пейтриът".

Има и още един вариант, казва Свитан - да бъдат унищожени пусковите установки на територията на Русия и на Беларус, „но ние не разполагаме с далекобойни ракети за целта. Имаме нужда от ATACMS, за да се опазим от С-300 и С-400. Би помогнало и унищожаването на заводите за производство на пускови установки и на въпросните ракети. За това са нужни ракети от типа "Томахоук", които могат да прелитат 2000 километра. За защитата от ракетите С-300 и С-400 зависим от нашите международни партньори“, казва Свитан.

Тези ракети са много опасни за хората - защитата от тях е възможна само в солидни железобетонни укрития. При положение, че няма предупреждение обаче, най-добрият начин да се спасиш от тези ракети сега е да заминеш за Европа или за тази част от територията на Украйна, която е отдалечена на повече от 250 км от границата или от фронта, казва още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще се навърши една година, откакто Руснаците свършиха ракетите. Още от Март 2022 я слушаме тая басня. Най-абсурдното е, че пропагандната западна машина не се умори да върти една и съща плоча. И само под секрет, Западните танкове горят, също като Руските. Чака ни кръвопролитна Пролет, дъжд от Искандери, придружен с градоносни облаци и Торнадо на Окраинска територия.
251
2
 
27
 
! Отговори
да, бе преди 1 година
вас ако слушаме утре руснаците ще дойдат да ни се молят за оръжие!
250
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия вече изпитва недостиг на високоточно оръжие и започна да използва в Украйна и неуправляеми ракети, които дават големи отклонения."ПОРЕДНАТА ГОЛЯМА ЛЪЖА НА Е.ЛКА ВАСИЛЕВА!
249
14
 
26
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Зенитна ракета от ПВО, която пропусне целта трябва да се взриви във въздуха, за да не падне долу и да убие някого. Но украинците този взривател го махат за да увеличат обхвата на ракетите си. Затова например украинска зенитна ракета стигна чак до Полша и уби двама трактористи там. Та и тази украинска ракета, след като е пропуснала целта е ударила жилищният блок. Естествено от Киев това няма да го признаят. Но за Полша беше ясно, а Зеленски два дена л'ъга, че ракетата била руска.
248
6
 
34
 
! Отговори
до 265 преди 1 година
Опитах да я прочета тази статия.Стигнах до половината и се отказах.Безмислици,невярности и опит за манипулация(безуспешна).
247
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е писал тази статия? По-голяма глупост не бях чел от години.
246
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските окупационни войски са на края на силите си, Зеленски се е изприщил и желае убежище в Коста Рика при бай Коста, SNN.
245
21
 
17
 
! Отговори
БАБА преди 1 година
До ПроСоТо КАКВИ РЕКИ, КАКВА НЕОБЯТНА ТЕРИТОРИЯ. ВСИЧКО Е ВЗЕТО С БОЙ, УНИЩОЖЕНИЕ, УНИЖЕНИЕ И УБИИСТВА. ТОВА Е ТАЯ....СТРАНА НАРЕЧЕНА РУСИЯ, СБИРЩИНА ОТ РАЗЛИЧНИ ПОЧТИ НЕУКИ НАРОДИ....И ВИЕ ПРОМИТИТЕ И ПЛАТЕНИТЕ Я НАРИЧАТЕ ИМПЕРИЯ. А спрете. Взели сте пари до сега, вече мислете. Срамно и страшно е да има ролкова лудо алчни в нашия век. Умират хора във война. Не ви ли идва на ума че и вие имате или ще имате деца....Няма да ви повлияя с това...но пък знае ли човек....
244
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От няколко варианта все някой ще е приемлив.
243
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отхвърляш едно, пък идва ново изискване. Нова регистрация. Не мога да си приключа още годината.
242
18
 
14
 
! Отговори
АНУС ШЕПТИ преди 1 година
ЩОМ ПУТИН ГИ КУРДИСА ОКОЛО КРЕМЬЛ...НЕЩАТА НЕ СА ДОБРЕ ЗА СВИТАТА МУ. ЩЕ ПЛАЩАТ И ДЕЦАТА ИМ.СЕГА И ВЕДНАГА.
241
14
 
14
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Без да съм русофил или русофоб се чудя защо само вие русофилите говорите за унищожение на нещо!? Особено ти!? Но явно си путинофил! Та това което си написал, ѝе не си русофил или русофоб то си е чиста лъжа! Колкото до унищожението досега, само путин говои за унищожение! За атомни бомби и ракети! Аз не съм чул никой западен президент да е казъл унищожение! Само вие русофилите го правите! Та я виж там ИЗЛЪЖИ и за нещо друго!
240
8
 
13
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Свитан . . . , ако не е тази тотална материална и финансова подкрепа ( от които крадете с пълна сила) от "запада" вие ще се ос е рете за час !
239
6
 
17
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Какво се случи със толкова въоръжение за сто милиарда дадено на Украйна.Нямат ли си роми там и вторични суровини
238
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Когато двама съседи се карат, най-вероятно им е гостувал англичанин" - ирландска поговорка.
237
19
 
32
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Нищо не може да помогне на окраинските нацисти!!! Унищожават си населението и най- вече етнически унгарци, българи, руснаци, гагаузи(българи)...... Зеления провежда масов геноцид, а той, свитата му и американките господари, трупат несметни богатства!!!
236
5
 
26
 
! Отговори
От плажа преди 1 година
Защо не написахте , че е препис от Дойче веле? 😁
235
8
 
15
 
! Отговори
абе преди 1 година
чудя се защо путин не вади танковете фантоми армата и бурлак? защо не пуска су-57 пето поколение и ядрените торпеда "оръжието на апокалипсиса"? изглежда тактиката е друга - бавно унищожение!
234
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва и нещо да се свърши.
233
13
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До .!....хм!..Още от преди ПСВ е ималомераци зазаличаване от картата на Русия..Например Напальон :..-И при него ли щатите са помагали на рашъните?..ВСВ:..-Щатите търгуваха и помагаха както на СССР,така и на Райха!..И друго ми е интересно,БЕЗ да съм "русофил",или "русофоб" :-Какво точно искате да заличите от Русия?..-Огромната й територия?..Несметните й природни богатства?..Великите им реки ?..Необятната тундра?..Населението й ?..Аз съм "зодия Овен" и за мен ЦЕЛИТЕ са движещи ..Но НЕ И ХИМЕРИТЕ