Ужасяващото видео с обезглавяване на украински военнопленник - Зеленски призова за минута мълчание

"Руската армия опитва да превърне това ниво на насилие и зверства в нещо обикновено на цялата украинска територия"
Обновена: 13 апр 2023 08:13 | 13 апр 2023 07:56, Елка Василева
522
Ужасяващото видео с обезглавяване на украински военнопленник - Зеленски призова за минута мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за минута мълчание участниците на събитие във Вашингтон след разпространяването на видео, за което се твърди, че показва обезглавяване на украински военнопленник от руски войници, предаде ДПА.

Още по темата
Сега ви моля да почетете с минута мълчание паметта на украинския войник, чиято смърт светът видя вчера, и паметта на всички наши хора, чийто живот беше отнет от руските нашественици, каза вчера Зеленски по видеовръзка по време на „кръгла маса“ за Украйна в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Той припомни и други украински жертви на войната на Русия в Украйна, а след това направи кратка пауза.

В момента Украйна преживява буря от емоции, каза Зеленски. Знаете, че руската армия се опитва да превърне това ниво на насилие и зверства в нещо обикновено на цялата украинска територия.

Дългата история на руската безнаказаност трябва най-после да спре, настоя Зеленски. Всеки ден в Украйна „мъже и жени, възрастни и деца…умират от ръцете на Русия“, подчерта украинският лидер.

Късно във вторник в интернет се появи видеоклип от минута и половина, който показва обезглавяване на мъж в униформа от друг униформен мъж с бяло обозначение, типично за руските войници.

Автентичността на видеото и това кога е било заснето не могат да бъдат установени. Тъй като в кадър има дървета със зелени листа, най-вероятно видеото е заснето миналата година.

Междувременно на редовна пресконференция в Брюксел говорителката на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че ЕС ще потърси отговорност от всички извършители и съучастници на военни престъпления в Украйна, предаде Франс прес.

Набила Масрали каза, че ЕС няма информация за автентичността на видеото, но яко тя бъде потвърдена, това ще е още едно брутално напомняне за нечовешкия характер на руската агресия.

Вчера следобед председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в „Туитър“, че е ужасен от видеоклипа с обезглавяването на украински военнопленник.

Отговорността и справедливостта трябва да надделяват над терора и безнаказаността. ЕС ще направи всичко по силите си, за да постигне това, добави Мишел.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ценности на православни талибани. Винаги са действали така. Десетки милиони човешки жертви. Ислямска държава ряпа да яде!
335
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде е видеото? каква е тази новина? маймуни ли сте.
334
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
велик празник - ако нямате съвест още дръжте тая съчинена новина пред българите
333
4
 
7
 
! Отговори
НЯМА ПО-ЖЕСТОКИ преди 1 година
НАРОДИ ОТ ТУРЦИТЕ И УКРАИНЦИТЕ
332
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КОПЕЙКАТАТАРИН Ясно, значи твоите корени са от бъкингамския дворец поне или от някоя конюшня в краварстан????
331
4
 
14
 
! Отговори
вервайте преди 1 година
че видеото е достоверно! Също като биологичното и химическо оръжие на Садам Хюсеин, за което Тони Блеър и др. твърдяха и поискаха да се накаже Садам. Светът се настрои срещу Садам. Ирак беше нападнат, Садам убит, химическо и биологично оръжие не се намери. Но Ирак вече беше разсипана.Настоящите лъжи и те целят да създадат настроения за предприемане някакви бъдещи действия, за които света не би бил съгласен, ако знаеше истината.
330
2
 
3
 
! Отговори
КОПЕЙКАТАТАРИН преди 1 година
КОЙТО ПРОПАГАНДИРА ЗА АЗИЯ, ЗНАЧИ ТАМ СА МУ КОРЕНИТЕ.............. .... ЧОВЕШКА ПРИРОДА.......
329
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оффчата булгуристанска ,а и световна *** много бързо забрави номерата на укрите,когато даваха "достоверни" кадри с мъртавци,които се надигаха преди камерата да се е преместила от нагласената сценка.Така е и сега,но уФъъсете се връзват за кой ли път - укрите добре са стажували в холивуд.Вервайте бе уфъсе.Ей така масово повервахте и на на Толупий и забравихте как преди време се беше свил и изчезнал от екраните на мисирския свят като препикано мушкато.Бааах ти уФчата ***!
328
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До ДЕЦАТА НА ПУТИН...По същия начин, по който живеят турците, след това, което направи османската империя и германците, след това, което направи Хитлер. Също така можеш да попиташ как живеят американците след атомните бомби в Хирошима и Нагасаки, след Корея, Виетнам и т.н, там нямат изброяване.
327
3
 
10
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Кой и как гарантира, че видеото е достоверно????
326
7
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Тоя клоун няма спиране. Пълна лъжа, но скъпите американци са толкова наивни та вярват в Холивудски простотии. Г-жице Василева вие вярвате ли на тези лъжи?
325
7
 
17
 
! Отговори
баце преди 1 година
Може ли да не ни занимавате с тоя *** по време на празници.
324
4
 
17
 
! Отговори
сиромах преди 1 година
Зеленски сигурно е бил някъде по просия,когато неговите главорези мирно и кротко застрелваха руснаци със завързани отзад ръце?Сигурно беше на доклад за успехите на украинската армия,когато застрелваха легналите по очи пленени руски войници?По-добре е да мълчи, защото оня чието възкресение идва ще отдаде всекиму заслуженото!
323
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има е смъртна присъда от военен съд.
322
14
 
8
 
! Отговори
ДЕЦАТА НА ПУТИН... преди 1 година
КАК ЛИ ЩЕ ЖИВЕЯТ СРЕД НОРМАЛНИТЕ ХОРА, РУСНАЦИ, СЛЕД ТОВА КОЕТО ПРАВИ ПУТИН..??
321
0
 
7
 
! Отговори
ФИЛМ "ИДИ И ВИЖ преди 1 година
НА ЕЛЕМ КЛИМОВ - 1985 г. Е РАЗТЪРСВАЩ. ГЛЕДАЛ СЪМ ГО НА ЦЯЛ ЕКРАН > ФИЛМА Е ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХАТИН > НО ВМЕСТО УКРАИНЦИ, ПАЛАЧИТЕ СА ДРУГИ ХИТЛЕРИСТИ > ВЪПРЕКИ ТАЗИ ПОДМЯНА НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА ФИЛМА Е НОМЕР 1 > хора със слаби нерви да не ГО гледат !
320
3
 
8
 
! Отговори
"АНТИ-КОМУНИСТИ преди 1 година
ОТ САЩ И АНГЛИЯ ОБЕЗОРЪЖИЛИ С ХИТРОСТ И ИЗМАМА ВСИЧКИ АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪВЕТСКИ СИЛИ ( например армията на Власов ) И ГИ ПРЕДАЛИ НА СТАЛИН. МНОГО ОТ ТЯХ СА РАЗПЪВАНИ И РАЗКЪСВАНИ ВЪРЗАНИ МЕЖДУ ДВА ТАНКА >>>> а сега внимавайте >>>> НАЙ-ЗЛИТЕ ХИТЛЕРИСТИ, БАНДЕРОВЦИТЕ ГИ НАСТАНИЛИ ДА СИ ЖИВЕЯТ СПОКОЙНО В АНГЛИЯ, САЩ, АВСТРАЛИЯ, КАНАДА
319
1
 
11
 
! Отговори
Григорий Васюра преди 1 година
укро-нациста командвал 118-ти укро-хитлеристки батальон при изгарянето на Хатин, е разкрит едва 1986 г. Отначало упорито лъгал и отричал, но когато бил разобличен нагло казал > " ДА, АЗ ИЗГОРИХ ВАШИЯ ХАТИН" > Разстрелян е 1987 г.
318
6
 
16
 
! Отговори
на 22 Март 1943 г. преди 1 година
украинските фашисти от 118-ти помощен батальон на хитлеристите, командван от укро-нациста Григорий Васюра затварят жителите на белоруското село Хатин в колхозната плевня, запалват я и живи ги изгарят. Да ви напомня това за Одеса > същите украинци пак изгарят живи хората
317
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Додо Да доказа се, че това е нагласено убийство, извършено от укро-фашисти от Азов. Целта е пропагандна. Обаче тук нямат навика да публикуват факти, защото правят пропаганда.