Зеленски уволни посланика на Украйна на Острова

Това стана след критика от страна на дипломата Пристайко
21 юли 2023 12:45, Стела Стоянова
62
Зеленски уволни посланика на Украйна на Острова
Снимка БГНЕС

Украинският лидер Володимир Зеленски уволни посланика на страната във Великобритания Вадим Пристайко, след като той разкритикува отговора на президента на спора за британската военна помощ.

До уволнението на Пристайко се стигна, след като той разкритикува саркастичния отговор на Зеленски на предложенията на британския министър на отбраната Бен Уолъс, че Украйна трябва да покаже по-голяма благодарност за оръжейните доставки от своите съюзници, съобщава БГНЕС.

Зеленски подписа указ за уволнението на Пристайко, публикуван на президентския уебсайт. В него не се посочват причините за това.

Скандалът започна, когато Уолъс заяви пред журналисти по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс този месец, че Великобритания не е "Амазон" за доставка на оръжия за Украйна и предложи Киев да изрази повече "благодарност".

Още по темата

Обединеното кралство е основен донор на оръжия за Украйна, а също така обучава нейните войски.

Зеленски отговори на пресконференцията на срещата на върха, като заяви, че не знае как по друг начин да изрази ясно благодарността на Украйна, и добави "Бихме могли да се събудим сутринта и да изразим благодарността си лично на министъра."

Украинският дипломат се съгласи с предположението на интервюиращия от "Скай нюз", че Зеленски е отговорил с "малко сарказъм" на Уолъс.

"Не смятам, че този сарказъм е здравословен. Не е нужно да показваме на руснаците, че имаме нещо помежду си, те трябва да знаят, че работим заедно", добави Пристайко, подчертавайки необходимостта от изглаждане на отношенията с Великобритания.

"Ако нещо се случи, Бен може да ми се обади и да ми каже всичко, което иска", каза дипломатът.

Пристайко е кариерен дипломат, който от юли 2020 г. е посланик в Обединеното кралство. Преди това е бил министър на външните работи на Украйна от 2019 до 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"малко сарказъм" ли? На следващата сутрин Зе-клоунът публикува видео, в което 47 пъти повтаря думата благодаря. Изложи се. Но по всичко изглежда, че се ижложи и британският министър на отбраната Бен Уолъс, който онзи ден заяви, че ще си подаде оставката до есента.
11
2
 
28
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
Нее няма цензура в Украйна, те само си говорят за зваздите.
10
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напълно резонно го е уволнил... Няма право на лично мнение щом е на този пост, далеч от войната и напрежението...
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски ако дойде в БГ спокойно може да си направи партия, а костовистите ще го издигнат и за президент.
8
3
 
31
 
! Отговори
Орбан преди 10 месеца
"Унгария блокира опитите на Европейския съюз да създаде дългосрочен фонд от 20 милиарда евро за подкрепа на украинските въоръжени сили, представлявайки най-голямото препятствие в този процес, пише "Политико".Унгария, обаче, изрази решителност да блокира фонда, като постави за условие унгарската банка OTP да бъде изклучена от списъка с "спонсори на войната" на Украйна. Външният министър на Унгария, Петер Сиярто, заяви, че страната няма да одобри повече средства за въоръжаване на Украйна"
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега ще пратят за посланик Кобилкина
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докога ще му гледаме физиономията на този убиец по сайтовете?
5
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия ще им спрат доставките и след няколко години Зеленски ще се гушне с Путин. Жалко за хората които изби за нищо.Другият вариант е да го пенсионират набързо и да назначат следващият комик. Който ще се гушка с братският руски народ. Винаги е едно и също с тия.Последните 100 години винаги правят едно и също. През ВСВ бяха братя с германците после с руснаците и смъртни врагове с поляците. Сега се залюбиха с поляците и обявиха за вечен враг Русия.После пак ще въртят наобратно.Като хамстери в колело
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е казаха му го на клоуна,че е нагъл като всеки украинец де.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истински евроатлантически фашизъм ! Всяка критика е грях !
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Диктатор.
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Клоуните са докачливи, всеки го знае.