МААЕ потвърди, че около Запорожката АЕЦ има разположени мини

Екип на агенцията ги е видял при инспекция в неделя
25 юли 2023 07:08, Елка Василева
36
МААЕ потвърди, че около Запорожката АЕЦ има разположени мини
Снимка: архив, БГНЕС

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието на мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските войски, предаде ДПА.

Още по темата
В изявление, в което се цитира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, агенцията съобщава, че по време на инспекцията в неделя екипът ѝ е видял "няколко мини, разположени в буферната зона между вътрешните и външните бариери на обекта". Агенцията заяви, че мините са били разположени в зона с ограничен достъп, недостъпна за персонала на централата, и че екипът ѝ не е забелязал нито едно от устройствата "в рамките на вътрешния периметър на обекта".

"Наличието на такива експлозиви на площадката е несъвместимо със стандартите за безопасност на МААЕ и ръководството за ядрена сигурност и създава допълнителен психологически натиск върху персонала на централата - дори ако първоначалната оценка на МААЕ, основана на собствените ѝ наблюдения и разясненията на централата, е, че евентуална детонация на тези мини не би трябвало да повлияе на системите за ядрена безопасност и сигурност на площадката. Екипът ще продължи взаимодействието си с централата", се казва в текста.
(БТА, Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Нео преди 9 месеца
Това дава ясен отговор на въпросът:Кои са терористите!
31
1
 
2
 
! Отговори
Аууу! преди 9 месеца
Диверсионните отряди на укропитеците са застрашени! Ревете *** и наглосакси, ревете!
30
0
 
6
 
! Отговори
!!! преди 9 месеца
Минирали са оградата,а не централата!Това не може да я взриви.Те са проектирани да издържат на пряко попадение на самолет.Така,че плашат гаргите с тази новина.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко са миролюбиви руснаците. Те само са я минирали ,а можеха да я взривят направо.Много мило от тяхна страна.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно как са ги забелязали тези мини? Обикновено се залагат така, че да не се виждат. Има мини с най-различно предназначение. Тези какви са били?
27
6
 
9
 
! Отговори
Хаххахаах! преди 9 месеца
Видял е няколко мини в буферната зона... и вече статия "ОЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕ! РАШИСТИТЕ ША ГРЪМНАТА ЦЕНТРАЛАТА! БИЙТЕ ТЪПАНА! ТРЕВОГАААА!". Долни пропагандисти. Такива жалки същества, такава низост не съм си и представял, че ще доживея да чета. И същите тия папагали ще правят министерство на истината. Понякога се чудя, дали пък наистина не си заслужаваме ядрения апокалипсис, та планетата да си отдъхне от нас, хората?
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*** как тези добри хора рашистите ще са минирали централата?Те само по военни обекти стрелят, не събарят блокове, електрически стълбове, зърно, пътища, болници.Аз като една правоверна Копейка съм възмУтен и огорчЕн от истината която не ми е удобна.Затова си гледам само РОZZЯСЯ 1, там бием по-всички фронтове, заканваме се на целия свят, че сте им хвърлим ядрени бомби, ама за нас това е нормлано.И да знаете НИЕ НЕ БОНБАРДИРАМЕ гражданска инфраструктура у не убиваме цивилни.Така казват по РОZZия 1.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да минираш ядрена централа! Това е нещо много хубаво. Как са се сетили от Москва да го направят.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Писна ми от фалшиви евроатлантически новини
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като чета коментарите и ми се плаче в каква държава живеем. Значи, злите украинци са минирали АЕЦ-а, а добрите руснаци, които го контролират не го разминират. Интересно защо - не знаят как, страх ги е или по друга патриотична причина?
22
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Крундел умнико ако искаш нещо да вдигнеш във въздуха то се минира ПОД/ОТДОЛУ на нещото. Руснаците да ви светна имат защитни системи срещу балистични ракети които работят като антиракетните танкови системи(КАЗ) изстрелва се микро заряд който взривява боеприпаса на атакуващата ракета на 10-15м над обекта - води от унищожаване на боеприпаса до намаляване на ефектите от взрив. Монтират се естествено само и единствено на точкови защитни системи като силози на МБР, командни бункери и АЕЦ...
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разбира се, че има в близост. Особено след като украинците взривиха стената на язовира за да може водата да се отдръпне и да щурмуват ЗАЕЦ по суша.
20
3
 
0
 
! Отговори
адолф преди 9 месеца
До Анонимен 18 Май ти не си чел както трябва!Становището е че евентуална детонация на тези мини НЕ БИ ТРЯБВАЛО да повлияе на системите за ядрена безопасност и сигурност на площадката, а не че няма да повлияе.И ти четеш статията като дявола евангелието.
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Влагайте поне малко мозък в лъжите си дърти русофили!
18
15
 
7
 
! Отговори
Крундел преди 9 месеца
И това са мините в "двора", по покривите на охладителните басейни не ги пускат все още, защото там има едни неща, дето от сателит се виждат и хич не са експлозив де, то затова руснаците не ги пускат, грижат се да не изгорят на слънце в тая жега, да не помислите че не искат да видят експлозива по покривите, нее...
17
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Излезнаха официалните коментари на америскански генерал в които направо си заявяват, че само за 66 милиарда долара са накарали украйна да воюва срещу Русия. Така войната се води на територията на украйна и умират украински войници, а не американски. Не скриват и намерението си да вкарат във войната поляци, румънци и българи. Интервюто е пуснато по фокс нюз снощи в 22 часа и след като е разпространено и в Китай е свалено от страницата.
16
6
 
3
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Това би било фактор на предотвратяване на военни действия!
15
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вие май не прочетохте, че мините са разположени така, че евентуална детонация няма да повлияе на сигурността на АЕЦ-а? Това го твърди МААЕ. Защо четете само заглавията?! Обезопасили са периметъра руснаците.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква изненада! Кой да очаква такова нещо по време на война? Ако вземат да гръмнат, направо ще е изневиделица.
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Укропитеците ще взривят АЕЦ както взривиха язовира.