Украйна арестува счетоводител, присвоил 200 000 евро от морската пехота

Заплашват го до 8 години затвор
2 авг 2023 18:00, Стела Стоянова
103
Украйна арестува счетоводител, присвоил 200 000 евро от морската пехота
Снимка БГНЕС, архив

Военното контраразузнаване към Украинската служба за сигурност (УСС) разобличи схема за източване на бюджетни средства в един от батальоните на морската пехота към Въоръжените сили на Украйна, предаде украинската агенция УНИАН.

Незаконната дейност е била организирана от касиер-счетоводител от финансово-икономическия отдел на военната част. По данни от следствието той начислявал заплати и премии на свои познати, които не влизат в състава на батальона и въобще не са зачислени на служба към Въоръжените сили на Украйна.

"За осъществяването на схемата той вписвал невярна информация във ведомостите и списъците по счетоводната програма, като злонамерено е използвал достъп до системата, който без основание му бил предоставен от началника на финансово-икономическия отдел на батальона", информират от УСС.

Счетоводителят подавал фалшифицираните сведения за заплатите и премиите на войсковата част към областното подразделение на министерството на финансите на Украйна. Установено е, че благодарение на схемата той придобил автомобил от висок клас. Като цяло чиновникът присвоил десет милиона гривни (приблизително 200 000 евро - бел. ред.) бюджетни пари. По време на обиска, извършен на работното му място и в жилището му, са намерени скъп автомобил, ценни аксесоари и битова техника, за които използвал присвоените пари.

Засечени са и 2,5 милиона присвоени гривни в кредитни карти у негови познати, на които чиновникът отпуснал заеми. Освен това при обиска е открита бойна граната РГО, която е дадена за изследване.

Срещу счетоводителя е повдигнато обвинение по чл. 4, ал. 191 от Наказателния кодекс на Украйна – "присвояване на пари и имущество или придобиването им чрез злоупотреба със служебно положение". Заплашват го до осем години затвор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е дал на наркоманчето!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Арестували са го, че не дал на зеленото човеченце. Тук е същото...Мафия.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато завърши така наречената СВО ще има бесилки не само на Червеният площад , но и на Крешчатике (централна улица в Киев ) .
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
През март 2023 се появи информация, че петролни продукти с произход от Русия са достигнали Украйна през Латвия. Схемата с участието на латвийска държавна петролна компания, както съобщават местни журналисти, вероятно е в нарушение на антируските санкции на ЕС.Според Хърш Зеленски е отговорил на обвиненията, като е уволнил десет от най-показно корумпираните министри, регионални губернатори и други украински правителствени служители, за да прикрие корупционните схеми.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е за първи път украинското ръководство да харчи нецелесъобразно даренията от ЕС, които на нас ни струват много ! За тях обаче са дарения !
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
200 000 eвро или почти 400 000 лева е цапцаросала министърка на Денков, като ги е харизала на фондацията си. Сумите са едни и същи 200 000 евро изчезват в Украйна също. Това да не е пандемия, бре! Прилича на зараза 200К. Арестувайте министърката на Денков! Цял ден се крие от мисирkите на телевизора.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За тези които не знаят, отдавна стана известно, че няма абсолютни никакъв начин ЕС да се разпадне.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не ме разсмивайте моля ви се. Военния комендант на одеса си купи къща за 4 милиона евро в испания само за няколко месеца от подкупи . Иначе събират бедняците и болните от улиците , че в къщите им влизат . Този човек още е военен комендант може да се окаже и българин името му е евгени борисов
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За тези които не знаят, отдавна стана известно, че няма абсолютни никакъв начин Русия да спечели в Украйна.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кога в територията зовяща се "България" ще арестуват социалната министърка, която е превела 200хил. евро на собствената си фондация, зовяща се "За нашите деца" ????
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
A какво става с контранастъплението?
22
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 9 месеца
Щом в Украйна взеха да се борят с корупцията по време на война, то и за България е добре да бъде във война, за да се отървем от крадливата шайка политико-икономическа мафия, която е завладяла всички сектори на обществения живот!Агент Арчи Бенинг!ЦРУ!!!
21
0
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 9 месеца
За назидание, трябва да последва участта на този клетник,пък 200 000-те евро да ги харчат роднините на Зелебоба: https://disk.yandex.ru/i/EwGT6z0wk5kN0A
20
0
 
4
 
! Отговори
риболов на рибки преди 9 месеца
за назидание, докато хищните акули от бункера копират общ поръчки механизъм оттук щом запада знаейки но си мълчи им отпуска милиарди
19
0
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Не е платил такса "уважение" и за това го вкарват у панделата!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинската държава,трябва да започне от Зеленски борбата с " корупцията"!
17
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 9 месеца
Украйна се пребори с копупцията.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
Сега,е ред,на съпругът на оленка.
15
0
 
8
 
! Отговори
Сиймур Хърш: преди 9 месеца
"Украинският президент Володимир Зеленски и неговите висши служители са присвоили 400 милиона долара от американските данъкоплатци чрез корупционни схеми." Хърш цитира втори източник от разузнаването, според когото на януарската си среща със Зеленски директорът на ЦРУ Уилям Бърнс му е връчил списък с 35 украински генерали и министри, за които ЦРУ е знаело, че са корумпирани. Сега отново оправдават липсващите пари от помощите със счетоводител. А истината е някъде там....другаде ще се разкрие.
14
1
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 9 месеца
Поне двама съм засичал с Порше-та в града. Във Варна е бъкано с украинци и само един съм виждал с Лада Самара, тоя вероятно е единствения без връзки, който е успял да се измъкне от Украйна. Всичко останало с джипове последен модел.