Украйна продължава да се бори, но времето за контраофанзивата изтича

Вероятно остават около 45 дни за водене на бойни действия преди влошаването на времето
10 сеп 2023 21:22, Красимир Ангелов
288
Украйна продължава да се бори, но времето за контраофанзивата изтича
Снимка: БГНЕС

Висш американски военен заяви, че времето изтича, преди лошите метеорологични условия да спънат сухопътните операции на Украйна до края на годината, въпреки че Киев зави, че ще продължи с опитите си да освободи окупираните от Русия територии, пише в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

"Вероятно остават около 30 до 45 дни за водене на бойни действия", заяви в интервю за BBC генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Засега "все още се водят тежки боеве", каза Мили. Украйна "напредва с много постоянни темпове през руските фронтови линии".

Кирил Буданов, началник на военното разузнаване на Украйна, заяви в събота, че контраофанзивата ще продължи с влошаването на времето, въпреки че "в студа е по-трудно да се воюва". Русия разполага с повече от 420 000 войници, разположени в окупираните от нея райони на Украйна, включително Крим, изчисли украинското военно разузнаване, без да посочва как е стигнало до тази цифра.

Тези цифри са "мощни", заяви Вадим Скибицки, представител на службата, на годишния форум "Ялтенска европейска стратегия" в Киев, организиран от фондацията на милиардера Виктор Пинчук.

Според него цифрата не включва "специалните сили", които поддържат сигурността на установените от Москва окупационни власти - включително тези, които провеждат избори този уикенд, считани за незаконни според международното право и осъдени като "измамни" от САЩ.

Русия анексира украинския черноморски полуостров Крим през 2014 г. и още четири региона - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - като част от пълномащабната си инвазия, започнала през февруари 2022 г. Освен Крим, Кремъл не контролира напълно нито един от регионите.

Сухопътната контраофанзива на Киев започна в началото на юни. Тя напредва бавно, след като войските на Кремъл прекараха месеци в изграждане на многопластови отбранителни линии, включително минни полета, ровове и циментови блокади, известни като "драконови зъби".

"Това е много сложен набор от отбранителни подготовки, през които украинците се сражават", каза Мили в интервю за телевизионна станция в Йордания в края на август.

Олександър Тарнавски, украинският генерал, който ръководи южната контраофанзива, заяви пред Guardian този месец, че Русия е посветила 60% от времето и ресурсите си за изграждането на първата отбранителна линия и само по 20% за втората и третата линия - подчертавайки важността на пробиването на първата линия.

Украинските сили се опитват да напреднат към южната част на Запорожка област, за да разделят руските войскови формирования и да отрежат част от тях от Крим.

"Русия превърна Крим в мощна военна база", казва Скибицки. "Русия активно използва Кримския полуостров за снабдяване с личен състав, военно оборудване и оръжие на своите войски в Херсонска и Запорожка област", както и като плацдарм за ракетни атаки.

Русия също така все още се стреми да достигне административните граници на Луганска и Донецка област и за тази цел води активни бойни действия край Купянск, Лиман и Марийка, според Скибицки.

Руският контингент там "включва танкове, бронирани превозни средства, артилерийски системи и множество ракетни установки", добави той.  

Като цяло използването на противотанкови оръжия от страна на Русия и "масовото" разгръщане на безпилотни летателни апарати е ограничило ефективността на украинските бронирани машини, което е наложило голяма част от контраофанзивата да се извършва пеша, каза Буданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А, споко, догодина ще има още време, особено след като дойдат двайсетте ескадрили Ф-16 и разчетите ATACMS и TAURUS. Ще има също повечко дронове, артилерийски снаряди и авиационни бомби. Вие как си представяхте - че всичко ще приключи днес-утре? Ако е така, малко сте се объркали. ))))
221
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да разцепят Русия на хиляди парчета, които никога повече няма да могат да се изправят срещу Америка.
220
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Украйна беше в НАТО сега нямаше да има война и инфлацията тук и по света щеше да е съвсем друга. Западът и САЩ сега си плащат прескъпо за грешката през последните 20 години да бъдат толкова либерални към режима на кремълския пcиxoпат. Русия трябва да бъде заличена от лицето на Земята, ако не може сама да се освободи от фашисткия режим в Кремъл и бункерния пcиxoпат.
219
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Арестович го каза преди 3 месеца.... "Ако не успее тази контраофанзива, ще има втора или трета..." Няма да има милост за руските фашисти в Украйна. Кремълският пcиxoпат и шайката му злодеи трябва да получат урока си заради арогантността с която започнаха тази война... Цивилизованият свят няма друг избор освен да помага на Украйна...
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След окупацията хитлеристите изтребват цялата интелигенция на Украйна всички евреи, чудно откъде сега поникнаха като гъби ... ей това става с народ като го """"прочистят"""" хитлеристите от вредните елементи в кавечки. ЗОМБИТА
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Подпалвача на войната е ясен - ТОЗИ КОЙТО НАЛАГА ДИВА ЦЕНЗУРА ПО СВЕТА.
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Днес е юбилей петдесет години откакто извратенякът садист Пиночет изби интелигенцията на чилийския народ и прогони един милион души под американски сценарий. ПОЗОР ЗА ПРЕВРАТАДЖИИТЕ ФАШИСТИ И ЗА КИСИНДЖЪР СЦЕНАРИСТА НА ТОВА БЕЗЧЕСТИЕ. СЪЩИТЕ ЦИРКОВЕ РАЗИГРАХА И В УКРАЙНА НА ГЪРБА НА МАЛЦИНСТВАТА И НАРОДА. Нито ред в медиите на родната олигархия за кървищата от Чили.
215
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СТИГА АМЕРИКАНСКИ ЛЪЖИ!!! ВЪН САЩ ОТ УКРАЙНА И ЕВРОПА!!! НЕ СМЕ ТЕХНИ РОБИ!!! СЪБЕДЕТЕ СЕ, ХОРА!!!
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако доставиш авиация и далекобойни ракети на мaймyните в зоопарка няма да превземат света. Украинците не могат да поддържат западните оръдия и БТР, ходят да им ги ремонтират полски бригади или направо ги пращат за ремонт в Западна Европа, а щели да поддържат боен самолет??? Западните далекобойни ракети са проектирани за колониални войни - могат точно да оцелят нещо, но само ако няма противодействие от съвременна ешелонирана ПВО.
213
0
 
0
 
! Отговори
Украйна отече преди 7 месеца
Украйна отече в канала още когато реши да напада и да обстрелва руските граждани в Донбас, това сега са закономерните последици, макар и леко бавни.
212
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До ME Има един проблем ... Американската ракета за да се събере в малкия обем на ХИМАРС трябва да жертва нещо - нещото което са пожертвали е СКОРОСТ - ракетата е относително ниско скоростна. Съответно модернизираните С-300 и по-новите С-350/400/500 пре спокойно ги прихващат.
211
0
 
0
 
! Отговори
американеца преди 7 месеца
цяло НАТО срещу Русия и нищо
210
0
 
0
 
! Отговори
ME преди 7 месеца
Един ATACM по кримския мост и са до там с логистиката.
209
0
 
0
 
! Отговори
сиромах преди 7 месеца
Украинците,ако си бяха изпълнили договорките/подписани/ още навремето по време на майдана с Янукович,Щайнмайер,опозицията и другите с европейската ценностна система,ако бяха спазили Минските договори и договорът в Истанбул,нямаше да има война и да загубят 500600 000убити ,над 80 000 осакатени и тежко ранени!Западът начело със САЩ и техните ценности са виновни за тази война!Жалкото е,че народът на двете страни тегли каиша,че две братски страни водят братоубийствена война!
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТОЛКОЗ МНОГО НАТОВЦИ, А ВАНКАТА ЕДИН - НИЩО ЧУДНО, ЧЕ МУ ВИКАТ БОГАТИР!!!
207
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Сът Един чистак нов Т-90М струва по-малко от Реновиран Хамерикански Абрамс, Един джавелин ракетата струва 180000$ а ракетата на Руския Корнет - 2000$ Руснаците си позволяват по групи от хора да изстрелва ПТУРС вярно с ракета с Осколъчно Фугасна БЧ - практически универсална ракета. С инвестиции във военния бюджет от около 150 милиарда $ РФ се бори с военни бюджети от размер над 380 млрд $
206
0
 
0
 
! Отговори
Алито от София преди 7 месеца
А защо армириканци коментират положението в Украйна, да не би сащ да са решили да и спрът финансирането на създадената от тях операция срещу Русия, с потърпевши украйнци, и безкруполен зелен наркоман който мисли само за собствени облаги, грешка е ако някой мисли че Русия ще спре операцията си, докато не унищожат украйнци, няма да има спокойствие, но най добре ще бъде ако Русия подкара сащ и байдънци
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До СътПриемаме, че си прав, не са вкарали и 10% - това означава ли, че Западът почти не е ангажиран във войната и че лидери на Запада ЛЪЖАТ, че иконоическите им затруфнения са именно от тая война? И че ЛЪЖАТ че нямат какво дадат на Украйна днес, а обещават за след година-две -три?
204
0
 
0
 
! Отговори
Оня преди 7 месеца
Кефят се pycopoбите , че могъщата им армия се е окопала в окопите като плъхове ! Ама мишкарско племе как да се е окопало
203
0
 
0
 
! Отговори
Сът преди 7 месеца
Русия победила Запада и НАТО в Украйна. Хахахаххаах изтрезнейте рyc0роби и пак си помислите. Запада и НАТО не се вкарали и 10% от наличния ресурс и спънаха руснаците. Какво ще стане ,ако вкарат 50%,а?! Украйнците ги пукат с автомати и артилерия,а помислете ако им доставят авиация и далейобойни ракети? То сега всеки ден има дронове над Москва,а с далейобойни ракети не ми се мисли И не мислете,че рашките ще използват ядрено оръжие. Пp0cти са,но не чак тилкова.