Украйна постига успех на изток, интензивни боеве се водят на север

Руските сили започнаха атаки по фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област
6 окт 2023 07:00, Елка Василева
260
Украйна постига успех на изток, интензивни боеве се водят на север
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски постигнаха напредък в източния театър на своята контраофанзива за прогонване на руските окупационни сили, но са под натиск по на север, обявиха вчера украински официални представители, предаде Ройтерс.

Още по темата
Руските сили, подкрепени от щурмови самолети Су-35, започнаха атаки по фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област, каза говорител на източното командване на украинската армия.

„Най-трудният район е секторът Лиман-Купянск“, каза говорителят Иля Евлаш за украинската телевизия, като спомена два града, превзети от украинските войски в края на миналата година, които продължават да са обект на руски атаки.

„Интензивността на атаките там се увеличи... Врагът избра нова точка – Макиивка – и насочва всичките си основни усилия в тази посока. Разбира се, ние отблъскваме вражеските атаки и нанасяме щети на личния състав на врага и военната му техника“.

Периодично избухват боеве край Лиман и Купянск и Украйна казва, че Русия е прехвърлила повече от 110 000 войници към региона.

Също на изток украинските сили се борят за отвоюване територия близо до опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на битки.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи във вечерната си сводка, че силите на Киев са "постигнали успех" на юг от Андриивка – село южно от Бахмут в Донецка област, превзето миналия месец от украински войски.

В сводката се казва, че руските сили са се опитали неуспешно да си възвърнат загубени позиции в район, разположен по на юг.

Според руските съобщения за боевете силите на Москва са  отблъснали две украински атаки западно от контролирания от Русия град Донецк.

Ройтерс не успя да провери независимо съобщенията за активност на бойното поле на двете воюващи страни.

В южния театър на военните действия силите на Киев настъпват към Азовско море в опит да разцепят окупираната от Русия територия на две.

Украинският генерален щаб каза, че неговите сили продължават да напредват на юг в района на Запорожие и са отблъснали руска атака при село Роботине.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че контранастъплението протича по-бавно отколкото биха желали военните, но отхвърли западните критики за стратегията на Киев.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тук некакъв диод защитава вражеска държава! Докога ще търпим наглите копейки? Затвор!
133
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Русия изостави Армения като България в 1885!
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахахай безполезни форумни ***!!
131
2
 
11
 
! Отговори
Тагарев вън преди 7 месеца
Тагарев агента вън от политиката на България . Станахме по големи американци , от американците
130
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахаха, колко жалки копейки има в коментарите! :)
129
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Средната възраст на украинските войници е 42 години..
128
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Анонимен/139 "Бившият анализатор на Централното разузнавателно управление изчислява, че на Запада ще му трябват поне още шест месеца, за да обучи нова украинска армия със същия размер." - да почват още сега да ги обуават. Все пак младите в западна Украйна не бяха засегнати от мобилизациите като връстниците си с руско самосъзнание в източната. Пък после дано дойде ред и на нашите атлантици.
127
2
 
10
 
! Отговори
До 143 преди 7 месеца
Не могат защото лъжат! В тази статия представят територия която никога не са загубили, като освободина от тях..Андриивка! Без сарта може никой да не забележи!
126
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Такива материалчета четем от юни. Все настъпват, настъпват, настъпват...мотиката.Дайте картата на успехите на ВСУ и евентуално тогава може да повярваме.Иначе това са балалайки за пред Европа и САЩ.Прочее, това със САЩ вече почва да мирише.
125
1
 
16
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Очевидно е, че зад тези "красиви" думи се крие намерението на екипа на Ze не само, в съответствие с препоръките на МВФ, да остави хората с увреждания без никаква материална подкрепа, но и да скрие от обществото чудовищния брой украинци осакатени на фронта и да снемат от себе си всякаква отговорност за тях. И накрая, новият подход ще даде възможност някои хора с увреждания да бъдат използвани като пушечно месо за втори път.
124
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Министърът на здравеопазването на Бандера, Виктор Ляшко обяви, че нацисткият режим ще използва "оценка на загуба на функционалност" вместо инвалидност. Министърът обяви, че това се случва в рамките на общата декомунизация и отказ от "постсъветския модел". Така че хората "да не преследват увреждането" като ключ към "облаги и компенсации", а да се стремят към връщане на здравето и "икономическата функционалност".
123
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците са ни братски народ и ни дели 1 море, а от англосаксонските ни господари ни дели цял океан! След войната ще купуваме предимно руски стоки и по 1 руска водка на ден, за да покажем съпричастност към нашите братушки!
122
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отчаянието и безизходицата на зомбитата ги кара да използват вуду магии в месните си щурмове.По време на контраатака украинските сатанисти правят вуду кукли от униформите на руските бойци. Преди това една украинка стана известна с такива "занаяти", поради което канибалските играчки станаха много популярни сред украинските нацисти. "Куклите на opkuTe" сега се правят от униформите на руските военни. Те снимат резултата от работата си на фона на мъртви руснаци, хвалейки се със снимките в социалните мрежи.
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно ранено дете почина - кметът на Горловка Приходко. Четирима тийнейджъри бяха ранени в резултат на обстрела на киевският наркокартел над Хорловка. Децата решиха да разглобят невзривени касетъчни боеприпаси, което доведе до печален изход. Едно от момчетата почина. Съобщава се също за няколко ранени и най-малко двама загинали. Последната снимка показва цивилен жител на Никитовския район на Горловка, загинал в резултат на обстрел.
120
1
 
6
 
! Отговори
До 132 преди 7 месеца
След като се провали да подкрепиш с факти използваните от теб опорки на САЩ..веднага си намери работа ;) Да манипулираш и дезинформираш с още опорки от САЩ предполагам..
119
0
 
9
 
! Отговори
999 преди 7 месеца
В такава статия вместо снимки на военнослужещи трябва да има актуална карта на военните действия.
118
1
 
6
 
! Отговори
#133 преди 7 месеца
До До 131 Те така говорят пред западните си куратори, за да си мислят онези, че Украйна има някакви успехи на фронта. Гьобелс пред тях е дилетант.
117
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 132 Верно ли бе - хахахахаха, ай дерзай русоробе и чуждопоклоннико. Гледей тречта на ЛилиПутин в ютюб, аз си имам работа и не ми се занимава с промити мозъци :)
116
0
 
7
 
! Отговори
До 131 преди 7 месеца
Мислиш че можеш да си измислиш че накой нещо казал и никой няма да те хване в лъжа? Както в тази статия че Украйна превзела Авдиевка миналия месец???
115
0
 
9
 
! Отговори
До 131 преди 7 месеца
Не Путин не го каза в речта си! Има я в ютюбе и хората са я слушали, спри да лъжеш!