САЩ и Украйна с нов план срещу Русия "Задържай и изгради"

Това ли ще е новата тактика?
12 дек 2023 19:00, Петър Бойчев
76
САЩ и Украйна с нов план срещу Русия "Задържай и изгради"
Снимка: БГНЕС

Американските и украинските военни търсят нова стратегия за началото на следващата година, за да съживят армията на Киев и намаляващата подкрепа за страната във войната срещу Русия, твърдят американски и украински официални лица.

Това се налага, след като продължилата няколко месеца контраофанзива на Украйна не успя да постигне целта да си върне териториите, загубени от нахлуващата руска армия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон в понеделник за набързо организирани срещи с президента Байдън и Конгреса, за да обсъдят пътя напред.

"Не можем да позволим на Путин да победи", заяви Байдън миналата седмица, докато настояваше пред Конгреса за нов кръг от финансиране за Украйна. "Това е в нашия огромен национален интерес и в международния интерес на всички наши приятели. Всяко прекъсване на способността ни да снабдяваме Украйна очевидно засилва позициите на Путин".

Руската армия, след собствения си неуспешен поход към Киев през 2022 г., започна да обръща ситуацията и възстановява мощта си. Според американски служители Москва вече разполага с повече войници, боеприпаси и ракети и е увеличила предимството си в огневата мощ с флотилия от безпилотни летателни апарати, много от които доставени от Иран, пише "Ню Йорк Таймс", цитиран от Dir.bg.

Съединените щати засилват военните съвети, които предоставят на Украйна, като изпращат тризвезден генерал в Киев, който прекарва доста време на терен. Американски и украински военни казват, че се надяват да разработят подробностите на новата стратегия следващия месец по време на серия от военни игри, планирани да се проведат във Висбаден, Германия.

Американците настояват за консервативна стратегия, която да се съсредоточи върху удържането на територията, която Украйна има, окопаването и натрупването на запаси и сили през годината. Украинците искат да преминат в атака - на терен или с удари на далечни разстояния - с надеждата да привлекат вниманието на света.

Някои представители на американската армия искат Украйна да следва стратегията "задържай и изгради" - да се съсредоточи върху задържането на територията, която има, и изграждането на способността си да произвежда оръжия през 2024 г. Съединените щати смятат, че тази стратегия ще подобри самодостатъчността на Украйна и ще гарантира, че Киев е в състояние да отблъсне всяка нова руска офанзива.

Залогът е огромен. Според американски служители без нова стратегия и допълнително финансиране Украйна може да загуби войната.

Много украински лидери не осъзнават колко несигурно е по-нататъшното финансиране на войната от страна на САЩ, твърдят американски служители. Тези украински генерали и висши цивилни служители имат нереалистични очаквания за това какво ще предоставят Съединените щати, казват те. Те искат например милиони артилерийски снаряди от западни запаси, които не съществуват.

В същото време украинските официални лица проучват стратегии, които се основават на успешните им дълбоки удари по Крим миналата есен. Те търсят креативни начини да държат Русия извън равновесие с атаки срещу оръжейни заводи, оръжейни складове и влакови линии за пренасяне на боеприпаси, както и да постигнат символични победи. Един от украинските бивши високопоставени военни служители отказа да обсъжда предложенията, но заяви, че новият план се усъвършенства и е "много дързък".

Контраофанзивата през 2023 г. беше изградена около прекрояването на украинската армия по подобие на американската. Критиците твърдят, че това е подход, който Съединените щати са опитали във Виетнам, Ирак и Афганистан, до голяма степен неуспешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 43 И кой точно си бил като от 40хилядна армия 35хиляди са били румънци,а останалите 5 хиляди сърби ,хървати и руснаци.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може да развъжда всичко!
38
16
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Те мужиците и в Авганистан спечелиха...разпад!
37
18
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Първата световна война мужиците ядоха хубав кютек от нас! Факт!
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз съм сигурен, че руснаците просто ще ги оставят да си произвеждат оръжия. Даже ще програмират ръкетите си да заобикалят заводите на Украйна!
35
18
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Непобедими няма! Още по-малко някакъв луд пурпорногъзбабун. Русия може да спечели всяка война,но не и тази!
34
0
 
28
 
! Отговори
aaaa преди 6 месеца
Смях .Американците не са замесени в конфликта.Само пращат пари ,оръжие и градят стратегии! Абе със такива приятели врагове не ви и трябват.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинската пропаганда е заблудила даже съюзниците, че един генерал с три звезди е достатъчен.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кьорфишек на клечка!
31
0
 
17
 
! Отговори
изкуфели смешарки преди 6 месеца
"Не можем да позволим на Путин да победи", заяви Байдън
30
0
 
30
 
! Отговори
Обективен преди 6 месеца
Бащата на Байдън бил оцелял при атаката на Хамас...ха-ха-ха----това е цитат от изказване на БайДън...
29
4
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 месеца
Войната е война на изтощение. Там руснаците няма кой да ги бие.
28
15
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
До ъ/ ПОЛОЖЕНИЕТО ЗА ПУТИНИЗМА Е МНОГО ЗЛЕ И НА ТЕБ ЩЕ ТИ ИЗЛЕЗЕ КЪСМЕТА В УКРАЙНА НЕМА ИЗМЪКВАНЕ :D
27
13
 
3
 
! Отговори
Швейк преди 6 месеца
Русофиляшкият планктон пак се разсмърдя.
26
2
 
10
 
! Отговори
ало ало преди 6 месеца
вчера русия пусна в баренцово море две нови ядрени подводници, още пет се подготвят!...тия др-исльовци се залъгват с някакви пушкала!
25
17
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
До Анонимен 17/ КОМУНИСТКЕ НЕУКА, ФАЩ СА ГАРАНТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА УКРАЙНА СПОРЕД ПОДПИСАНИЯ ОТ ТЯХ МЕМОРАНДУМ В БУДАПЕЩА ПРЕЗ 1994! ТЪЙ, ЧЕ ФАЩ НЕ СИ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА АМА ХИЧ ДАЖЕ ИНАЧЕ ОТ ПУТИНИСТИТЕ ДА НЕ Е ОСТАНАЛО НИЩО!
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на руснаците. Мачкайте нацистите и фашистите, братушки! Кеф ми прави да слушам как вият от злоба и безсилие фашистите. Русия мачка.
23
4
 
21
 
! Отговори
Да живее България! преди 6 месеца
Заради Украйна мизерстваме, а влезе ли в ЕС привилегиите й няма да имат край за наша сметка. Никъде по света няма хиперинфлация, само в ЕС.
22
2
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
А ако това излезе неистина тогава какво какви са тези помощи Докога кой плаща кой дава тези пари как се изразходват Украйна кога ще връща тези пари изобщо някога Спрете тази война стоп преговори
21
3
 
18
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
до АнонимеН. не се заблуждавай, на мен и на такива като мен няма да ни дадат оръжие и да ни пратят в Укрия. Не сме благонадеждни. Но евроатлантиците наистина ще влезете в битката. Тъкмо ще покажете храброст и ще натрупате заслуги. Нещастни клавиатурници:)