ООН призова за помощ за Украйна в размер на 4,2 млрд. долара

Средствата ще са за пострадалите от войната хора
Обновена: 15 яну 2024 20:28 | 15 яну 2024 20:28, Елка Василева
151
ООН призова за помощ за Украйна в размер на 4,2 млрд. долара
Снимка: архив, БГНЕС

Организацията на обединените нации и нейни партньори призоваха за общ пакет помощи в размер на 4,2 милиарда долара през 2024 г., предназначен за пострадалите от войната хора в Украйна, както и за украинските бежанци, предаде Ройтерс.

"Стотици хиляди деца живеят в населени места на фронтовата линия, в условия на война, преживяват ужаси, травмирани са и са лишени от възможността да задоволяват основните си потребности", заяви ръководителят на хуманитарните операции на ООН Мартин Грифитс.

"Само този факт би трябвало да ни накара да направим всичко възможно да окажем повече хуманитарна подкрепа на Украйна", каза той.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) съобщи, че повече от 14,6 милиона души (или 40% от населението на Украйна) се нуждаят от хуманитарна подкрепа тази година заради руската инвазия.

По данни на службата над 3,3 милиона от хората в нужда живеят в селища на фронтовата линия, включително в териториите, окупирани от Русия, до които достъпът остава "значително възпрепятстван".

Службата на ООН поиска и 3,1 милиарда долара, които да бъдат похарчени през 2024 г. за помощ за 8,5 милиона души в крайна нужда от хуманитарна подкрепа. Върховният комисариат на ООН за бежанците търси 1,1 милиарда долара за подкрепа за 2,3 милиона украински бежанци, както и за страните, в които те са били приети.

Руската инвазия, която започна през февруари 2022 г., принуди 6,2 милиона души да избягат в чужбина. Четири милиона, включително около един милион деца, остават разселени в страната, съобщава ОСНА.

"Държавите, които са приели бежанци, продължават да разширяват закрилата си и да приобщават новодошлите (украинци) в страните си, но много уязвими бежанци все още имат нужда от помощ", каза върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. "Те не трябва да се чувстват принудени да се върнат обратно (в Украйна), защото в изгнание не могат да се справят".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Без почивка : ))))
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Атлантролчетата започват работа към 7:00 сутринта до 13:00 е първата смяна , втора смяна работят до към 21:30
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тоя *** на снимката що не иска да дарява половината си храна на децата в Украйна?
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По колко заплати ще ни удържат или всичките? Каца без дъно е тая Зелайна.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ не можаха да нахранят Зеленски и украинчетата, че ние ли?
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дайте да хрантутим укритата. Щото ако бяха седяли мирно, нямаше да има Крим 2014. Ако бяха седяли мирно, нямаше да има Донбас. Ако бяха седяли мирно, Путин нямаше да им нацепва каските. Ако бяха седнали да преговарят за мир, нямаше да продължава 2 години да им цепи каските. Та за това - дайте да ги хрантутим, че да правят още поразии... Aй бегай от тука е... Укритата да натискат Зеленяшка за мир и да се свършва. Иначе да гътат - кой на фронта, кой от глад, до последното укри!
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оу не , пак ли?
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На разбрах кой възпрепятства достъпа на представителите на ООН до окупираните от Русия територии. Не е Русия.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До стига бе==ДА! И ООН също е краварска ***! И не само то,а всички тъй наречени уж международни институции са доминирани от САЩ! Тъжно е,че светът в който живеем е позволил това да се случи! Те затова краварите правят каквото решат,нападат суверенни държави,избиват милиони хора по планетата заради собствените си интереси!Подчинили са света на собствените си правила,които налагат с огън и меч! В момента светът се опитва да отхвърли завинаги кървавата хегемонията на САЩ и сие! Дано се случи!!
55
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
А кога държавата-агресор ще бъде изключена от съвета за сигурност на ООН? Че нейното присъствие там изглежда като някаква нелепа и неуместна шега.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днесбг е цяла академия!
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пфффф - Споко, хората не са ***, разбраха го преди ти да пфафнеш. Никаква пропаганда на сайта не е. Явно не си запознат със семантиката на думата пропаганда.
52
11
 
3
 
! Отговори
Пфффф преди 3 месеца
Пак пропаганда на сайта. Не става въпрос за военна помощ за Украйна, а за помощ за бежанци и бедстващи цивилни, вследствие политиката на Зелю. ООН, за разлика от САЩ и ЕС не събира пари за оръжия и изтребление, а за спасяване на цивилни. А сайта Днес е отвлатителен - повръщня
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна е каца без дъно. Толкова пари и оръжие се изпратиха, а все реват, че нямат. Просякът Зелю и крадците около него продават явно на Хамас или нищо чудно да продават на Русия оръжието. МО на Украйна купува гориво от Русия. ФБР са изпратили доклад на Зеленски с 32 имена на военни, които са обвинени в корупция и Зелю уж ги уволни. ООН са закъсали здраво. По времето на Ковид пандемията видяхте, че са въздух под налягане.
50
2
 
7
 
! Отговори
запознат преди 3 месеца
До Другарят Путин: Ако вземе инерция, може и до Лисабон да стигнат!
49
0
 
12
 
! Отговори
Всъщност преди 3 месеца
Част от ООН и то от най важната част - Съветът за сигурност са Русия, Китай...а пък в ООН има още стотици държави, които подкрепят Русия. Е....ако ви е правилно заглавието, то Русия е призовала за помощ за Украйна ли....муа ха ха ха.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
35. Ти си полегнал единствено на дивана. Защо не питаш украинците какво им е. И като толкова си се загрижил за тяхната чест защо не си на фронта да набиваш канчето на пияните ***. Зеленски ще се радва на всеки доброволец .
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 43 - Ако искаш да си жив ти и децата ти, ще преговаряш. И ще внимаваш повече, когато се хнърляш да побеждаваш ядрена сила.
46
2
 
12
 
! Отговори
нема оправия с тия преди 3 месеца
Вари го печи го Западът си е Запад ненаситен , алчен , лицемерен , свикнал да изсмуква всячески другите за да си осигури охолство .
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинските бежанци навсякъде ги дундуркат, със специален статут са, помощи не им трябват. Да се хващат да работят, на мяста без война са. Пари трябват за хората, дето го отнасят в Украйна, заради мераците на Зелника да бие Русия. Може, ама нЕкой друг път. И за тези в другите страни, пострадали от американските бомбардировки.