Естония, Латвия и Литва правят отбранителна линия по границата с Русия

Бункери се строят на Чудското езеро
20 яну 2024 15:00, Петър Бойчев
157
Естония, Латвия и Литва правят отбранителна линия по границата с Русия
Снимка БГНЕС

Балтийските страни Латвия, Литва и Естония се споразумяха да създадат "отбранителна линия“ на източните си граници, включително границата с Русия, пише Postimees.

Талин планира да изгради укрепления от около 600 бетонни бункера, повечето от които искат да бъдат поставени в естонския регион Ида-Вирумаа и в югоизточната част на балтийската страна. Някои ще бъдат инсталирани и близо до Чудското езеро (езерото Пейпси – ест.). Такива бункери трябва да издържат на пряко попадение от снаряд с калибър 152 мм, предава Фокус. Всяка сграда е предназначена за десет души. Размерът на бункера е 30-35 квадратни метра, всеки има места за спане.

На какво разстояние от границата ще бъдат изградени бетонните бункери все още не е уточнено. Монтажът на укрепителните съоръжения трябва да започне през първата половина на следващата година. Очаква се изграждането на бункерите да струва около 60 милиона евро.

Съветникът на заместник-канцлера на Министерството на отбраната на Естония Кайдо Тиитус подчерта, че НАТО разглежда Естония, Латвия и Литва като една оперативна зона и са необходими физически бариери на границата, за да се защити територията от първия метър нахлуване.

"Русия е и ще остане най-голямата заплаха за сигурността на Естония. Войната в Украйна намали настъпателната мощ на Русия, но според различни оценки тя е готова да я възстанови в рамките на две-три години. Трябва да сме подготвени и да увеличим цената на атаката срещу Естония за Русия“, подчерта Тиитус.

Според него бункерите са необходими, за да се забави противникът на границата и да се даде време на съюзниците да се притекат на помощ. Съветникът припомни, че през последните години Естония вече е инсталирала защитни структури на изток, но те "работят в мирно време и, за съжаление, нямат голям ефект във военно време“.

Полковник Тармо Кундла, началник на оперативния отдел на Генералния щаб на естонските отбранителни сили, отбеляза, че в бъдеще бункерите вероятно ще формират няколко отбранителни зони близо до границата. Изграждането им ще изисква споразумения със собствениците на земята. Министерството на отбраната ще започне преговори с местните жители през следващите седмици. Собствениците на земя може да бъдат помолени да сключат споразумение, според което могат да използват бункера "като изба и да съхраняват например картофите си там“.

Генералният щаб призна, че в случай на нападение "само бункерите не са достатъчни, за да отблъснат вражеска атака“, необходими са танкови бариери или така наречените "зъби на дракона“, мини и бодлива тел. Всичко това се съхранява "близо до източната граница“ и ще бъде своевременно инсталирано там "при необходимост“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
7
 
! Отговори
Дано Путин преди 3 месеца
Пусне един Сармат върху всеки завод в България който произвежда оръжие
18
5
 
7
 
! Отговори
Gilford преди 3 месеца
Какви Бункери, какво задържане на Противника докато пристигнат сЪЮЗНИЦИТЕ???
17
7
 
9
 
! Отговори
От хората преди 3 месеца
Майтапчии.Бункери и др.Да им изпратим наши специалисти да им покажат как се прибират пари без нищо насреща. А и от кого ще се пазят .
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом имат пари за хвърляне на вятъра.
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам дали тези хора са образовани, но Путин ясно им каза, че когато иска война, ще пусне ядрената бомба, а няма да пресича границата, както и че в Украйна не се води война
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 9 Ами комара е русия. Нато е много голяма хапна за малката им уста :)) Още са в домбас. Представям си ако трябва да се бранят от изтребители на САЩ и дронове :)) Или от още 200 000 армия на НАТО за начало. Не се превземай с тея голтации
13
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 11 Общото население на НАТО е 1 милиард. Добре ще е русия да си рели психическото заболяване сама. Преди да е изпепелят.
12
12
 
12
 
! Отговори
Браво преди 3 месеца
А в България, президента е агент на русия, в парламента има пропуски партии, лукойл се гаври с България...и ние търпим...
11
8
 
13
 
! Отговори
Мнение на неутрален преди 3 месеца
По статистически данни населението на Русия в началото на миналата година е било почти 147 милиона. Общият сбор на населението на Естония, Литва и Латвия е към 6 милиона. Затова, най-разумно ще бъде да си решават споровете с Русия по мирен път.
10
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смятайте колко са зле тея руснаци всички да се бранят от тях. За каква подла империя става дума. Излизат говорят за фашисти, а реално просто искат пак да окупирват държави. Според мен всички държави от НАТО трябва са получат ядрено оръжие. Така войните спират веднага.
9
13
 
17
 
! Отговори
джо преди 3 месеца
Това са пуделите на Европа, голямо джафкане, но никаква файда. Нали сте в час как се бие комар.... Фрас и него го няма, остава Само едно петно на стената....
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може ама колко ще струва и кой плаща. Това значи хиперинфалация или оромни данъци за техното население което и без това бега от мизериата в чужбина. Трите с бг са найбързо обезлюдените страни в света.
7
13
 
12
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 месеца
Това се прави от НАТО, просто за да се дразнят руснаците;))) Путин, ако имаше нужд аот Литва. Латвия и Естония, да ги е взел отдавна, но, ако НАТО се настани трайно там и почне да командва както в Украйна със сигурност въпросните ще бъдат нападнати. И аз да съм и аз ще ги нападна;)))
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отан разглежда Трибалтийските Умирати като севернофлангова оперативна зона на бъдещата фронтова линия "Триморие", проточваща се от Финския залив до Босфора. На южнофланговата оперативна зона на фронтовата линия "Триморие" железобетонните бункери няма да свършат работа.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първа стартира рибата Кая с 600 железобетонни бункера. Щафетата ще бъде поета от Финландия с 6 000 железобетонни бункера.
4
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 2. Защото са забравили кой им даде свободата и независимостта. Явно имат нужда да им се припомни.
3
20
 
21
 
! Отговори
Войко преди 3 месеца
Ахахахахахха, тези измислени джyджeтa си мислят че са фактор :D
2
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Болни мозъци.
1
22
 
21
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
тия дреболии пък с какво се занимават - руската армия не е тръгнала, няма да останат ни бариери, ни драконови зъби, нищо! ще ви прегазят като луда крава телето!