Украйна е в демографска катастрофа: Ще бъде ли спасено населението й?

Общият коефициент на раждаемост е средно 0,7 деца на една жена
2 фев 2024 21:03, Нели Христова
199
Украйна е в демографска катастрофа: Ще бъде ли спасено населението й?
Снимка: БГНЕС

Глави се обръщат, когато двойка влиза в кафене с бебе, майка му го притиска близо до гърдите си срещу зимния студ. Гледката е толкова рядка в тази военновременна столица, че привлича погледи, макар че те се стопяват в усмивки, когато издава леко скимтене.

Украйна сега има най-ниския общ коефициент на раждаемост в света, със средно 0,7 деца на жена в детеродна възраст, разкри финансиран от правителството мозъчен тръст пред The Times. Тази липса на деца, усложнена от масовата насилствена смърт и изселването на милиони бежанци, постави оцеляването й като нация под въпрос. Демографската картина изглежда мрачна, смятат учените.

"Продължителността на живота на мъжете е намаляла от 66-67 години преди войната до 57-58 години, според оценките на нашите експерти", казва Ела Либанова, директор на Института за демография и социални изследвания към Националната академия на науките на Украйна. Само Чад (54), Нигерия (54), Лесото (55) и Централноафриканската република (55) имат по-ниска продължителност на живота.

Военните загуби се пазят в тайна в Украйна, но екип от 12 демографски учени е изчислил въздействието им върху украинското общество, използвайки набор от различни източници.

"Информация изтича и ние разбираме възрастта на убитите хора. Разглеждаме опита от Балканската война, разглеждаме нашите предишни данни и използваме всеки наличен източник, за да оценим текущата ситуация. Разговаряме с кметовете и разбираме ситуацията със смъртността за големите градове като Киев, Харков, Запорожие, Днепър и т.н", обяснява Либанова.

Украйна вече имаше дълбока демографска криза преди войната, с раждаемост от 1,16 и малка част от населението на възраст между 20 и 40 години - същият сегмент, който най-вероятно ще умре в битка. Американски военни източници изчисляват, че загиналите във войната в Украйна са между 70 000 и 100 000.

Сега кризата стана толкова тежка, че украинските министри трябваше да разработят стратегия за повторно заселване за 2040 г., разкрива Либонова, но в нея липсват конкретни планове за противодействие на тенденцията.

"Има стратегически цели — повишаване на раждаемостта, премахване на ранната смъртност, нарастване на миграцията, адаптиране на обществото към застаряващото население. Но мерките не са предписани. Честно казано, те се опитаха да пропуснат всичко, което всъщност трябва да се направи."

Семейството винаги е било в основата на украинската традиция. Тайни техники за мариноване и рецепти за борш се предават от поколения, заедно с думите за ансамблови народни песни, които подхранват екстравагантните празненства на рождените дни и топлината, с която се посрещат гостите у дома. И все пак в наши дни е необичайно да се види дом, който е непокътнат.

Смята се, че около шест милиона души са избягали от страната за Европа, като още около четири милиона са блокирани на територия, сега окупирана от войските на президента Путин. На мъжете на военна възраст им е забранено да напускат страната и много от тях служат на фронта, така че половете са до голяма степен разделени.

Наталия Доброхорска, учителка по украински език и литература, напусна Киев към Лондон с дъщерите си близначки, тогава на шест години, месец след като руските войски преминаха границата. Съпругът й Сергей реши да пожертва собственото си щастие за безопасността на децата им.

"Нямах възможност да ги прегърна година и половина", казва той. "Сам съм в нашата къща, когато видя играчките им, това е толкова болезнено, че се скитам наоколо като ранено животно. Ако вляза в стаите им с всичките им вещи там, душата ми изстива."

Семейството се събра за кратко, когато руският натиск отслабна и украинските войски започнаха лятната си контраофанзива миналата година, но момичетата отново напуснаха след руски ракетни удари. "Първият път, когато отидоха, плаках почти всеки ден", казва той. "До втория път вече бях изплакал всичките си сълзи."

След почти две години в лондонско училище, момичетата говорят свободно английски с перфектен британски акцент. Украинският бързо се превръща във втория им език.

"Те питат: "Тате, защо не можеш да дойдеш при нас?" Опитвам се да им обясня защо, но понякога е твърде трудно", казва Сергей.

Само 57% от тези семейства казват, че ще се върнат в Украйна, когато войната свърши, според проучване на Градус, украинска изследователска компания.

"Те казват, че сега ще се върнат, но ако останат достатъчно дълго, тези деца ще ходят на детски градини и училища, ще се интегрират и в крайна сметка губят мотивацията да се върнат", казва Тимофий Брик, ректор на Киевското училище по икономика и гостуващ сътрудник в LSE. "Преди войната имахме приблизително население от 36 милиона, смята се, че сега е намаляло до около 25 милиона. Това е огромен спад. Дори ако войната приключи, миграцията вероятно ще продължи. Ако мъжете бъдат освободени от военна служба, семействата им ще се върнат ли или тези мъже ще отидат в чужбина? Напускането ще продължи.“

Огромният размер на територията на Украйна ще доведе до проблеми с гъстотата на населението, което ще остави хората разпръснати из страната и ще навреди на перспективите за нейното икономическо възстановяване, добавя той.

"Нуждаете се от човешки капитал, за да възстановите страната и за инвестиции, кой ще отвори нова ИТ компания или нова банка в страна с толкова малко население?"

Всяко следвоенно правителство ще трябва да отвори границите си, за да приеме нови мигранти, ако страната иска да се възстанови, казва той.

"Политически Украйна трябва да е готова да приеме тази реалност и да бъде много умна в миграционната си политика. Ще трябва да привлечем много мигранти от други страни, включително постсъветски азиатски страни, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан, както и европейски нации като Полша, докато работим върху връщането на украинската диаспора. Това също предполага известна културна промяна."

Въпреки че ситуацията изглежда мрачна, обществото няма да позволи населението да падне под 20 милиона, твърди Брик. Той и малък балон академици от Киев, които са останали в столицата, си вършат работата, шегува се той.

"Съпругата ми и аз имахме новородено бебе преди четири месеца. И в нашия малък кръг всички раждат бебета. Хората си правят шеги, че дори при екзистенциална заплаха, хората все още могат да бъдат мобилизирани, за да родят следващото поколение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голям кеф е друг да се бие заради тебе. Украйна се бие за нас. Украинчетата много се бият за нас. Ние сме техните господари, ние сме техните началници, ние сме НАТО. Вече сме господари, не сме слуги, украинците са нашите слуги.
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Населението го използваме за да удряме Русия. Унгария, Румъния, Полша искат населението на Украйна да изчезне и те да заселят тази бивша тяхна земя отново.
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сасипаха я тази даржава. Бедна маика Украина. Бедниа тагаренко. сасипаха му даржавата.
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците са под 20 милиона. 11 от тях са пенсионери. 500 000 са инвалиди от войната. 2 милиона са деца. 6 милиона требе да хранят 11 милиона пенсионери и да издържат армия, полиция, правителство и т.н. Нямам идея как се справят тези хора, но каквито и помощи да им пратят, всичко ще бъде изядено и окрадено за отрицателно време. Не е на добре работата.
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И защо трябва да ни е грижа за този нагъл, мъзелив и ппаразитиращ народ?
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинци, съберете се и осъдете властите в Киев за геноцида над вас, изтезаваха ви, вкарваха ви в затвори, убиваха ви и от двете страни, като цивилно население и като пушечно месо, осъдете ги, какво чакате? Над милион славяни вече загинаха! Това е геноцид!
149
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искаме Тагаренко и компания , да заминават на фронта!
148
0
 
6
 
! Отговори
Някак си... преди 2 месеца
повече ме вълнува демографската криза в България!... Украинците си имат глава. Нека той да помисли за това!
147
2
 
8
 
! Отговори
НЕТ ЧЕЛОВЕК.... преди 2 месеца
Украйна при отделянето си от СССР е 52 милиона. Преди войната е 44 мил. Сега вече се говори да не падне под 20 милиона. Практически Украйна е ликвидирана - 100% финансово зависима, земята изкупена (Монсанто, Каргил..), процъвтяващата им индустрия е разбита и цяло едно поколение е заличано - измира на фронта (или е емигрирало). Започвам да си мисля, че целта евентуално е била да се освободи прекрасната украйнска земя от населението й.
146
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само Украйна ли е в демографска катастрофа? Целия бивш Соц. Блок е в демографска катастрофа.
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глееедам надписите. Не ви разбирам езика. Все едно да ми давате пропаганда на унгарски език. Назад отивате.
144
2
 
13
 
! Отговори
komitata преди 2 месеца
Украйн а след 1 годин а ще е като Унгария по население и с половин територия заради политици командвани отвън ,нещо като БГ от 9 милиона само 6 останаха кво с ечудим и сме замислили Украйна
143
2
 
11
 
! Отговори
Смях преди 2 месеца
Да им пратим *** начело с Тагаренко на един бронетранспортьор .
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не искат да се връщат хората и това си е .
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
украйна е не само в демогрфска катастрофа , а и в екологина такава, Бомбите и ракетите изсипвани там отделят емисии, в пъти повече от цялата европейска икономика, а като прибавим и газовете от *** на швейцарските крави ........ Ами да купуват квоти за въгеродни емисии тези които гърмят и тези които ***
140
1
 
3
 
! Отговори
Пак са преди 2 месеца
По добре от нас, там *** не виреят, климатът им е противопоказен
139
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво да кажем ние?Познавам няколко млади мъже,деца на мои приятели,които вече са минали 30-те години и не искат да се женят и имат деца.Защо,не знам.
138
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И НАЙ- ЛОШИЯТ МИР Е ПО- ДОБЪР И ОТ НАЙ- СПРАВЕДЛИВАТА ВОЙНА!
137
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оффф, тоБГ е в по- голяма демографска катастрофа и без война!
136
1
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Половин територия, половин население.