Украйна е в демографска катастрофа: Ще бъде ли спасено населението й?

Общият коефициент на раждаемост е средно 0,7 деца на една жена
2 фев 2024 21:03, Нели Христова
199
Украйна е в демографска катастрофа: Ще бъде ли спасено населението й?
Снимка: БГНЕС

Глави се обръщат, когато двойка влиза в кафене с бебе, майка му го притиска близо до гърдите си срещу зимния студ. Гледката е толкова рядка в тази военновременна столица, че привлича погледи, макар че те се стопяват в усмивки, когато издава леко скимтене.

Украйна сега има най-ниския общ коефициент на раждаемост в света, със средно 0,7 деца на жена в детеродна възраст, разкри финансиран от правителството мозъчен тръст пред The Times. Тази липса на деца, усложнена от масовата насилствена смърт и изселването на милиони бежанци, постави оцеляването й като нация под въпрос. Демографската картина изглежда мрачна, смятат учените.

"Продължителността на живота на мъжете е намаляла от 66-67 години преди войната до 57-58 години, според оценките на нашите експерти", казва Ела Либанова, директор на Института за демография и социални изследвания към Националната академия на науките на Украйна. Само Чад (54), Нигерия (54), Лесото (55) и Централноафриканската република (55) имат по-ниска продължителност на живота.

Военните загуби се пазят в тайна в Украйна, но екип от 12 демографски учени е изчислил въздействието им върху украинското общество, използвайки набор от различни източници.

"Информация изтича и ние разбираме възрастта на убитите хора. Разглеждаме опита от Балканската война, разглеждаме нашите предишни данни и използваме всеки наличен източник, за да оценим текущата ситуация. Разговаряме с кметовете и разбираме ситуацията със смъртността за големите градове като Киев, Харков, Запорожие, Днепър и т.н", обяснява Либанова.

Украйна вече имаше дълбока демографска криза преди войната, с раждаемост от 1,16 и малка част от населението на възраст между 20 и 40 години - същият сегмент, който най-вероятно ще умре в битка. Американски военни източници изчисляват, че загиналите във войната в Украйна са между 70 000 и 100 000.

Сега кризата стана толкова тежка, че украинските министри трябваше да разработят стратегия за повторно заселване за 2040 г., разкрива Либонова, но в нея липсват конкретни планове за противодействие на тенденцията.

"Има стратегически цели — повишаване на раждаемостта, премахване на ранната смъртност, нарастване на миграцията, адаптиране на обществото към застаряващото население. Но мерките не са предписани. Честно казано, те се опитаха да пропуснат всичко, което всъщност трябва да се направи."

Семейството винаги е било в основата на украинската традиция. Тайни техники за мариноване и рецепти за борш се предават от поколения, заедно с думите за ансамблови народни песни, които подхранват екстравагантните празненства на рождените дни и топлината, с която се посрещат гостите у дома. И все пак в наши дни е необичайно да се види дом, който е непокътнат.

Смята се, че около шест милиона души са избягали от страната за Европа, като още около четири милиона са блокирани на територия, сега окупирана от войските на президента Путин. На мъжете на военна възраст им е забранено да напускат страната и много от тях служат на фронта, така че половете са до голяма степен разделени.

Наталия Доброхорска, учителка по украински език и литература, напусна Киев към Лондон с дъщерите си близначки, тогава на шест години, месец след като руските войски преминаха границата. Съпругът й Сергей реши да пожертва собственото си щастие за безопасността на децата им.

"Нямах възможност да ги прегърна година и половина", казва той. "Сам съм в нашата къща, когато видя играчките им, това е толкова болезнено, че се скитам наоколо като ранено животно. Ако вляза в стаите им с всичките им вещи там, душата ми изстива."

Семейството се събра за кратко, когато руският натиск отслабна и украинските войски започнаха лятната си контраофанзива миналата година, но момичетата отново напуснаха след руски ракетни удари. "Първият път, когато отидоха, плаках почти всеки ден", казва той. "До втория път вече бях изплакал всичките си сълзи."

След почти две години в лондонско училище, момичетата говорят свободно английски с перфектен британски акцент. Украинският бързо се превръща във втория им език.

"Те питат: "Тате, защо не можеш да дойдеш при нас?" Опитвам се да им обясня защо, но понякога е твърде трудно", казва Сергей.

Само 57% от тези семейства казват, че ще се върнат в Украйна, когато войната свърши, според проучване на Градус, украинска изследователска компания.

"Те казват, че сега ще се върнат, но ако останат достатъчно дълго, тези деца ще ходят на детски градини и училища, ще се интегрират и в крайна сметка губят мотивацията да се върнат", казва Тимофий Брик, ректор на Киевското училище по икономика и гостуващ сътрудник в LSE. "Преди войната имахме приблизително население от 36 милиона, смята се, че сега е намаляло до около 25 милиона. Това е огромен спад. Дори ако войната приключи, миграцията вероятно ще продължи. Ако мъжете бъдат освободени от военна служба, семействата им ще се върнат ли или тези мъже ще отидат в чужбина? Напускането ще продължи.“

Огромният размер на територията на Украйна ще доведе до проблеми с гъстотата на населението, което ще остави хората разпръснати из страната и ще навреди на перспективите за нейното икономическо възстановяване, добавя той.

"Нуждаете се от човешки капитал, за да възстановите страната и за инвестиции, кой ще отвори нова ИТ компания или нова банка в страна с толкова малко население?"

Всяко следвоенно правителство ще трябва да отвори границите си, за да приеме нови мигранти, ако страната иска да се възстанови, казва той.

"Политически Украйна трябва да е готова да приеме тази реалност и да бъде много умна в миграционната си политика. Ще трябва да привлечем много мигранти от други страни, включително постсъветски азиатски страни, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан, както и европейски нации като Полша, докато работим върху връщането на украинската диаспора. Това също предполага известна културна промяна."

Въпреки че ситуацията изглежда мрачна, обществото няма да позволи населението да падне под 20 милиона, твърди Брик. Той и малък балон академици от Киев, които са останали в столицата, си вършат работата, шегува се той.

"Съпругата ми и аз имахме новородено бебе преди четири месеца. И в нашия малък кръг всички раждат бебета. Хората си правят шеги, че дори при екзистенциална заплаха, хората все още могат да бъдат мобилизирани, за да родят следващото поколение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
15
 
! Отговори
Абе Верно ли преди 3 месеца
САЩ са Започнали Война с Иран под Заповед на Господарите си от БогоИзбраната Раса - ако е Истина, а не Фалшива Новина - то това ще е Краят на САЩ, 100% гарант!
54
4
 
23
 
! Отговори
бай джо преди 3 месеца
Ще се бием до последния украинец! хи хи хи
53
29
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 3 месеца
Не е война викаш?! Просто голташка Русия няма капацитетът да стигне навътре в Украйна, защото ракетите й падат като круши, на фронта загинаха над 500к, а още толкова са осакатени до живот. Нали видяхме първите дни на войната- опитаха се да стигнат до Киев и 120к армия се разбяга и беше унижена за часове.
52
5
 
25
 
! Отговори
jfjgfgh преди 3 месеца
Абе като Ви казваха Украйнакапут се смеехте....Украйна съществува до края на 2024 след изборите в ФАЩ Украйна няма да я има...поне не в тоя вид...game over
51
3
 
17
 
! Отговори
лкл преди 3 месеца
До 59Стига гледа тия америкаски рамбовски екшъни.....в Укропистан не е война...ако бе война до сега да са загинали 2-3 милиона цивилни и всички градове в Украйна да са бомбардирани...на Русия не и трябват украинци тя си взема териториите които са дадени на Украинската ССР от Русия и където живеят руснаци....остатъка ако искат Полша и Румъния да сия делят и лвото остане да си го взема ФАЩ-чето и ЕС-чето
50
2
 
18
 
! Отговори
Ако Не Беше преди 3 месеца
Предателят Горбачев, сега България, щеше да е Китай на Балканите, т.е. Велика ВисокоТехнологична Икономика произвеждаща Смартфони Правец!!
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
раждаемост 0.7% предполагам в лондон и вашингтон празнуват, успяха за нищо пари да ужищожат една от най хубавите държави украйна и да потопят европа в жестока криза която тепърва набира сила
48
34
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 3 месеца
Руската мечка буксува 2 години на 15км от границата и владее около 13% от територията на Украйна. Провъзгласява си разни ДНР и ЛНР, а дори не владее 50% от тях. Руска мечка няма. И тая мечка да внимава, че и там са една шепа има-няма 120м души, а НАТО сме 1 милиард. Реши ли НАТО с Русия е свършено за часове. Ама Русия има разни антични СССР-ски ядрени ракети, които ще бъдат свалени до една, но това значи край на планетата- радиация до откат.. И така нататък.
47
4
 
27
 
! Отговори
Руска поговорка : преди 3 месеца
" На когото му е голяма устатa , да му е здрав гъзa." Бандеровците много знаеха преди да ги подпукат братушките.
46
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като ида в Новозагорско все едно съм в Индия страшно е
45
3
 
19
 
! Отговори
Чичо Сам преди 3 месеца
Всичко е отдавна пресметнато ,трябва ни територията на Украйна не населението.И в България се замисля нещо подобно и какви 70000 загинали поне по 7 трябва да се умножава.
44
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна приключи като държава и народ. Бутаха и те паметници, закачаха и дразнеха мечката и накрая руската мечка замахна с лапата и Украйна я няма вече. Преди войната бяха 50 милиона, а сега са 19 милиона население и с минус 25 процента територия. България върви по стъпките на Украйна.
43
28
 
3
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 месеца
В първите 5-10 години след победата, недостига на персонал в предприятията може да се компенсира с безплатна работна ръка от Русия работеща на ангария. За много от крепостното население в Русия това даже ще бъде стъпка нагоре тъй като ще открият за първи път в живота им течащата вода и тоалетна която не е просто една дупка в земята.
42
4
 
9
 
! Отговори
Лукчо преди 3 месеца
Мигранти от Казахстан няма да има.Няма кой да мигрира от страна със средна заплата над хиляда долара в такава с пет пъти по-нисък стандарт.За Таджикистан?Таджикистан е като Кувейт богат.Достатъчно е в интернет да се видят дворците в столицата им като в приказка,огромните булеварди и осветени денонощни магазини.Само от Африка ще имат мигранти,които са свикнали да се прехранват от природата
41
23
 
7
 
! Отговори
Asd преди 3 месеца
Много във форума наричат цял народ фашисти, а точно това е фашистко поведение. Да се радваш и подиграваш и да не съчувстваш на една нападната страна.
40
6
 
15
 
! Отговори
Шефрет преди 3 месеца
Абе не е от раждаемостта. Айде ,то там вдовиците кат няма кой да ги боде,ние сме за това и помагаме ,ама карантиите на мъжете им наторяват плодородната земя за да им расте после на руснаците добра реколта)
39
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Умишлено крият броя на колумбийците в България защото е, страшно
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще бачити ще бачити. Ний вече бачихмИ 35 години от нашето життя по пътя към американизацията.
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма как дави покажа тук снимки на изоставените села в България които преди 30 години бяха пълни с хора не башибозук не кърджалии а чума минала през тях по ирония на, съдбата, последния български филм се казва Чума
36
2
 
11
 
! Отговори
Израелтянинът преди 3 месеца
Територии си трябват, или там кото остане о Украйна, или пък оная територия дето е към едно посолство и като една човешка длан, колкото толкова, берекет версии, скоро шъ с местим