Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна

Войната не може да се реши на фронта
311
Няма изгледи за "абсолютна военна победа" на Русия или Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За да настъпи край на войната, Украйна трябва да се подготви за преговори с Русия, смята американският политолог Самюъл Чарап.

Западните правителства и най-вече Германия и САЩ настояват, че все още не е дошъл моментът за преговори между Русия и Украйна с цел прекратяване на войната. Чуват се обаче и други гласове, които подкрепят такъв сценарий, пише "Дойче Веле". Пред германската обществено-правна медия ZDF американският политолог Самюъл Чарап изразява позицията си, че войната не може да се реши на фронта и затова трябва да се мисли за дипломатическо решение.

Няма изгледи за "абсолютна военна победа"

Политологът е категоричен, че трябва да се мисли за дипломатически стъпки, когато се вижда ясно, че нито един от участниците в конфликта не може да постигне "абсолютна военна победа". Чарап коментира пред ZDF, че според него войната несъмнено ще приключи с дипломатическо решение. Не е ясно обаче кога ще се случи това и при какви условия.

Експертът обяснява, че повечето конфликти в историята са се разрешавали, когато двете страни са водели дипломатически преговори паралелно със сраженията, а не при ситуация, в която военните действия спират, за да започнат преговори. По думите му във войната в Украйна вероятно ще се случи същото.

Преговорите имат нужда от пълната подкрепа на Украйна

Макар да е привърженик на дипломатическото решение, политологът отбелязва, че то не предполага на Русия да не се гледа като на агресор, какъвто е тя в тази нападателна война. Именно по тази причина обаче, ако се търси край на войната, до него трябва да се стигне с участието на Русия.

Важно условие за постигането на дипломатическо решение е украинският народ да подкрепя напълно потенциалния консенсус в преговорите. Ако украинците не са обединени около едно такова решение, то няма да бъде възможно, смята Самюъл Чарап. Разбира се, и в случай, че Русия постави нереалистични искания, Украйна трябва да има право по всяко време да се откаже от преговорите. "Капитулацията, която Владимир Путин постави сред целите си във войната, изобщо не трябва да бъде на масата", казва политологът пред ZDF. Но дори Русия да няма намерение да води сериозни преговори, опитът да се стигне до тях няма да е безполезен, смята експертът.

Каква би могла да е ролята на Запада

Според Самюъл Чарап западните партньори на Украйна в момента са в добра позиция да обсъждат с Киев потенциални преговори. "Не би било добре украинската страна да започне дипломатическия процес без съответната подготовка", обяснява експертът пред германската обществено-правна медия.

По думите му е ясно, че сега не е моментът за започване на преговори, но пък ситуацията предразполага към начало на подготовка за такъв процес. "Трябва да започнем да водим тези разговори сега, дори процесът да не може да започне в следващата половин или една година, колкото и дълго време да отнеме", смята Чарап.

Как може да се предотврати ново нападение

Политологът признава - досега руският президент Владимир Путин неколкократно е демонстрирал, че нищо не го спира да нарушава споразумения, когато пожелае. Въпреки това такъв сценарий би могъл да се избегне чрез включването на определени клаузи в потенциалното споразумение за прекратяване на огъня, коментира експертът пред ZDF. "Може например да се поставят условия, че ще се наложат допълнителни санкции, ако споразумението бъде нарушено", посочва Чарап.

Украйна и партньорите ѝ от Запада вече се стараят войната да излезе достатъчно скъпо на Русия. По думите на политолога за Русия е особено важно продължаването на военните действия да става все по-неизгодно. Така един бъдещ лидер на Русия няма да може да погледне назад и да си каже, че инвазията е била добра идея, която му се иска да повтори.

Рискът Русия да нападне отново обаче съществува при всички положения, признава Чарап. Москва ще остане потенциална заплаха за Украйна и останалите си съседи без значение как ще приключи войната. "Това е факт, с който ще трябва да свикваме в дългосрочен план", казва политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РУСИЯ В ТАЗИ ВОИНА СЕ ЦЕЛИ В ДВЕ ПОБЕДИ ДА РАЗБИЕ НАТО А ПЪК С УКРИТЕ КАКВОТО ОСТАНЕ ОТ ТЯХ ТАКА ЧЕ НЕ БЪРЗАИТЕ
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 165 Е тия далекобойни ракети никой не ги е виждал
157
5
 
18
 
! Отговори
Татул преди 4 месеца
Реалноста хора. Реалноста! А тя е следната: Руснаците набиват канчетата на укритата барабар със цяло Нато. И Нато и укри са в агония. И са безсилни да спрат месомелачката Русия. Та много се пише, че Русия била такава онакава. Ако Нато не си бе играло с пи ш ката, нямаше да се надърви. Сега да го поема целия и да се моли за още. А ол и го френите журналисти да си пишат какво искат.
156
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 161 Е първо се научи как се изчислява БВП и после пиши щото и едни други така си мислеха ,че Русия ще фалира ,ама филма не бил шведски,а съветски.Така,че тая опорка колко е бедна Русия се изтърка
155
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ега го мечтателя! Аз бих го попитал - ако трябваше да избира между Киев или Москва къде да живее и да си отглежда семейството коя столица би избрал? Ако беше слушал внимателно щеше да чуе, че Медведев съвсем скоро каза, че заради новите по-далекобойни ракети които Украйна ще получи ще трябва да се разшири обхвата на демилитаризация на Украйна до Лвов. Не знам защо на запад си представят, че в Москва само чакат да им предложат преговори. Съвсем не е така - те са заети да печелят войната.
154
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 161Е то и никой не се интересува от бедна и просешка Украйна щото те и от Босна са по-бедни
153
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 157И за това ли го пият в метрото и мазета в Киев това кафе пък зелето само на Луната не е ходил да проси пък вече от САЩ май няма,какво да изпроси щото те си имат други проблеми
152
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия се бие за своята историческа идентичност и бъдеще и руснаците трябва да са наясно, че ако загубят тази война, това ще е краят на Русия като исторически субект. Нещо повече, историческото минало ще бъде пренаписани подобно на твърдението на младите японци, които смятат, атомните бомби над Хирошима и Нагасаки са пуснати от руснаците.
151
17
 
6
 
! Отговори
до 158 преди 4 месеца
Никой не се интересува от бедна Русия, която е окрадена от шепа олигарси. Вместо Русия да е номер 1 в света- толкова богата на ресурси страна, тя, колкото цял континент, живурка с БВП колкото на половин Португалия. Айде по-сериозно! Никой, повтарям, НИКОЙ не се интересува от Русия и не я смята за фактор, защото никой нормален не иска да стъпи там, освен да види красотите от имперско време. Съсипана комунистическа разграбена страна. Това е Русия. бедна до откат.
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 154Е те и украинците не слушаха Виктория Нюланд и Борис Джонсън много неща нямаше да се случат и сега украинците да крякат като кокошки,ама то акото само цапа и мирише
149
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ус-райна е буферна зона те вече нямат нито земя нито полезни изкопаеми просто тъпите украйнци позволиха на хиените от запада и САЩ да заграбят всички им богатства и да ги избият след това хвърляйте ги в войната срещу Русия. НИМА НЕЗНАЕТЕ ЧЕ ГАЗОПРЕНОСНАТА СИСТЕМА НА УКРАЙНА Е СОБСТВЕНОСТ НА СИНА БАЙДЪН ???? А ЗЕМЯТА ИМ Е ПРИТЕЖАНИЕ НА НЯКОЛКО АМЕРИКАНСКИ И ЕФРЕЙСКИ КОРПОРАЦИЯ ! НЯМА ОТДАВНА ТАКАВА СТРАНА
148
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е вярно, че Русия не спазва споразумения, точно обратното и това е така, защото крайната цел на Обединения Запад е разпадане на Руската федерация и това е цел още от 1945г. Така че Горбачов е проект, Зеленски е проект, Путин е проект на повече от половин век.
147
10
 
5
 
! Отговори
до 151 преди 4 месеца
Всъщност ракетите свършиха, да. От далечния изток с влакове докараха запаси. В Киев хората си пият питието и гледат как Пейтриът наред сваля всичко. Русия изстрелва по има-няма 5 ракети на ден тотал. Останалото дронове от Иран с двигател от китайска косачка за 3 долара. Имаше опит Киев да бъде обстрелван с по 20-30 ракети, ама ц- само отломки по улиците от унищожени Кинжал-и.
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 150Е щото са му дали кинти да се продаде тия дето ги печатат
145
4
 
13
 
! Отговори
Путин не е Елцин преди 4 месеца
СВО ще продължи колкото трябва. Бавно и напоително, докато шушумигите от НАТО не се включат или капитулират. Усеща се желанието на САЩ за замразяване на конфликта. Видно е че тяхното прокси -Украйна губи мача. Усеща се пропагандата в замъглената част на света за преговори, но няма да го бъде.
144
13
 
4
 
! Отговори
Dodo преди 4 месеца
До "тъпо журналисче" Ако Русия си беше седяла в кокошарника нямаше да се случат всички тези гадости и нямаше да дадат фира толкова много хора.
143
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ПРЕЯДОХ И МИ Е ТЕЖКО НА СТОМАХА -ЕДВАМ ПИША
142
12
 
3
 
! Отговори
Кравар Тихокеанчик преди 4 месеца
Ресторант Адриатик, Лисичанск. Весела компания от 40 рашистки фрица отиде да разпусне но за нещастие прилетел бай Хаймарс. Вопли и сопли , броят товар 200 и 300. Ура, друзя!
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 149 Е те свършиха още април 2022г година и руснаците се бият с лопати пък Путин е болен от рак
140
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ицка, руските ракети приключиха. На пълна пара са военните заводи, ама пияниците, които работят там, не могат да произведат и 10% от очакваното. Добре, че КНДР и Иран изпратиха малко допотопна техника за 2 долара, че иначе край... А и голташка Русия се отказа да използва Кинжал- като круши пада толкова скъпа ракета. Неслучайно главният инженер "почина". Как ще коментирате това, русофили?