Зеленски освободи Залужний, Сирски е новият главнокомандващ на украинската армия

Било взето решение за промяна на тактиката и стратегията на бойното поле
8 фев 2024 19:34, Анисия Иванова
438
Зеленски освободи Залужний, Сирски е новият главнокомандващ на украинската армия
Снимка: БГНЕС

От утре генерал-полковник Олександър Сирски ще бъде новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, заяви президентът на Украйна Володомир Зеленски във вечерното си обръщение.

Началникът на украинската армия Валерий Залужний е освободен от поста, съобщи депутата на Върховната рада Олексий Гончаренко.

"Благодарен съм на генерал Залужний за двете години на отбрана. Благодарен съм за всяка победа, която постигнахме заедно, и благодаря на всички украински войници, които геройски издържат тази война."

"От днес ръководството на Въоръжените сили на Украйна се поема от нов ръководен екип. Искам нашите войници в Роботине или Авдийвка, генералният щаб и началникът на Генералния щаб да имат една и съща визия за войната. Сирски има успешен опит в областта на отбраната, тъй като е ръководил операцията за защита на Киев. Има и успешен опит в настъплението - Харковската освободителна операция", допълни той.

Зеленски заяви, че се е срещнал с началника на армията Валерий Залужний и че е дошло "време за промени във военното ръководство", но че висшият генерал на Киев трябва да остане "в неговия екип".

Изявлението последва дни на спекулации, че Зеленски обмисля да уволни популярния си началник на армията, който е възприеман от много украинци като национален герой.

"Обсъдихме от какво обновление се нуждаят въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме и кой би могъл да бъде в обновеното ръководство на Въоръжените сили на Украйна. Времето за това обновяване е сега", се казва в изявлението на Зеленски.

В отделно изявление Залужний заяви, че е имал "важен и сериозен разговор" със Зеленски и че е било взето решение за промяна на тактиката и стратегията на бойното поле.

"Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова и всички трябва да се променят и да се адаптират към новите реалности. За да побеждаваме и заедно", се казва в изявлението му, съобщава БГНЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
1
 
16
 
! Отговори
Anton преди 3 месеца
Войната в Украйна е приключила преди няколко месеца.Само нашите глупави медии не го разбраха.Защо ли?Продължавам да чета някакви гръмки заглавия,че видиш ли, Зеленски ще направи някакъв обрат.Задачата е да се избият колкото е възможно още украинци.И Украйна да вземе още някой друг кредит.За да влезе още по-дълбоко в блатото.
252
6
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Бай Пешо предлагам ти да изчакаш руската армия да "освободи" България трети път за щастие,и да си подадеш дукоментите за народен съдя. Сигорен съм,че докато четеш тези редове се виждаш с тога,сурово изражение,но справедлив...
251
0
 
10
 
! Отговори
Като съветника преди 3 месеца
Алексей Арестович и Залужни може да си отвърже езика като излезе зад граница. ТОгава ще е интересното!
250
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82-ОМБРВсички тези генерали са в зоната на СВО, дават нормално своите наряди и са си при войската. А къде е Зеленски, защо се крие в бункера си, докато обикновените украински войници загиват?
249
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 314 Не бе тук не ти е урколандия и такива писания не вървят щото всичко се знае и ставаш жалък
248
9
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Ако не си спомняте аз съм на среща! Първият опоменат е отстранен от зам комад. СВО,а къде е? ...руска им работа. За вторият се носи слух,че го е сполетяла съдбата на неговите 15 колеги,който не извадиха късмет. Третия е свален от командването на елитните части и пратен в Кринки да съблюдава колегите си дали се придържат към "молбата" на лудия. Четвъртия е пратен да си "почине",кумандува руска част в Африка.
247
1
 
7
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 месеца
да де, ама скоро пред името на тоа "генерал" ще има едно "на". Руската армия ще му го надене
246
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те си търсят идентичността, от римски генерали и холивудски филми имена, нещо на украински имена нема ли, или там са същите като руските и требва да ги променят :))) Не знаех, че Владимир Кличко е трябвало да е Володомир, беттер са от макетата :))
245
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 305 От тия само по-далеч е спасението и задълженитело с маска щото така се предават венерически болети по въздуха толкова са заразни украинскаинските
244
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
рекорд, руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
243
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не му върви на Зельо с военачалниците. Дано му върви в нещо доуго. Но засега не знаем в какво.
242
0
 
2
 
! Отговори
До 297 преди 3 месеца
Тактиката на тогавашната офанзива беше типично американска, а не на някакъв си укрофашистки генерал. Втурнали се напред хъмвита подкрепяни с артилерия. Последвало от тактическо отстъпване на руснаците с загуба на някаква част от територията, но с разбиване на останалите без покритие бронирани машини. След този случай никой не се нави да я пробва пак, след като разбраха, че руснаците не са *** и при тях не сработва както си мислеха
241
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За неуспешните атаки на армията на Украйна срещу позициите на руските въоръжени сили, завършили с тежки загуби за украинците, той получава прякора Генерал 200, пише Телеграм каналът Mash. Именно под негово ръководство украинските въоръжени сили се озоваха в Дебалцевския котел.-Та все такива "успехи" да има.
240
8
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
До 295 Някой хора са късопаметни! Не се къхарете,това да ви е болката! Къде е ген. Армагедон(бивш командващ "СВО"),къде е сега началник щаба руската армия Герасима ти гдйе? Къде е главнокомандващия елитните въздушно-десантни войски на РФ ген.полк. Теплиски? Къде е командващия 58-а армия ген.Попов?
239
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Байдън може само с едно движение на китката да разпише чека и да приключи войната!
238
0
 
5
 
! Отговори
Хм... преди 3 месеца
*** около себе си орли не търпи.....
237
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ,297 82 ОБМР Е като гледам,какъв е мозък та чак на украинците им изби от всички дупки
236
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Хитлер си е Хитлер, не се е преименувал на Хитлерий :)))
235
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това не е толкова важно! По важно е Байдън да си бръкне дълбоко в джоба! Тогава много от наште слуги ще изгубят чувството си за хумор!
234
10
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
"Тоя" Сирски бе мозъка на светкавичната и мощна украйнска офанзива през септември 2022г. Под негово командване ВСУ освободи от окупация Изюм,Балаклея,Купянск и Лиман. Всички тогава се смяхме от сърце на хвърлящите оръжие руски окупатори,и последвалото,безредно паническо бякство.