Украйна съобщи, че е свалила руски разузнавателен самолет А-50

Машината може да сканира на разстояние от няколкостотин километра за вражески самолети, кораби и ракети
Обновена: 24 фев 2024 07:06 | 24 фев 2024 07:01, Елка Василева
152
Украйна съобщи, че е свалила руски разузнавателен самолет А-50
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските въоръжени сили унищожиха руски самолет за наблюдение А-50, съобщи командирът на ВВС Микола Олешчук, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е втори случай за малко повече от месец, когато Украйна съобщава за свалянето на такъв самолет.

Още по темата
"А-50 с позивна "Баян" излетя за последен път!", написа Олешчук в "Телеграм".

Агенция Интерфакс-Украйна цитира военни източници, според които А-50 е свален над руска територия, между градовете Ростов на Дон и Краснодар. Според нея операцията е била осъществена от ВВС и разузнавателното управление.

Руски осведомителни агенции цитират службите за спешна помощ в южната част на Краснодарския край, според които в блатата в Каневски район са били открити отломки от самолет, а пожарникарите са потушили пожар.

В съобщението не се споменава самолет А-50.

През януари украинските военни обявиха, че военновъздушните сили са свалили руски самолет за наблюдение "Бериев А-50" и въздушен команден пост Ил-22 над Азовско море.

А-50, който влиза на въоръжение в края на съветската епоха, е голям самолет за далечно радиолокационно проследяване, който може да сканира на разстояние от няколкостотин километра за вражески самолети, кораби и ракети. Машината А-50 е оценявана на около 330 милиона долара.

Преди месец началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви пред в. "Файненшъл таймс", че по това време Русия е разполагала с осем А-50.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
0
 
! Отговори
До 97 преди 3 месеца
Съмнявам се в способностите на държава, благодарение на която международната космическа станция съществува? И не си представяй че ще е някакво смешно китайско дронче, говоря за неуправляем ЛА способен да носи радар примерно
89
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Представете си по време на войната в Югославия сърбите да имаха същите ракети като украинците и същата разузнавателна информация - що ауакси щяха да изпонападат в Средиземно море. Сега Русия има късмета първа в света да разработи противодействие
88
3
 
1
 
! Отговори
До 95 преди 3 месеца
Виждал съм, но нали се сещаш че в необятната Русия как някъде сега десетки инженери мислят по същия въпрос, а решения винаги се намират. Едно време така са казвали и като са гшедали Луната - много е далече, няма начин да стигнем дотам...
87
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С.росидчета, не се радвайте много, защото сега руснаците ще намерят начин да заместят тоя тип самолети с дронове, а вашите господари да му мислят какво ще правят техните ауакси при подобен конфликт!
86
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не забравяйте, че всичко което не убива Еусия я прави по силна, а Русия може да бъде убита само с ядрено оръжие, тоест рано или късно Русия ще намери начин да изпълнява РЛС и без такива самолети, а САЩ да гледат и да имат едно наум какво може да се случи и с техните ауакси при подобен конфликт с равностоен противник...
85
9
 
3
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Пак ли като миналия път са го свалили? Като се върна самолета на летището. Че и два твърдяха, че са свалили. Нелепи са тези урки.
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отиде си самолетчето де му е мястото - в БЛАТАТА
83
3
 
7
 
! Отговори
Новини като тази преди 3 месеца
изпълват душата ми с надежда за бъдещето, докато си пия сутрешното кафе с ябълков пай.
82
9
 
7
 
! Отговори
До 82-ОМБР преди 3 месеца
Ти още ли си тук? Бегай да браниш Украине, че хората които закусват с деца вече са на 15 километра след Авдеевка и взимат село след село, а твоите побратими си чупят краката да бягат.
81
4
 
8
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Боли ме фара кой е свалил този самолет за 500 000 000 $! Важното е че е на дъното на Азовско Море,а екипажа храни рибките там!
80
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В интерес на истината руснаците си го свалиха сами. Това е втори такъв свален след гътнатия от Вагнер при излитането му. Бил е на 250 километра от фронта когато е ударен, а украинците нямат такова ПВО. Но незнам кое е по-лошото за Русия, да оставят Украйна да се радва, че те са го взривили или да си признаят, че е бил приятелски огън.
79
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Погребахте Русия 1000 пъти. То самолетите, то армията и още шава? Бле бре
78
11
 
7
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 3 месеца
Откакто на х0хъла му нацепиха трелиците в Адеевка всеки ден взе да сваля гугутки. Но за бастисаният патриот мълчим...има и видео, но пак мълчим..нещастници
77
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега рушлята пак ще кажат че бил пълен с пленници за размяна.
76
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До.86 Ами да тръгва бе кой я спира или пак храстите им пречат като при контрата
75
9
 
12
 
! Отговори
Петров преди 3 месеца
Микола Тъпашчук е забравил да каже че самолета е свалил лично докато играел на Fly Plane у тях.
74
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна ако иска да спечели конфликта трябва да тръгне към москва . Атомни бомби путин няма да пусне над своя територия. Вперьод !
73
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна да тръгва в атака навътре в русия ! Изпускат момента ! Съдбата км се чертае от запада . Атаката е най добрата защита!
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 80.Е ама само на приказки е тоя удар и не е важно,какво си направил,а какво си разказал или както казва Попа не ме гледай ,какво правя ,а слушай,какво ти говоря
71
1
 
19
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 3 месеца
Ами война е, случват се такива работи.