Украйна е поразила с ракета кораб, отнет ѝ от Русия през 2014 г.

Плавателният съд понастоящем е небоеспособен
26 мар 2024 12:15, Елка Василева
86
Украйна е поразила с ракета кораб, отнет ѝ от Русия през 2014 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна е поразила с ракета "Нептун" десантния кораб "Константин Олшански", който Русия ѝ отне през 2014 г., заяви тази сутрин говорителят на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Понастоящем този кораб е небоеспособен", каза Плетенчук по украинската национална телевизия.

Засега Русия не е коментирала тази информация.

Русия отне "Константин Олшански" от Украйна през 2014 г., когато руските сили установиха контрол върху по-голямата част от украинския военноморски флот и окупираха Кримския полуостров.

Корабът "беше ремонтиран и се готвеха да го използват срещу Украйна, но за зла участ бе взето решение да бъде поразен", каза Плетенчук.

Говорителят отбеляза, че за поразяването на "Константин Олшански" е използвана противокорабна ракета "Нептун" украинско производство.

Украйна, която все още контролира няколкостотин километра черноморско крайбрежие въпреки окупацията на южни украински региони, не разполага с големи военни кораби, отбелязва Ройтерс. Въпреки това украинските сили успешно нанасят удари по Черноморския флот на Русия през последните месеци, като използват ракети и безпилотни катери.

Украинските въоръжени сили заявиха, че са поразили два десантни кораба на Русия в неделя. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
6
 
! Отговори
Бурма преди 1 месец
До aZ-ътНе са "собствени" на Украйна, защото са откраднати от Русия. И смешниците са тези, които управляват подводния флот, воден от крайцера "Москва". Украйна без кораби омачка прехваления Черноморски фрот на *** и го навря в миша дупка.
17
2
 
12
 
! Отговори
традиция преди 1 месец
И Крайцера Mосква утилизира две ракети "Нептун" и беше предислоциран на морското дъно за изпълнение на задачи в рамките на спецоперацията.
16
4
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
До Анонимен ако един татарин нагъва кюфтаци, а друг кисело зеле, може да изчислиш че обобщено погледнато, двамата са яли сарми
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Угледарско н-ние Щурмът на Новомихайловка продължава. ВС на РФ успяха да постигнат сериозни успехи през последните дни. Зомбитата на киевската хунта най-накрая бяха изгонени от фермата в североизточната част на н.м.. Боевете за този укрепен район продължават повече от месец. Има напредък за ВС на РФ и малко по на север. Източната част на Новомихайловка напълно премина под контрола на руските витязи, които успяха да напреднат до центъра. В самия център на н.м. те разшириха зоната си на контрол. Като цяло ситуацията за зомбитата на киевският наркокартел тук е тъжна.
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Н-ние Авдеевка. Ожесточените боеве продължават край Бердичи. Към момента частите на руската армия не са успели да пробият отбраната на зомбитата в този район, за да достигнат Семьоновка от север. Атаката срещу Семьоновка от юг, от територията на Орловка, няма да донесе успех на руската армия. В района на Тоненькое ВС на РФ продължават да напредват на северозапад. Зомбираната по натовски стандарт биомаса изгражда нови отбранителни позиции на северозапад - в района на Новобахмутовка и Очеретино. Освен това в Уманское отбранителни позиции са готови.
13
3
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Голям майтапбалтийско и черно море стават вътрешни за нато. без значение от изхода на войната от украинска гледна точка. чакаме "курилските острови никога не са били от стратегическо значение за руската доктрина"
12
5
 
10
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Подразделенията на руската армия продължават настъплението в посока микрорайон Канал (източната част на Часов Яр). Напредакът е няколкостотин метра. В района на Красное има ожесточени боеве, зомбитата не се примиряват със загубата на това н.м. и атакуват на месо. В югозападните покрайнини те не успяха да си върнат позициите, но в северозападните покрайнини атакуваха и заеха нови позиции.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Москва ще отговори с мощен парад на Филип Киркоров!
10
7
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Артемовско н-ние. Настъпление на ВС на РФ. Щурмът на Богдановка продължава. Зомбитата на киевският наркокартел отстъпват, напускайки югозападните райони на н.м.. Не е известно какво е накарало зомбитата да се оттеглят на предварително подготвените позиции край Часов Яр. Напълно възможно е причината за това да е напредването на ВС на РФ в други райони на това н-ние. Към момента Богдановка все още не е разчистена, но много скоро селището ще бъде взето под пълен контрол на ВС на РФ.
9
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко време отнема на ракета Циркон да достигне украински градове, когато е изстреляна от Крим? до Киев - 3,5 минути; до Лвов - 5,3 минути; до Днепропетровск - 2,5 минути; до Виница - 3,6 минути; до Харков - за 3,9 минути; до Одеса - 1 минута. Така може да си изчислите, че средната скорост на Циркон е около 10200 км/ч.
8
0
 
5
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До aZ-ът чек са, крим не беше ли руски?
7
6
 
14
 
! Отговори
Голям майтап преди 1 месец
Великият геостратег Вова остана без кораби.
6
2
 
13
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 месец
Руснаците пък си удариха собствения траулер в Балтийско море на учение.
5
14
 
7
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 месец
Тия си бомбят собствената държава и собствените кораби. И накрая се хвалят като успех. Няма такива смешници. Либерасти, сър !
4
10
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
А, Зеленски къде е? Да не му сменяват чипа в някоя биолаборатория. Изтощил ли се? Или дава дефект по синапсите?
3
4
 
12
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 1 месец
НЕОБЯТНО
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Черноморският флот на Рассиа стана по-малък от Българския.
1
3
 
3
 
! Отговори
отчет - новина преди 1 месец
за дайде още гроши