Русия нанесе ракетен удар срещу украинския енергиен сектор

Повредени са топло- и водноелектрически централи
29 мар 2024 10:36, Елка Василева
105
Русия нанесе ракетен удар срещу украинския енергиен сектор
Снимка: архив, БГНЕС

Енергийните съоръжения на Украйна са били обект на нощна руска атака с ракети и дронове, при която са били повредени топло- и водноелектрически централи, съобщи украинската енергийна компания Укренерго, цитирана от Ройтерс и Укринформ.

Още по темата
Мащабните атаки, най-голямата от които беше извършена миналия петък, вече причиниха големи щети на украинските съоръжения за генериране и пренасяне на електричество, което принуди Киев да спре износа на електроенергия и да разчита на внос.

"През нощта руснаците отново нанесоха удар по енергийни съоръжения в масирана и комбинирана атака", заявиха от "Укренерго" в Телеграм. "Повредени са топло- и водноелектрически централи в централните и западните райони", според същия източник.

Укренерго отбеляза, че в югоизточната Днепропетровска област на страната са били приложени аварийни изключвания. Тази сутрин украинската телевизия съобщи, че в Ивано-Франковска и Хмелницка област и в град Днепър са били чути експлозии, а в украинското въздушно пространство са били забелязани руски крилати ракети.

Най-голямата частна украинска енергийна компания ДТЕК също съобщи в Телеграм, че Русия е атакувала три ТЕЦ-а, като им е нанесла сериозни щети.

"След края на атаката енергетиците незабавно започнаха да отстраняват повредите", добави компанията.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
76, с клетви ще катурнете Русия. В тон пригласяш: Подкрепата за Украйна продължава, но това не означава, че Европа е във война с Русия, казал Улаф. Бившият шеф на разузнаването /Mi6/ Ричард Дирлав този месец направи шокиращо заявление: "Британия води "сива война" с Русия". Преди месец Саймън Купър написа във Financial Times, че високопоставен политик от Източна Европа бил казал: "Ние се питаме "Защо да седим и да чакаме, кога Русия ще ни нападне? Защо ние да не нападнем Русия?"
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вярно - руснаците нямат ракети от лани още !
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашизмът си отива, спете спокойно деца!
76
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия трябва да бъде постацена на мястото и. И да бъдат разоръжени. Русия не трябва да притежава оръжие, нито хладно оръжие, нито ножица. И така със всяка една друга федерация или държава по света, която тръгне на завоевателни походи срещу други държави. Мястото на Русия е там където са римската, византийската и османската империи. В историята. И това е непредотвратимо, но за жалост с загубата на много човешки животи, в опитите си да се спаси неуспешно.
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кълнат се, че "След края на атаката енергетиците незабавно започнаха да отстраняват повредите". Експедитивно, но който поне малко разбира какво е значението на понятието "генерация" в енергетиката знае, че за възстановяването на ударените 3 ТЕЦ-а ще са нужни много-много месеци. А Кинжалите какви обекти удариха в Старие и Шепетовка край Киев? А какво удариха в Львовска област, че чак цялото полско и съюзническо ВВС беше вдигнато по трвога във въздуха?
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как нямате срам? Организирали сте се в бандитски политически организации с произволни добре звучащи имена и в същото време ограбвате своя народ? И българските институции за окупирани също, защото там са им вкарани децата им и слугите им. И кое дете или слуга, ще се изправи срещу родителите си престъпници и ще тръгне да им търси отговорност за деянията им? Срам нямате, то и хора не сте. За какво? За хотел? За яхта? За мерцедец, бентли и какво ли още не? За купища апартаменти, в които не живеете?
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проповедници са навъдили тука.
72
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ракетите не са руски. Руснаците ги свършиха още през октомври 2022. Значи са украински.
71
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 69. Какво да ти кажа на теб неразумни човеко. Съзнанието ти е унищожено на теб. Отровено и унищожено. Кой разумен човек, ще иска да падне друг народ, друга държава. Защо да пада? Обясни. Ти си от отровение, които вижда задоволство от унищожението на другите. Ето това сте вие, които подкрепяте дивашките и терористични режими на диктарорите. Това сте вие и това представлявате, упадък. Научени да издевателстват над собствения си народ, дори и над семействата си. Мрак.Всяка държава,народ са ценни
70
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бе нали Патриотите свалят уж всичко? Разберете се поне какво ще лъжете, че така много се излагате. А и се разбира веднага, че за унищожаването на 1 руска ракета разхода е 1 система патриот. След това патриота си изгаря, и рова е.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Монголия първа ще падне. Между Китай и Русия е !
68
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слагайте минуси тарикати и бандити. Светът се променя пред очите на всички ни. Дали имате шанс да се спасите отново? Както Европа ви спаси и остави в началото на прехода и и се изгавриха с българския народ. Олигарси и феодали, масови и крупни бандити в огромни размери, които тъпчат и ограбват собствените си народи.
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако някой посегне на Бг е тогава ще играе атома. Това от мен да го знаете.
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези, които слагате минуси. Вие сте безсрамници, вие сте егоисти и престъпници. Защото вие стъпвате на манталитета на масовите убийци и феодали, които поддискат и тъпчат останалите народи. Дори и своите собствени съграждани и безцеремонно ги ограбват и изнасят капиталите зад граница. Тук Европа е виновна, защото те могат да помогнат на България, като ви блокират и ви конфискуват капиталите и имотите, закупени с ограбени пари. Както правят с руските бандити, така може с вас. Но защо ви пазят?
65
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какви претенции към Одеса има тази кръвожадна и терористична руска имприя. Когато исторически замите, които е завладявала през времето не са нейни. И това най-елегантно и подигравтелно го показа президентът на Монголия.
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кърджали и Смолян нямат граница с Турция !!! Който изобщо повдига въпроса за кърджалийско в този контест е национален предател.
63
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте оръжието на Украйна. Те имат право да нанасят решителни удари срещу военната инфрастуктура, самолети, кораби по цялата земя на руската федерация, която незаконно е окупирала през времето на столетия на кръвопролитни войни и унищожителен геноцид над другите народи. Украйна има правото да нанася удари още във въздушното пространство на Русия за да спре летящите убийци, който нанасят удар след удар и убиват деца, майки и бащи, унищожават цели местности.
62
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа и Америка да не се държат исторически коварно и да престанат да работят с Русия и да си сътрудничат с тях. Да помогнат на Украйна със всичко. Защото коварството им е всеизвестно. Опитват се да постъпят с Украйна, както сториха с България. Освободиха я и в последствие МЪЛЧАЛИВО я разпокъсаха на части и създадоха изкуствени държави и нации. Нещо, което Русия се опитва да стори с Украйна, и тук се вижда мълчаливото коварство на Европа и Америка към Украйна. Помогнете на Украйна, спасете ги!
61
2
 
20
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА преди 1 месец
Играта загрубява. Миналата година Русия удряше енегопреносната и разпределителна мрежа (ел. подстанции основно май). Които бързо се въстановяват. Но сега вече удря в производството (ТЕЦ, ВЕЦ) - това няма как бързо и лесно да се възстанови. Работата прилича на подготовка за "съкрушителен" удар, който да парализира Украйна и да е постави на колене. Украйна все пак има изключително развита енергийна инфраструктура и доста АЕЦ, така че подобна задача е исключително трудна, но вероятно постижима.
60
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лицемерието на Европа и Америка е безгранично. Дайте необходимото оръжие на украинците за да изхвърлят руските терористи, разбойни и пирати! Те това искат, оръжие! Дайте им оръжие за да се противопоставят и да се спасят от мракобезната империя на злото и терора Русия! Толкова ли много искат, просто оръжие. Работата сами ще си я свършат, но няма да се откаже помощ и от други войски. Веднъж завинаги руската империя на терора трябва да се разгроми и да се освободят народите и техните земи.