Денонощни атаки и обстрел: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Сраженията са по-ожесточени, отколкото в Бахмут
20 апр 2024 07:38, Елка Василева
284
Денонощни атаки и обстрел: Русия хвърля всички сили за Часов Яр
Снимка: архив, БГНЕС

Русия иска на всяка цена да превземе Часов Яр, който е стратегически важен. Градът е под постоянен обстрел с тежки бомби. Битките са дори по-ожесточени, отколкото в Бахмут, а украинските сили са в затруднено положение, пише Дойче веле.

"През нощта можем по-лесно да приберем ранените, включително и с автомобил – тогава летят по-малко руски дронове", казва пред АРД 24-годишна военна лекарка с прозвището „Тора“, която работи в медицински пункт край Часов Яр в региона на Донецк. "Случва се ранени войници посред нощ да вървят с часове дотук, защото няма друга възможност да получат първа помощ", казва тя.

Още по темата
По данни на украинското армейско ръководство Русия атакува по няколко различни линии в региона на Донецк. Москва се стреми да пробие украинската отбрана западно от Бахмут и да завладее Часов Яр, написа във Фейсбук главнокомандващият Олександър Сирски. За целта се прибягва към непрекъснат артилерийски обстрел и бомби с тегло от по няколко тона.

„Ситуацията на източния фронт се влоши много“, каза в събота Сирски. Според него бригадите имат нужда от допълнителни муниции, дронове и електронно оборудване.

"Руснаците атакуват денонощно"

„Атакуват ни денонощно и ни обстрелват с всичко, с което разполагат“, каза пред украинската телевизия Олес Маляревич, заместник-командир на 92-ра щурмова бригада, разположена в Часов Яр.

Полагат се максимални усилия, за да може до три-четири дни да се осигурят допълнителни муниции и дронове. Но руската страна използва целия си потенциал и напада едновременно от няколко места, казва още Маляревич пред АРД. „Знаем, че руснаците непременно искат да завладеят Часов Яр. Правим всичко, за да не го допуснем, тъй като всички знаем колко е важен.“

По-ожесточени сражения, отколкото в Бахмут

Часов Яр е на 20 километра западно от Бахмут - град, който след продължителни и кръвопролитни сражения бе окупиран от руснаците преди година. Артилеристът Игор се е сражавал първо там, сега е в Часов Яр.

27-годишният боец описва пред агенция Франс прес битките по следния начин: „В Бахмут бях по-сигурен, тъй като там имаше сгради и място, където да се скриеш. Ние изпълнявахме задачите си, след което можехме да влезем на някое сигурно място. А тук руските дронове постоянно летят над нас“. Игор е категоричен, че сраженията в Часов Яр са по-ожесточени, отколкото в Бахмут, пише АРД.

"В Авдеевка Путин искаше да покаже, че напредва"

Бахмут, Соледар, Северодонецк, Лисичанск, Мариупол и Авдеевка - във всички тези градове в източната част на Украйна след инвазията на Русия се водиха тежки боеве, в които Украйна в крайна сметка отстъпи.

От украинска страна казват, че недостигът на оръжия, липсващата или недостатъчно модерна противовъздушна отбрана и ограничените количества муниции са довели до тези крайно болезнени поражения.

„Руските агресори предприеха всичко възможно, за да поставят Часов Яр под свой контрол“, казва украинският експерт по сигурността Олександър Коваленко. „Окупацията на разрушения град Авдеевка преди два месеца беше по-скоро пропагандна предизборна акция на Путин. Така руският властелин искаше да покаже, че постига напредък в Украйна“, казва Коваленко пред АРД.

Фатална липса на ресурси

В Часов Яр е друго, твърди експертът. Градът е разположен на стратегически важно възвишение, контролът върху което би позволил на Русия да напредне по-нататък в Донбас. Оттам са само десет километра до Константиновка, откъдето може да се продължи към контролираните от Украйна градове Краматорск и Славянск.

Руснаците полагат максимални усилия да превземат Часов Яр и са струпали много войски. От друга страна украинските отбранителни сили са укрепили един доста голям район, информира АРД. Въпросът е дали ще има достатъчно доставки на ресурси от международните партньори, посочва Коваленко. „Все още зависим от осигуряването с артилерия и муниции, за да можем да спрем постоянните руски атаки.“

Зеленски: "С приказки няма как да опазим небето"

Преди руската инвазия Часов Яр е имал население от 13 000 души, докато сега са останали само към 700, непоследвали призивите за евакуация, казва пред АРД Серхий Чаус от местната военна администрация. В града нямало нито една сграда, която да не е пострадала.

Руската армия иска да завземе Часов Яр до девети май, казва украинският главнокомандващ Сирски. В този ден Русия чества победата над Германия във Втората световна война.

Междувременно военното и политическото ръководство на Украйна ежедневно изпращат настоятелни апели към световната общност за по-голяма военна и финансова подкрепа – независимо дали с модерна противовъздушна отбрана или с муниции. „Само с приказки няма как да опазим небето“, каза президентът Володимир Зеленски и повтори, че не бива да се губи повече никакво време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там ще си останат бурятите, в донбаските степи.
147
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такава държава Украйна ,има такава провинция на РОССИЯ.
146
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Кураховско н-ние ВС на РФ продължава щурмът на Красногоровка. Боевете се водят в югоизточните покрайнини на н.м. и по-близо до центъра. посока Угледар. Вниманието е насочено, към щурмът на Новомихайловка - без сериозен напредък. Но югозападно от Новомихайловка ВС на РФ постигнаха успех - те напредват на запад. Н-ние Запорожие. В района на Работино, както и в северозападната част на Вербовое, продължават насрещните боеве.
145
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Авдеевското направление основните действия се водят в северния участък. Части на ВС на РФ настъпват в източната част на Новокалиново. Зомбитата на киевската хунта вече са започнали да укрепват отбранителните позиции в Керамика - в случай на загуба на контрол над Новокалиново. Боевете се водят на подстъпите към Очеретино, както и при Новобахмутовка.
144
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма промени в купянското н-ние - водят се боеве на север от Синковка и в района на Табаевка. В Лиманското н-ние боеве при Терни, Ямполовка и Торское. Зомбитата на киевският наркокартел успяха леко да изместят позициите на ВС на РФ от Ямполовка. В северское н-ние продължават опитите на ВС на РФ да пробият до отвала на варовата кариера, без успехи. Позициите на зомбитата на височините са удобни за ефективна отбрана.
143
0
 
2
 
! Отговори
А? преди 1 месец
До *** от посолствоТо С какво помагаме ние? С оръжие и техника? Та ние не помагаме, а продаваме! Нима Русия не е изнасяла оръжие за воюващи държави? Като има търсене, ще има и предлагане/пазарна икономика/. Ако не доставяме ние, ще доставя друг!
142
0
 
13
 
! Отговори
2 преди 1 месец
"Руският селскостопански износ за ЕС налива стотици милиони евро директно във военния сандък на Путин. Федералното правителство трябва да се застъпи за цялостна забрана на вноса на руски селскостопански продукти в Европа. Ние не сме зависими от тези продукти и това няма да има отрицателно въздействие върху световното хранене. Забраната ще има положителни последици и за европейските фермери" - уверен е Стегеман.
141
0
 
20
 
! Отговори
1 преди 1 месец
ЕС започна да внася двойно повече руска пшеница, отколкото преди СВО. Това се посочва в официалния доклад на германското правителство, цитиран от вестник "Франкфуртер рундшау". Ако през 2021 г. Европа е закупила 482 хил. тона зърно от Руската федерация, то през 2023 г. вносът е достигнал 818 хил. тона. През следващите години Русия ще запази лидерството си на пазара за селско стопанство и доставки на пшеница. ЕС не може да позволи тази ситуация да продължи и трябва да забрани доставките на руска пшеница и да вземе зърно от Украйна.
140
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имаха 1% шанс нямаше да ви наритат така около Киев :))) Това е най големия и бърз бой, който е яла армия в блиц криг :))) Реално след началото на войната русия е загубила 50% от територията, която беше окупирсла преди нея.
139
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 153.....Укрия винаги е била руска. А Русия няма никакви апетити към бедния запад. А западът скоро яко ще дзиндзирика от студ.
138
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В съзнанието на хора особено трето поколение, Русия е нещо добро, абстракция, не казат точно какво, така са учени от детската градина и така учат децата си! Като ги питаш какво харесват на Русия,, ниските доходи, диктатурата, войните, стават агресивни, плюнки хвърчат, ама толкова ли си за Америка, ние защо сме с тях и не се оправих ме и прочее , и защо тия хора толкова обичат Русия, а не България? Патология са!
137
1
 
13
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 месец
да де, ама то е съвсем ясно,че с Часов Яр ще стане същото,както със Соледар,Бахмут и Авдеевка...т.е., това са центрове за оправация на укровермахта.А след като биват неутрализирани,се започва да се тръби,че този град не бил стратегически важен...Сега укро-нациститите били,видите ли, "в затруднено положение".Ами така е като ФАБ-ите ги затрупват под блоковете,където са се "укрепили"...Като се предадат,няма да са "в затруднено положение"...Иначе- при Бандера- да празнуват рождения ден на фюpepa им
136
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрите дават добър отпор, но нямат дори и 1% шанс срещу Русия, така че умират напразно.
135
3
 
8
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
До Запознат Като си толкова запознат, кажи по каква линия ще ги пратят тези войски? По линия на НАТО, или по някаква друга? По тази на НАТО не става, защото нито Украйна е натовска държава, нито пък НАТО воюва с Русия. Чудите се как да всявате страх у хората!
134
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна не е руска земя! Руските фашисти може би ще превземат част от Украйна, но си спечелиха вече световна омраза! Все някога ще се препънат в похода си към Запада! Все някога ще срещнат колективен отпор от армии, които са снабдени с оръжие и боеприпаси. И които са мотивирина да защитят държавите си от руската агресия и варварщина. Сигурно е както, че след нощта идва ден. Позор за тези, които са на страната на кремълските фашисти!
133
5
 
6
 
! Отговори
трол от посолствоТо преди 1 месец
Въпроса е... кого ползва тоя военен конфликт и на кого и защо помагаме ние???!!! Във всеки случай не помагаме, на 0крайна да е добре, на нас и на Европа да ни е добре, а помагаме за ДА Е ЗЛЕ НА РУСИЯ... за да е добре на ФАЩ!!!
132
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 2г и косур още са в бахмут ? Малей малей ... да вземат да се прибират вече , че излаггацията е пълна.
131
4
 
12
 
! Отговори
мдаааа преди 1 месец
Най добре е зеленчука спешно да вдигне белия байряк и да капитулира... за това го съветват Папата, Китай, Словакия, Тръмп, Илон Мъск, Орбан, Радев и всички разумни ръководители по света... А и колко е простичко решението... НАТЮ +пудели спират да пре0при-пикават оградата на мечката, прибират лошите си играчки на прилично разстояние от бърлогата и... Територията с руското население в Укрия правят референдуми... Укрия декларира, а ООН да е гарант, че няма да влиза в агресивни блокове като НАТЮ и така народите ще заживеят в мир и сговор дълги години напред!!!
130
0
 
4
 
! Отговори
Покрай сухото гори преди 1 месец
144 Ооо дано да е по скоро много мутренска службашка и ДС из мет има там.
129
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ запалиха война в Ирак за да изнасят петрол и кой го яде? Български войничета бяха направени на кайма и хвърчаха главички на български тираджии. Щото сме големи помагачи отишли на хиляди километри от нашата граница да защитаваме интересите на господарите. Айде сега някой да пита защо нашите господари не ни защитават? Айде на Украйна както и да е, но на нас съюзниците дадоха ли ни ПВО ако случайно руснаците решат да ни нападнат? Дадоха ли ни самолети? Дадоха ни ***!