Зеленски: Западът показа, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан"

Според Столтенберг помощта не е закъсняла
22 апр 2024 07:12, Александър Попов
257
Зеленски: Западът показа, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна заяви, че гласуването на Камарата на представителите на САЩ за приемане на дълго отлагания пакет за военна помощ в размер на 61 млрд. долара показва, че Западът няма да изостави страната му в усилията ѝ да се бори с руската инвазия.

В интервю за американска телевизия Володимир Зеленски заяви, че гласуването е показало, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан", чието прозападно правителство се срина по време на воденото от САЩ изтегляне през лятото на 2021 г.

Украинският президент призова Сената на САЩ бързо да ратифицира пакета от помощи и предупреди, че страната му подготвя отбраната си, опасявайки се, че може да се стигне до голяма руска офанзива, преди свежите доставки да достигнат до фронтовата линия.

"Наистина трябва да стигнем до последната точка. Трябваше да получим одобрение от Сената, за да получим осезаема помощ за войниците на фронта възможно най-скоро, а не след още шест месеца", каза украинският президент.

Военната помощ за Украйна на стойност близо 61 млрд. долара, която Камарата на представителите на САЩ одобри след продължили с месеци спорове, не е закъсняла прекалено много, но забавянето ѝ предизвика реални последици, заяви генералният секретар на НАТО, цитиран от ДПА.

"Украинците от четири месеца са превъзхождани по оръжие", каза снощи Йенс Столтенберг в интервю за американската телевизия MSNBC.

"Руснаците имаха много повече боеприпаси. А Украйна беше принудена да разпределя своите... Но не е прекалено късно. Украинците демонстрираха огромни умения в защитата на страната си", подчерта генералният секретар на алианса.

След месеци на застой Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта за нов пакет от помощи с огромно двупартийно мнозинство, припомня ДПА. Предстои текстът да бъде гласуван в средата на седмицата в Сената, където не се очакват препятствия, и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на натовски сили Украйна. Съюзниците на Киев от алианса обаче имат право да му помагат и това не прави НАТО страна в конфликта.

"Разбира се няколко съюзници от НАТО имат мъже и жени в униформа, които дават съвети в посолствата", каза Столтенберг в отговор на въпрос относно публикация на изданието "Политико", в която се твърди, че САЩ обмислят изпращането на още военни съветници в Украйна. Те няма да участват в бойни операции, но ще консултират и подкрепят украинското правителство и украинските военни, пише в статията на изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна за да е свободна, не може да има натрапено марионетно правителство с финансиран отвън преврат драги. Освен това продължава противоконституционната цензура и манипулациите, като последната от днес е че укрите били загубили село в околността на Бахмут а то е даллеч по-близо до Часов яр. Само че с тази лъжа се замита обстоятелството не че Бахмут ще бъде "ОСВОБОЖДАВАН" А чАСОВ ЯР Е ПРЕД ПРЕВЗЕМАНЕ ОТ ЛОШИТЕ ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА. Никаква помощ няма да спаси режима и това го знаеш отлично тролю-бей
127
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Америка не беше направила тази пауза, Русия нямаше да заграби новите села, а вероятно и Украйна вече щеше да е свободна! Видяхме кво могат укрите с пет пъти по малко оръжие! Сега ще гледаме кво правят с достатъчно оръжие! Америка повече няма да прави груби грешки, които струват украински и руски животи! Героям слава!
126
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, няма да сте "втори Афганистан". По-зле ще сте. Мноооого по-зле. Тези $61 млрд. няма да са за вас, а за алчните американски корпорации. Пакет втулки за вас няма да е $90 000, а ще е $390 000. Без ДДС. И без транспортните разходи. И още нещо - тези пари са последните и ще ви стигнат точно за половин контранаступ.
125
1
 
13
 
! Отговори
пълен та.ак преди 1 месец
и сега какво следва - руснаците бягат от завзетите територии напускат крим а украинците тръгват към москва и путин моли за мир зеленски !!!!
124
0
 
10
 
! Отговори
Нострадамус младши преди 1 месец
Този топ *** умопомрачен от дрогата , този *** , сложен да заличи славянството по тези земи , този крадец на милиарди и продажник , този го чака нещо много страшно ....
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До AnonimnaНе ни интересува! Абе какво ни занимавате с този Афганистан, който е хиляди километри от нас, не се интересуваме изобщо от него, ама никак, спрете да спамите тук! Стига!
122
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този опит за държава Украйна, беше превърната в дивашка нацистка джунгла, населението живее в постоянен страх, това не може да продължава така, не може! И да върнете руските територии, населението си иска при родината Русия, а не при нацистите!
121
2
 
24
 
! Отговори
Anonimna преди 1 месец
Ами Афганистан си е държава, а Украйна вече нищо.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече си в напудрилно са тия от ЕС и сащ го знаят че е наркоман и му се радват )
119
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако няма насилие, страх и зомбираща лъжлива пропаганда в Украйна, гарантирам, че всички хора от Украйна, напълно доброволно ще се присъединят към Русия, това е тяхната родина и повечето чакат да се върнат там, това е тяхното желание! За какви "територии" ми дрънкате , като самото население в Украйна не иска тази власт на Зеленски? Още след Майдана, хората масово вдигнаха бунтове из всички големи градове в Украйна срещу фашистката Киевска власт и Майдана, които бяха потушени с насилие, кръв!
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нали имаш веое милиарди че имаш за качествена дрога гад фашиска
117
1
 
8
 
! Отговори
aaa преди 1 месец
Видя се само едно нещо:Хитлер беше прав!
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски, на теб и Киевската хунта и олигархата, никога не им е пукало за руско-украинския народ, върви си! Ти не се постара да опазиш населението десет години подред, не направи и нищо срещу нацистките банди и формирования, а реанимира нацизма!
115
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пол Госар: Време е да спрем да финансираме Украйна, докато президентът Байдън не започне мирни преговори. Считам, че повечето от нас виждат, че конфликтът в Украйна не върви добре. Много украинци умират, особено млади хора. Стига! Уморен съм от това и считам, че е време да започнем мирни преговори.Когато питам в Украйна какво означава победата за тях, отговорът, който чувам е за връщане на всички територии и Крим.Момчета, Крим никога няма да се върне.Там мнозинството реши да бъде с Русия.
114
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крим никога няма да се върне в състава на Украйна, заяви конгресменът от Аризона Пол Госар на заседанието на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ във Вашингтон. Той призова Киев да се откаже от необмислените изявления и да седне на масата за преговори.
113
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, тоя път съм съгласен с наркоса. Украйна няма да стане втори Афганистан. Украйна ще стане втори Виетнам. Ама си заслужават хурката. Сами са си виновни. Фашизмът, нацизмът и тероризмът трябва да изчезнат от Земята.
112
0
 
13
 
! Отговори
Напред на нож преди 1 месец
Ура, пари има, войната продължава. За мир никой не говори, нито в САЩ нито в ЕС. Война до последният украинец.
111
14
 
1
 
! Отговори
Българските,,патриот преди 1 месец
,,патриоти,, със самосъзнание на воюващи срещу фашизма руснаци се надяват да ни докарат ,,руско управление на страната и Копейчо да стане генерал-губернатор на България със такова дръзновение четат руските военни комюникета със трепет и възторг.
110
1
 
4
 
! Отговори
Паранормални явления преди 1 месец
В планините на Афганистан има , джинове, духове, извънземни или както там ги наричате. Един Джин беше рабил една спец бригада. Оцелелите бяха полудели. Или некви архаични форми на живот под формата на енергия ли са що са. А дории релефа да вземем под внимание едно е 7 хилядни върхове и лабиринти от пещери друго е да браниш равно поле. В планината двама добри картечари могат да спрат 10 000 войника в полето ти трябват 10 000 картечари за тая работа ...
109
1
 
23
 
! Отговори
емо преди 1 месец
клоунът зеленски, както винаги говори глупости, но русофобските български медии го вземат насериозно и непрекъснато, до втръсване го цитират. независимо от изливането на милиарди, със свръхпечалба за военно-промишления комплекс на сащ, съдбата им ще бъде същата като в афганистан и виетнам.