98-годишна украинка извървяла 10 километра под руски обстрел

От окупирано село стигнала до територия под контрола на Киев
1 май 2024 06:00, Елка Василева
190
98-годишна украинка извървяла 10 километра под руски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

98-годишна украинка каза, че е извървяла 10 километра под руски обстрел, предаде Ройтерс. Агенцията допълва, че по думите на жената тя си е помагала при ходенето с импровизирани бастуни и спяла на земята, бягайки от окупираното от руските сили село Очеретине в Донецка област, в опит да достигне територия под контрола на Киев.

Жената, която се казва Лидия Степановна, заявява във видео, разпространено вчера от украинската полиция в социалните мрежи, че е вървяла без вода и храна и няколко пъти е падала, но нейният "характер" я е движил напред.

"Преживях онази война (Втората световна) преживявам и тази война", казва седналата на легло в приют Степановна, облечена в палто, което не ѝ е по мярка, и със забрадка на главата, а в ръката си все още стиска дървена пръчка, която е използвала като бастун, отбелязва Ройтерс.

"Останах без нищо. Напуснах моята Украйна пеша", добавя тя, като посочва, че войната, която сега Русия води срещу нейната страна, по нищо не прилича на Втората световна война.

"Домове се изгарят и дървета се изкореняват", казва тя.

Украинското министерство на вътрешните работи каза в изявление на своята интернет страница, че жената е открита от украински военнослужещи вечерта и е предадена на полицията, която я е отвела в приют за евакуирани граждани.

"Служителите на правоохранителните органи издирват нейни роднини", пояснява министерството.

Ройтерс посочва, че за момента не е ясно къде е намерена жената. Агенцията обръща внимание на факта, че навлязлата в третата си година руска инвазия е оставила милиони украинци без дом, след като е опустошила техните градове и села.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
12
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Натъжих се много. Сетих се за баба ми Надежда и дядо ми Стоил от село Цалапица,които правеха по сто километра на крак всеки ден,за да произвеждат най-ВКУСНИТЕ домати,краставици,пипер,царевица,зимнина,ракия,вино.Тези,но и много други Български баби и дядовци ,макар и робският им труд,се хранеха с кисело мляко и хляб ,защото бяха принудени да изхранват разни украински и руски бабички и старци т..ъ..Р..т....е..и. Съветският абсурд ! Съветският ужас! Съветското българимразие! Странен празник , роби!
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега Сирски ще я мобилизира, обещал е на САЩ да изпълни плана за могилизация на 500 000. Бабата се е издала милата, че може да изминава 10км без да яде и да пие - идеала за украински войник - икакви разходи за Зеленски, да издържа без ядене и пиене, да не го ловят руски дронове и при необходимост да отстъпи към новата отбранителна линия. Бабата отговаря на всички важни критерии за "доброволец".
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кацапите уж настъпват а бабата успяла да избяга 10 км без проблеми .
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Много поздрави" от Игор Саликов офицер от ГРУ участник в събитията 2014 г ,бил в Сирия, взел е участие в настъплението на Киев , но 3 седмици след 24 февруари 2022 г хвърля заявление за напускане на армията .
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само в статията не се обяснява от какъв зор ще бяга към украинците? За да я мобилизират след 2 месеца ли? Мобилизацията сега обхваща хора от 18 до 80г. След няколко месеца ще влезе в призивна възраст, Хитлер панически е мобилизирал навремето от 12г до 100г, преди да се самоубие и немския народ да си оттдъхне. Да не говорим, че има вече и женски доброволчески батальони, отмениха и правата на човека - вече никой не може да има личен живот и собственост, свобода на предвижване и т.н. За какво й е?
62
2
 
10
 
! Отговори
На изложба преди 1 месец
"Абрамс М1А"вече е в Москва....
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам украинците са измислили нови вицове за забавление на западния си господар. То така са възникнали и цирковете в средновековието - трупи с всякакви палячовци и и.з р оди са обикаляли дворците на господарите и са правили номера за някоя жълтица. После кралския двор са обсъждали цял ден събитието преди да се заемат с обикновените дворцови интриги.
60
6
 
13
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
Украйнска пропаганда.
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските македонци обичат такива истории. Имаше видео на Зеленская, в което обясняваше на Хилъри Клинтън каква героиня е украиснката жена - разказа история в която жена на терасата мятала буркани по руски дрон и ... го свалила. Хилъри се заливаше от смях пред недоумението на Зеленска - едната си мисли, че ще породи възхищение и ръкопляскания в залата, другата си мисли, че й разказват вицове и трябва да се смее в края, за да не изглежда неучитиво. Не се разбраха май.
58
3
 
7
 
! Отговори
мишел от съпротивата преди 1 месец
дрьта кукумявка :)))
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С ТАКИВА ЯКИ БАБИ, ПУTЛЕР НЯМА ШАНС
56
2
 
11
 
! Отговори
OZZY преди 1 месец
Тия урковци направо избиха копърката!Сега остава и Макрон да я покани в Елисейския Дворец,на закуска с преспиване!
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да е бягала към руснаците и да е объркала посоката заради възрастта си. Случвало се е не веднъж, Швейк така се е объркал и е попаднал в тила вместо на фронта. Няма логика да бяга към украинците, там намалиха пенсиите и ги пропускат да ги платят някои месеци. Освен това линията на франта се движи на запад, слид 2 дена пак трябва да тръгва и така до Лвов-900км. Няма логика.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вървяла а се е носила низко над релефа . Във ведро с метла. Преследвана от няколко фпв дрона. След нея се е движила нещо като къща ,гараж или кокошарник на кокоши крака. Има кадри в телеграм. Рядко грозна жена .
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
58, аз съм гледал в мрежите азьовци преоблечени като баби да бягат от Мариуполь и от "Азовсталь".
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Часов Яр: снощи руснаците излязоха на линията на водния канал Северский Донец - Донбас. Прекрасна Първомайска победа.
51
2
 
7
 
! Отговори
Фалшива новина преди 1 месец
Стига с измишльотини!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Времето на нацистите времото на великия големия Степан Бандера. Полицията беше украинска.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно е, че е бягала от войната. Не е ясно дали е знаела накъде и при кого. Но за целите на украинската пропаганда, тя е пример за украински патриот с желязна воля. Тепърва имат да ни подмятат подобни примери, по време на дъогото украинско отстъпление.
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам но съм гледал в мрежите азьовци преоблечени като баби да бягат от авдеевка и заловени.