Над 3000 затворници в Украйна искат да участват във войната

Молбите идват съгласно нов закон
21 май 2024 19:15, Стела Стоянова
25
Над 3000 затворници в Украйна  искат да участват във войната
Снимка БГНЕС, архив

Повече от 3000 души, лишени от свобода в Украйна, са подали молби за участие във въоръжените сили, съобщи официален представител, цитиран от АФП.

Молбите идват съгласно нов закон, целящ мобилизирането на повече бойци за борба с руската инвазия.

"Това се отнася за повече от 3 000 души. Направихме тази оценка преди приемането на закона", заяви пред украинската телевизия Олена Висоцка, заместник-министър на правосъдието.

"Не можем да кажем, че потенциалните 20 000 души, които споменахме, ще се запишат", добави тя.

В началото на май украинските депутати приеха закон, подписан от президента Володимир Зеленски, който позволява на определени категории затворници да отидат да се бият на фронта в замяна на условно освобождаване.

Тази мярка се прилага за затворници, които доброволно искат да отидат, и изисква съгласието на военните власти след преглед на физическото и психическото здраве на затворника.

Тя няма да се прилага за затворници, осъдени за някои тежки престъпления, включително умишлено убийство на повече от двама души, сексуално насилие, престъпления срещу националната сигурност или присъди за корупция.

Според текста такова искане ще могат да отправят само затворници, на които им предстои да излежат по-малко от три години, като те ще служат в специални армейски части.

След повече от две години съпротива срещу една много смъртоносна инвазия, Украйна изпитва недостиг на войници и въоръжение в лицето на по-голямата руска армия.

През април Киев прие и спорно законодателство за военната мобилизация, което има за цел да улесни постъпването в армията и да наложи по-големи санкции на тези, които не се запишат. Той намали минималната възраст за мобилизация от 27 на 25 години.

Директорът на украинската неправителствена организация "Защита на затворниците в Украйна" Олег Цвили заяви през май, че се опасява, че украинските затворници ще се превърнат в "месо", изпратено да се бие без внимание, "както в Русия".

В Русия от 2022 г. насам паравоенната компания "Вагнер" вербува десетки хиляди затворници от руските затвори, които след това са унищожени в изключително смъртоносни атаки, особено по време на битката при Бахмут. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Украйназатворници
Още от Войната в Украйна
"Код 9.2": Тайното подразделение на Украйна, което праща дронове с мини на руска територия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая война почва да ми омръзва.
23
1
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 1 седмица
В началото на "инвазията" също имаше освобождаване на затворници за да ги вклкючат във вече несъществуващите "Азовци" и Прави сектори. Обаче много станаха видеоклиповете публикувани от украинци , показващи как новоосвободените и въоръжени затворници ограбват мирни украински граждани по улиците и спряха. Обаче сега след изключително тежките загуби от 2-3 хиляди войника и отчаяната нужда на Украинската армия от войници .. идеята явно отново е актуална. А доколко "доброволно" искат да участват.....
22
0
 
8
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 седмица
Да бе,да - искат да го "вържат" във всички посоки,понеже са много благодарни на режима в Украйна
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А 17000 още събират кураж.
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3000 души са месо за 2 дни... Толкова окраинеца заминават откакто започна диверсията край Харков.
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредната западна пропаганда. Не е искат а ги карат на сила. Урките обявиха че отварят затворите и ще ги изпращат на фронта. В допълнение без наркомани но други може. Иначе до тук официално над 750,000 урки не са се явили на повиквателни и 12,000,000 емигрирали.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще ги оборудват, въоръжат и ще се разшетат из Украйната както те си знаят.
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Kakвo нu uнmepecyвa тoвa нac, нopмaлнитe xopa?
16
7
 
10
 
! Отговори
Ром'с преди 1 седмица
Тез трьгнаха по пътя на Пригожин-Вагнер ,а се смееха на руснаците.Само как се роднася инф-ята ,искали ,а не Зеленски иска,че не Стигат на фронта .
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е,повечето затворници май си предпочитат затвора.
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искат да се пенсионират предсрочно от този свят, ще изкарат до седмица и половина на фронта!
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама не е демократично да се наемат затворници да участват във войната и после кой оживее да го помилват,нали така обесняваха някои разбирачи по нашите телевизии преди време...
12
3
 
25
 
! Отговори
хи хи хи преди 1 седмица
Нещо Матриалът липсва. Ко стана с последната МОГИЛИЗАЦИЯ на Шмръкльото. Нещо много празни улици
11
21
 
4
 
! Отговори
Grisho преди 1 седмица
Мачкай рушняшката Сг Ан?
10
10
 
2
 
! Отговори
Флинстоун преди 1 седмица
Едно време катапулт се правеше трудно и още по-трудно се обтягаше чрез макара ръчно навивана.Днес е Лено като сложиш два огъваше се стоманени пръта на предницата на шаси от танк,а двигателят му ще навива макарата и бомбата лети два три км и бум,а складовете им са пълни със стари бомби,но акъл се иска.
9
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Украйна и затворниците проявяват голяма съвест и чувство за дълг към родината! Евалата!
8
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много от коментиращите тук се смееха че руснаците наемали затворници. И кво стана сега? Айде сега същите тия да се посмеят отново. Украйна бавно загива.
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бъдещи дезертьори, потенциални бежанци на слънчака.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи руснаците не допускат затворници,които са осъдени за физическо насилие,а тези само не допускат убийците убили повече от двама Езтретият може да е който им даде заповед Ще наваксат
5
5
 
23
 
! Отговори
да бе преди 1 седмица
те ги събират от улицата с шутове, а са оставили затворниците да се излежават по наровете, тия ги разправяйте на децата от детската градина. Затворниците специално криминалните ги освободиха още в началото, а останалите без да ги питат вече отдавна са изпратени на фронта, щом вече и жени събират представете си какъв "глад" за войници е, и западняците не стигат, скоро всичко ще се разбере, не можете да го увъртате до безкрайност.