Асошиейтед прес получи запис с отвлечената италианска журналистка

Джулиана Сгрена бе похитена в началото на месеца от малко известна групировка
16 фев 2005 14:28,
Асошиейтед прес получи запис с отвлечената италианска журналистка
Сгрена е осмият италиански гражданин, отвлечен в Ирак. Снимка: ВВС
Запис с отвлечената италианска журналистка Джулиана Сгрена бе получен в телевизионния отдел на АП, съобщи ВВС. В записа тя моли за помощ и призовава войниците от коалицията да напуснат Ирак.

Сгрена работи за италианския вестник Il Manifesto и бе отвлечена в Багдад в началото на месеца.

“Трябва да прекратите окупацията, това е единственият начин да се измъкнем от ситуацията. Разчитам на вас”, казва отвлечената жена.

Говорейки на италиански и френски, тя добавя: “Моля италианското правителство, италианците, които са против окупацията, моля съпруга си – помогнете ми”.

В обръщение към съпруга си, Сгрена казва: “Пиер, помогни ми. Винаги си бил на моя страна във всичките ми битки, умолявам те, помогни ми. Покажи всички снимки на иракчани, които съм направила, снимки с деца, ударени от бомби, снимки на жените. Никой не трябва да идва в Ирак по това време. Дори и журналисти. Никой.”, казва тя.

Малко известна военна групировка – Организация ислямски джихад, обяви, че е отвлякла Сгрена и настоява италианските войски да се оттеглят от Ирак. Група, използваща същото име, през септември каза, че е заловила две хуманитарни служителки – Симона Торета и Симона Пари, които по-късно бяха освободени от друга групировка.

Италианският премиер Силво Берлускони обяви, че Италия се опитва да гарантира освобождаването на Сгрена. Тя е осмият италиански гражданин, отвлечен в Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание