Въоръжен наръга осем души в московска синагога

Мъжът нахълтал в еврейския храм и безразборно започнал да нанася удари с нож на събралите се хора, викайки „Хайл Хитлер“
12 яну 2006 10:19,
Въоръжен наръга осем души в московска синагога
Снимка: Corbis
Въоръжен с нож мъж рани осем човека в синагога в центъра на Москва, съобщи прокурорът на руската столица, цитиран от Ройтерс.

Насилията на расистка основа силно са се увеличили в Русия след разпадането на Съветския съюз. Често те са дело на млади членове на крайно десни движения.

Нападателят е ударил с юмрук пазач на синагогата на улица Болшая Броная и се е вмъкнал вътре, започвайки безразборно да нанася удари с нож на събралите се хора. Според очевидци нападателят е викал „Хайл Хитлер“ и „Ще ви убия, ще ви убия“.

Прокурорът на Москва Анатоли Зурев уточни, че нападателят е задържан и ще бъде съден възможно най-бързо. Сред ранените има американец, евреин и жител на Таджикистан.

Според главния равин в Русия - Берел Лазер, въпросната агресия е доказателство за появата на все повече фашистки движения в страната, които той сравнява с чума.

Според доклад на израелското правителство Русия е на трето място след Франция и Великобритания по брой антисемитски покушения.

Над 1 млн. евреи са напуснали Русия през последните години, след като Михаил Горбачов отвори границите на страната. В момента в бившия СССР има останали около един милион евреи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание