ООН съветва САЩ да затвори Гуантанамо незабавно

Комисията за защита правата на човека обвинява САЩ в нарушаване правото на затворниците за справедлив процес и съветва правителството или да повдигне обвинения срещу задържаните, или ги освободи
14 фев 2006 10:37,
ООН съветва САЩ да затвори Гуантанамо незабавно
ООН препоръчва незабавно затваряне на базата в Гуантанамо. Снимка: Ройтерс
Експерти от комисията за правата на човека към ООН посъветваха САЩ да закрие „незабавно“ затвора в Гуантанамо, Куба, заради случаите на изтезаване на задържани в базата, съобщава информационната агенция ЕФЕ.

Предписанието е изготвено от петима експерти на организацията и в следващите дни ще бъде официално публикувано в Женева.

Комисията за защита правата на човека обвинява САЩ в нарушаване правото на затворниците за справедлив процес и съветва правителството или да повдигне обвинения срещу задържаните, или незабавно да ги освободи.

От ООН препоръчват също да бъдат прекратени веднага „специалните“ практики при разпитване на задържаните, както и дискриминационните действия на религиозна и етническа основа.

Военната база в Гуантанамо си спечели печална слава след като стана ясно, че американски войници са издевателствали над задържани, за които се смята, че са част от терористичната организация Ал Кайда.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание