Вдовицата на Литвиненко обвини Москва за убийството на съпруга си

Запитана защо е толкова убедена, че зад Луговой стои Москва, Марина Литвиненко отговори, че с толкова опасно радиоактивно вещество разполага само държавата, а не частни лица
15 юни 2007 13:39,
3
Вдовицата на Литвиненко обвини Москва за убийството на съпруга си
Марина Литвиненко отново обвини руските власти за смъртта на съпруга си. Снимка: БГНЕС

Вдовицата на Александър Литвиненко Марина отново обвини руските власти и Андрей Луговой за смъртта на съпруга си, съобщи РИА “Новости”.

Заедно с адвоката Алекс Голдфарб тя участва в ток-шоу по германската телевизия ZDF.

Ако Голдфарб беше предпазлив в изказванията си, позовавайки се постоянно на източници, то Марина Литвиненко обвини за смъртта на съпруга си ръководството на Русия и бившия му бизнес партньор Андрей Луговой.

“Нека той да каже кой му е дал полония, който той е сипал на Саша /Литвиненко/ и кой го е изпратил”, поиска Марина Литвиненко.

Запитана защо е толкова убедена, че зад Луговой стои Москва, Марина Литвиненко отговори, че с толкова опасно радиоактивно вещество разполага само държавата, а не частни лица.

В отговор на въпрос на водещия защо руските власти са чакали толкова дълго, за да се разправят с избягалия във Великобритания Литвиненко, неговата вдовица си спомни за Борис Березовски и Ахмад Закаев, които Русия иска да бъдат екстрадирани.

Според нея Литвиненко е бил отровен с цел двамата да бъдат обвинени за неговата смърт, която трябва да остане неразкрита и по този начин да бъде подкрепено искането за екстрадиране.

Междувременно представител на посолството на Великобритания в Русия заяви, че  британската страна не разглежда делото “Литвиненко” като разузнавателно.

Делото за смъртта на господин Литвиненко е наказателно дело, а не разузнавателно, подчерта представителят на дипломатическата мисия, коментирайки съобщенията за образуване от Федералната служба за сигурност /ФСС/ на наказателно дело за шпионаж във връзка с изявленията на руския бизнесмен Андрей Луговой.

Dnes.bg припомня, че на 22 май тази година бизнесменът Борис Березовски каза, че повдигнатото на Андрей Луговой обвинение има сериозна база.

За Радио “Ехото на Москва” Березовски поясни, че изобщо не се съмнява в професионализма на полицаите от Скотланд ярд и прокуратурата. Березовски изрази съжаление, че човекът, когото е смятал за свой приятел, днес е в ролята на заподозрян.

Според него повдигането на обвинение на Луговой по същество означава повдигане на обвинение на руската държава и по-точно лично на Путин.

Вдовицата на Александър Литвиненко приветства решението на британската прокуратура да повдигне обвинение срещу бившия му колега Андрей Луговой.

"В момента съм разтревожена да видя дали наистина ще има правосъдие и дали Луговой ще бъде екстрадиран и изправен пред британски съд", каза Марина Литвиненко минути, след като прокуратурата в Лондон обяви, че ще повдигне обвинение в умишлено отравяне срещу Андрей Луговой.

Литвиненко, който е бивш агент на КГБ, умря през ноември в Лондон, след като беше отровен с радиоактивен полоний.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобсто несе и съмняваме кои гое направил.Тито е казал на времето че всеки президент трябва да се сменя на всеки мандат,никога да не повтаря.Дигат глава.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ima pogled na mrusniza.Takava jena nasita nqma.Ama ne se znae koi e ubil Litvinenko i zasto?A polonii?- v Anglia za pari vsichko moje da se kupi.
2
0
 
3
 
! Отговори
pero преди 16 години
вижте и физиономията на веселата вдовица. сигурно лесно се харчат парички, дадени за предателство, но за това се и плаща, що реве, не е ревала, когато мъжът и е продавал родината си ...защо пък толкова добрите западняци не плакаха толкова много за нашите мед. сестри, ами ги оставиха да полудяват в либийския затвор. много им е различен аршинът.
1
0
 
4
 
! Отговори
Милев преди 16 години
Нахалниците са нахалници! Виждате ли - той бе толкова добър, те ми го убиха, Путин е виновен! А че този човек е давал клетва, че е имал достъп до държавни тайни които е продал за пари и лек живот - като Гордиевски, осъден на смърт от руснаците, но англичаните наскоро му закачиха орден! Това борба за демокрация ли е? Като Елена Трегубова - написала нещо против Путин и веднага иска убеждище в Англия - много се страхувам за живота си! Възмутена пише "вижте касапницата в Чечня, Европа не реагира адекватно и не се намеси". И никой не си задава въпроса ако 100 хиляди испаноговорящи в тексас и околните южни щати се въоръжат съвременно /без танкова и самолети/ и кажат "ние си искаме наша държава и религия, сами да определяме съдбините си" как мислите ще реагира Пентагона? И седнали "потопиха в кръв Чечня" А известно е - предателите се осъждат на смърт! Ние демократите, нали вече сме западняци, ги награждаваме с ордени! Когато ни оттърва обаче!