Осъдиха афганистански студент на смърт за богохулство

С какво сегашното афганистанско правителство е по-добро от това на талибаните?
24 яну 2008 16:43,
39
Осъдиха афганистански студент на смърт за богохулство
Сайед Первиз Камбаш. Снимка: el Pais

Съд в афганистанския град Балкх осъди студент на смърт за богохулство.

Сайед Первиз Камбаш е само на 23 години и все още е студент по журналистика. Доскоро той си изкарвал хляба като репортер в местния ежедневник „ Jahan-e Now“ (Нов свят).

Това е официалната информация, гордо предоставена от председателя на съда в Балкх Шамсур Рахман.

По неговите думи, присъдата е в съответствие с традиционното ислямско право „Шериат“. Подсъдимият ще има възможност да обжалва смъртната присъда пред още три съдебни инстанции.

Сайед е бил арестуван от афганистанската полиция преди три месеца, поради жалба на негови познати от университета, които го обвиняват, че си е правел шеги с исляма и Корана, както и за публикуването на статия, в която поддържал тезата, че Пророкът Мохамед игнорирал правата на жените.

Това съобщава испанският El Pais.

По мнението на Рахимулла Самандар, президент на Асоциацията на независимите афганистански журналисти, причината за смъртната присъда на младия Сайед всъщност са статиите на неговия брат Ибрахими (също журналист), в които той подлага на силна критика местните органи на властта.

Независимо от причините, които вероятно са "много сериозни", не е за вярване, че в началото на 21 век все още съществуват държави, в които могат да те подложат на гонения и дори да те осъдят на смърт, само заради твоето лично мнение по дадена тема.

За да бъде абсурдът пълен, Хафизулла Халикяр, прокурорът по делото на Сайед, е призовал да бъдат арестувани и осъдени всички журналисти, които защитават обвиняемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
te oniq ebati i ludite talibani,bolni mozaci si4kite... te zatuii sa vzrivqvat samo oligofrenite
17
2
 
0
 
! Отговори
Fighter преди 16 години
Licemerie e da obvinqvame horata,4e sadqt na smart samo zaradi izrazqvane na obshtestvena pozicia.Da ne zabravqme,4e i v Evropa prashtat v zatvora po politi4eski pri4ini.Ne dai si boje da peesh protiv emigrantite ili evreite ili da otre4esh holocosta.
16
2
 
0
 
! Отговори
Elisa преди 16 години
Боже мой!Да осъдят човек за такова нещо?!Е,не се учудвам,все пак това е Исляма!*** религия!Виж,Христянството е друго нещо!Е,ще кажат някои-да не забравим Инквизицията,която убива!E,да,ама Инквизицията е минало,а сега дори Христянството се плюе,мърси,обижда,чрез разни развартни глупости:рок,секти ит.нКолокотодо Холокостта-измислица
15
2
 
0
 
! Отговори
Cap'n Jezebel преди 16 години
Хм, темата стигна до отричане на холокоста. Sweet.Слушкай, Шерлок! Когато разгадаеш езическото ми име, ще се сетиш, че е вероятно да съм чела доста книжки, та съм попаднала и на историческа литература.За разлика от теб не съм я чела тенденциозно, но затова пък съм запозната с много от твърденията за движението за отричане на холокоста. Повечето от тях са на базата на изкривяване на факти, пропускане на информация покрай ушите и пренебрегване на доказателства. Колкото до простата ти аналогия- нека са загинали много повече хора около тая война. Никой не отрича, нито ги смята за по-маловажни. Само не знам защо го използваш като довод да се пренебрегне/ омаловажи преследването на евреите. За такава тъпотия си заслужаваш да те наритам виртуално!
14
2
 
0
 
! Отговори
Mehmed - Haskovo- TY преди 16 години
predlagam kato vlezem v evrosaiuza, da vavedem 6ariata, 4e zakonite v evropa hi4 gi nema. Nadqvam se do 50godini da stanem vode6ta darjava v evropa i da si vavedem zakonite, kakvito ni trqbvat. ne vijdam koi 6te ni popre4i, pri polojenie 4e majete v evropa sa *** i pederasi, s izvinenie. Kato stanem 150miliona 4oveka, 6te vidim koi na kogo 6te se smee, i koi 6te diktuva pravilata!
13
2
 
0
 
! Отговори
Mehmed - Haskovo- TY преди 16 години
AMI SAMO TAKA, KOITO E PROTIV ISLQMA NA BESILOTO. ZA DA IMA NQKAKAB RED, TRQBVA DA IMA ZAKONI! I 6IRIATA E NAI-DOBRIQ ZAKON. ZATOVA NQMA PRESTAPLENIQ V ISLQMSKIQ SVQT I SI4KI JIVEQT DOVOLNO I 6TASTLIVI.
12
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
айде моля те прочети малко историческа литература по върпоса и не се извърляй с такива изказвания,за да не изглеждаш смешен/на...иначе доволно голяма част от човечеството сте с промити мозъци,за да се чувствате длъжни на евреите за нещо,което не се е случило или поне не по начина,по който се представя..само са справка:През Втората световна война са убити:3 милиона евреи6 милиона цигани32 милиона руснациРусия влиза с 28 мильона жертви във войната (които са изпитали буквално последиците от петилетките на Сталин) и излиза с 5 милиона жертви от самата война.не ви ли е ял жал за хората загинали в лагери при -80 заради дързостта да изкажат мнение или несъгласие с диктатурата налагана от комунизма?или нищо не може да се сравни със страданията на евреите?с това мислене аре у лево, моля
11
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да бе... Номер 9 е невероятно прав.Добре де, в Афганистан такива са им правилата.Може на мен да не ми харесва (примерно), че убийствата тука са забранени, но пък да не убивам.А ако някой публично заяви, че няма холокост, ще бъде съден.*** свободата на словото!
10
2
 
0
 
! Отговори
Cap'n Jezebel преди 16 години
Никой няма да те осъди на смърт за отричане на холокоста. Само ще те обявят за *** за цял живот и с право.
9
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Независимо от причините, които вероятно са много сериозни, не е за вярване, че в началото на 21 век все още съществуват държави, в които могат да те подложат на гонения и дори да те осъдят на смърт, само заради твоето лично мнение по дадена тема."нещо като с отричането на холокоста ли?
8
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много ми е чудно как след такива факти , които са ежедневие в ислямските държави... Все още се говори , че исляма учи на добро и е мирна религия.. Не виждат ли атентатите, терорстите... камикадзета и масовите екзекуции в ислямските страни... Лично съм гледал екзекуция на жена на която наказанието е защото и се видял глезена!!!! Слепи ли са хората или са като хипнотизирани и неадекватни...
7
2
 
0
 
! Отговори
Cap'n Jezebel преди 16 години
Трудно ми е да повярвам...аз чета такива сайтове всеки ден, а и не се свеня дори да нарека аллах- прасе, ако така ще набия аргумента си в нечии ислямски глави. Взимам това за даденост. Много ми е странно как може да не е даденост...
6
2
 
0
 
! Отговори
Bin Gladen преди 16 години
Исляма е една древна, закостеняла и репресивна религия, която както изглежда има ефект поне в поддържането на реда и дисциплината. Началото на 21-ви век сме наистина, но с какво тази религия отговаря на днешната действителност. Основните идеи са - "Не пий!", "Не яж свинско!", "Бий жената редовно!" и накрая 'земи се самоубий, та да се пренесеш баш насред навалицата от девици... Всичко това е в основата на исляма и е останало непроменено от зараждането му та до днес. Може би единствената промяна в днешното учение е как се настройва таймер за обратно броене, ама не е много сигурно, 'щото не го ползват много често. Предпочитат девиците....
5
2
 
0
 
! Отговори
любознателен преди 16 години
Не съм сигурен, но не става ли дума Балкх -> Балхара -> Бактрия т.е. древната столица на пра-пра-българите от държавата на хилядата градове, стояща в основата на повечето по-късни велики държави?Не бързайте да ги плюете, това че исляма ги е унищожил в голяма степен, не значи че е променил и кръвта им. Точно там не са араби. А и това момче, ако му махнете нъстачките и олигуфренската прическа ... май не мяза много на арабин.
4
2
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 16 години
"не е за вярване, че в началото на 21 век все още съществуват държави, в които могат да те подложат на гонения и дори да те осъдят на смърт, само заради твоето лично мнение по дадена тема."Ами такива са повечето държави по света. Свобода на словото има само в западните демокрации и Япония. Дори и в тях, за определени изказвания можеш да бъдеш осъден, глобен и дори вкаран в затвора.
3
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не пращайте български войничета християни на мисии в Афганистан. Дръзнат ли да се прекръстят преди наряд ще ги обвинят в подигравка с исляма като стой та гледай.
2
2
 
0
 
! Отговори
Кольо Саркозев преди 16 години
Не си сам, Сайед Первиз Камбаш! Предлагам Гоце да му издаде указ за българско гражданство, а Сержи да опрости външния дълг на Афганистан към Бъглария и така да издействат свободата му! После ще получи пожизнена пенсия и мтелски апартамент, но не и холандско гражданство, че да живее с правуйна си в Амстердам.
1
2
 
0
 
! Отговори
Кольо Саркозев преди 16 години
Не си сам Сайед Первиз Камбаш! Предлагам Гоце да му даде българско гражданство, а правителството да опрости външния дълг на Афганистан към България и така да издействаме свобода на журналистчето.