Организиран излет за журналисти до Тибет

Китайското правителство кани представители на световни медии за “запознаване с истината“
25 мар 2008 13:57,
4
Организиран излет за журналисти до Тибет
Тибетски протест. Снимка: DPA

Китай обяви, че десетина чужди журналисти ще получат разрешение да посетят тибетската столица Лхаса.

Пътуването на представителите на медиите е с цел да се "запознаят с истината“ за сблъсъците през миналите седмици, предаде Франспрес.

Журналисти ще заминат за Лхаса в сряда и през следващите три дни ще имат възможност да посетят местата на безредиците. Те ще могат също така да интервюират ранените, заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Цин Ган.

"Смятаме, че това ще им даде възможност да узнаят истината за бунтовете в Лхаса", добави той.

Групата журналисти е определена от министерството. Сред избраните медии са американската агенция Асошиейтед прес (АП) и японската Киодо, катарската телевизия „Ал Джазира“, британският всекидневник „Файнаншъл Тйамс“ и „Уолстрийт джърнъл“ от САЩ. ИТАР-ТАСС предаде, че неин кореспондент също е включен в групата, в която ще има журналисти от Хонконг и Тайван.

Китай забрани свободния достъп на чужди журналисти до Тибет и съседните провинции, обхванати от протестни демонстрации, и разкритикува отразяването на събитията от някои западни медии, обвинявайки ги в изопачаване на фактите.

От първите демонстрации на 10 март в Лхаса досега властите в Пекин са съобщили за 19 загинали „невинни“ т.е. китайци. Тибетското правителство в изгнание говори за 140 жертви на репресиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
az преди 16 години
Predlagam da organizirame ekskurziq za cqloto pravitelstvo i parlament do Severna Koreq,Keniq,Irak,Afganistan i drugi ekzoti4ni mesta..
2
0
 
2
 
! Отговори
.gdarte.com преди 16 години
Излет за журналисти?! Определени от правителството медии.....Абе китайска работа! Истината е една: Тибет трябва час по-скоро да бъде освободен от окупацията на Китай! Това не е по силите на тибетците и Далай Лама, за това световната общественост трябва да утрои усилията си за въздействие над окупатора!
1
0
 
2
 
! Отговори
мунчо преди 16 години
Той и Хитлер беше организирал посещение на Червения кръст в лагерите,и те се изкривиха от възторг!Нищо ново!