Видяхме гърба на ПРО, никой не ни пази

Румънски министър призна, че недостатък на американската ПРО е, че не покрива България и Румъния
2 апр 2008 08:32,
24
Видяхме гърба на ПРО, никой не ни пази
Ракетите Шахаб-3, с които разполага Иран, изминават над 2000 км. Снимка: AFP

"Американската противоракетна отбрана има един недостатък - тя не покрива в достатъчна степен територията на всички страни-членки на НАТО. Алиансът трябва да вземе мерки, осигурявайки сигурността на България и Румъния", заяви румънският министър на отбраната Теодор Мелешкану.

Той смята, че НАТО би могъл да приеме декларация относно ПРО, подчертавайки принципа на неделимост на сигурността.

„Това би дало възможност на алианса на ниво експерти да анализира какви възможности съществуват за обединяването на нашите средства и какви възможности произтичат от сътрудничеството на САЩ и Русия по този проблем, за да предотвратим възможно нападение срещу територията на нашите страни“, каза Мелешкану

По думите му САЩ не разполагат военни бази нито в Румъния, нито в България.

"САЩ не разполагат военни бази в Румъния, а използват някои военни обекти и полигони, където съвместно се обучават американски и румънски военни. Сходна е и ситуацията в България", допълни той.

„В никакъв случая не става дума за постоянното присъствие на войски на някакви си бази, готови за използване в случай на необходимост. Това е само съвместна военна подготовка и възможност в случай на криза да си сътрудничим с останалите съюзници, включително САЩ, в акции за осигуряването на безопасността на международно равнище“, категоричен е Мелешкану.

От днес до 4 април правителствените ръководители на 26-те държави-членки на НАТО
се срещат в Букурещ, за да обсъдят разширяването на алианса и операциите му в Афганистан и Косово.

Разширяването на пакта ще е една от водещите теми на срещата в Букурещ.

В момента Албания, Хърватия и Македония са част от Плана за действие/КАРТА/. Освен това, Грузия и Украйна водят засилен диалог с Алианса за получаване на покана за членство в НАТО.

Ракетите Шахаб-3, с които разпоага Иран изминават над 2000 км. Снимка:

 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
d256h преди 16 години
Това, че няма да има ракети в България е лошо и добре. На пръв поглед си мислим, че е лошо, защото няма какво да ни пази, но в същност това е по-добрия вариант за оцеляване. Ако имахме ракети, със сигурност те щяха да бъдат задължителна цел на противника. Правилата са такива! Има ли пуск (изстрелване) от противника срещу нас, задължително пусковата му система трябва да се унищожи. Това означава, че ако нямаме ракети, противника ще ни третира, като слаб противник и няма да изразходва мониции със сила по-голяма от подходящото, но ако имаме ракети той ще се чувства длъжен да неутрализира тези средства. Опита ми е показал, че военните са пълни кютуци особено, като трябва да преценяват пораженията от използване на оръжията си. Участвал съм в учения при които теоритично се използва ядрено оръжие върху българска територия. На въпроса ми, "какво ще стане с нашите села (градове) там, отговора е бил, "ами това е по-малкото зло!". В този смисъл аз съм против нашите военни да имат каквито и да било мощни оръжия, защото липсва адекватна преценка за използването им. Същите кютуци са и военните от другите държави, което води до извода, че е най-добре да нямаш мощни оръжия, защото все накой *** ще натисне копчето! Може да бъдем спокойни, знаем какви са дупедавци нашите ръководители, та може да очакваме, че и без война, който иска да ни превземе, за няколко стотин хиляди кинти те веднага си свалят гащите. Веднъж *** да е полезна за България. Браво!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
За какво да ни пазят , като на никой не сме притрябвали. С която империя сме били в съюз вече не съществува . Византийска , Турска , Германска , Руска сега иде ред и на НАТО и ЕС
21
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Другари и другарки ! Заплахата за България не идва от Сърбия , Турция и Гърция , с балканските и други такива войни отдавна свършихме . Ако погледнете малко по-надалече от Искъро ще забележите че опасноста идва от азиатските държави! В момента се прави опит за предотвратяване на 3-та световна война !
20
0
 
0
 
! Отговори
KoMBaT преди 16 години
След като си закрихме армията - само това ни остава: по кутийка вазелин, че да ни влезе по мазно.Който не храни своята армия - храни чужда!BTW: линка от номер 11. е як само преместете центъра на окръжността до крайна гранична точка и Сф ще го гризне.А имахме АРМИЯ..... едно време...
19
0
 
1
 
! Отговори
obiknoven преди 16 години
Слушай тъпчо,в политиката и военното дело опасностите се оценяват по намеренията,а по потенциала.Какъв трябва са бъде потенцила ни когато тоцина Сърбия ,Гърция и най-вече Турция е на държави въоръжени до зъби?! За всеки нормален човек отговърт е елементарен.И още - не забравяйте,че тези които са изковали от мечовете си рала, орат на онези които са си запазили мечовете!...
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Болни мозъци ... децата ви са поклонници на ЕМО стила - винаги депресирани, винаги мислещи негативно. Турция и Сърбия щели да ни нападат - смятам че в днешно време това е недопустимо. Просто словоблудствате!
17
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 16 години
Не разбирате ли, че целта на американците е да се унищожи Русия ?
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Dano nekoa raketa padne v rezidencia Boiana
15
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 16 години
predi nqkolko godini kato po4na voinata v Irak, ot komendnanstvoto me povikaha za proverka za zapas:)))))))))))))))))) emi bqh edinstveniq koito e oti6ul:)))))))))))))))
14
0
 
0
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 16 години
Така е!Съкратиха безогледно армийката ни!Сега и сърбите да ни нападнат,както са натрупали опит от войните се,ще стигнат до Варна и Бургас!Създадаха система "АССОК",в която изкиприха 20 връзкарчета,за да черпи НАТО наша ПВО информация,защото на нас не ни е нужна-нямаме ПВО,авиация и ЗРВ!Бог да ни пази!
13
0
 
0
 
! Отговори
Оцеола преди 16 години
ами естесвено че никой нама да ни иска - та кой иска *** и пълзящи охлюви
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
От кого трябва да се пазим? Нали НАТО е най миролюбивата военна организация. Почти всички съседи са от НАТО с изключение на Сърбия.
11
0
 
0
 
! Отговори
klm преди 16 години
Обсег на действие на Шахаб-3:en.wikipedia.org/wiki/Image:Shahab-3_Ran ge.jpg
10
0
 
0
 
! Отговори
Оцеола преди 16 години
ами естесвено че никой нама да ни иска - та кой иска *** и пълзящи охлюви
9
0
 
0
 
! Отговори
Инженера. преди 16 години
Съгласен съм с всичко казано до тук.Каква е тая държава, нашата, дето така се самоизяде за няма и 20 години...Нямаме армия, нямаме ПВО, приемаме някакви пикли на по 20 години в армията и военните училища, търсим под дърво и камък редовни войници...Не дай си боже нещо да стане, и запасняци не можем да съберем, защото разпродадоха всичко , дрехи, храна, обувки, оръжие, камиони.Само върпос на добра воля е че турците още не са дошли до Дунава,или румънците до Шабла.При първия изстрел обаче, Големите братя ще си траят, както в Кипър, С Русия вече сме врагове, така че мъже, купувайте вазелин за себе си и призирвативи на жените си...
8
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 16 години
Някога великите сили, сега Америка нямат интерес в този регион да има силна държава. Руснаците също нямат интерес, освен ако не е под тяхно влияние. Никога няма да има силна Европа докато ние сме раната през която влизат инфекциите от близкия изток. Или ще станем силен и безкомпромисен страж на Европа от наркотиците и терористите(навремето Византия е пуснала българите по земите си именно с тази цел, само че тогава опасностите са идвали от север и запад) или винаги ще бъдем център на борбата за влияние.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не ръси тъпотии преди да си прочел и една книжка.. ПРО не може да спре Руски ракети.. По-точно може но при наличието на 4000 балистични ракети в Русия и десетте ракети ПРО в Чехия и радара в Полша я спрът 4-5 ракети я не ги спрът а е достатъчно само 20-30 от четерите хиляди яддрени Руски ракети да поразят САЩ и това ще е края на Американците.. Това го знае и всяко хлапе само *** ръсят тъпотии.. Руснаците са против защото просто те винаги са против САЩ това е истината.. САЩ искат Косово Русия не! САЩ искат ПРО ,Русия не! САЩ искат война в Ирак Русия не! САЩ е против Иран да имат ядрени оръжия Русия не!!, Русия удря Афганистан САЩ са против, САЩ напада Виетнам Русия е против и т.н. те винаги са против.. Без значение това е политика на омраза.. по-жалкото е ,че това са най-силните страни в света и са християнски страни.. Едно време това е било достатъчно ,за да се подкрепят общностите.. Сега това е забравено и потъпкано въпреки ,че се вдигат лозунги ,че това е в името на Бог.. Но всички знаем ,че това е дяволско твърдение..
6
0
 
0
 
! Отговори
куку преди 16 години
Знаете ли причината да не ни хваща ПРОто? Американците толкова се интересуват от нас, че още не са си актуализирали картите на Европа и не знаят, че сме в НАТО и в ЕС. Просто техническа грешка. Но така е по-добре. Това ПРО носи само проблеми, както и американцките бази. Дано някой джихадист повярва на румънеца, че у нас такива няма.
5
0
 
0
 
! Отговори
klm преди 16 години
И к'во? Голям праз! Нямали сме ПРО! Досега не сме имали и к'во? На някой пука ли му за BG? Май са видели BG в гръб(изненада!),а не ние гърба на ПРО. Между другото,Осама е много опасен тип! Той успя да излъже най-великата система за ПВО и ПРО,системата NORAD! И успя да удари Пентагона със самолет,който се изпари след удара! Доста големи постижения за човечец,живеещ в пещера! Някой иска да ни натика в пещерите,ама кой-не знам!
4
0
 
0
 
! Отговори
чепа преди 16 години
Какъв Иран бе? Всичко е заради Русия.Постепенно стягат оръча около нея.И какво като сме в нато? Гърция и тя беше в нато но и взеха половината Кипър.Американците и нас ще заложат заради своите интереси.