Няма място за самураи във Великобритания

Обединеното кралство забрани вноса, изработката и продажбата на японски самурайски мечове
7 апр 2008 14:12,
11
Няма място за самураи във Великобритания
Катана. Снимка: sourceforge.net

Министерството на вътрешните работи на Великобритания забрани вноса, изработката и продажбата на японски самурайски мечове, които все по-често се използват в страната за извършване на крайно жестоки престъпления.

През последните четири години в Англия и Уелс са извършени около 80 престъпления, при които е бил използван специфичния дълъг японски меч. “Тези инциденти шокираха обществото”, заяви пред журналисти представител на британското МВР.

Дългият самурайски меч т.нар. "катана" се отличава с особена гъвкавост и острота. Самураите използвали катаната и за защита, и за нападение, в резултат на което така и не се научили да се бият с щитове, за разлика от европейските воини от същата историческа епоха.

Те никога не изпитали нужда от това, защото изключителното качество но тяхното оръжие било достатъчно, за да може то да се използва и с двете предназначения.

Самурайският меч се изработва от много слоеве стомана и желязо. Двата вида метал се ковали и “завивали” много пъти, за да образуват нещо подобно на “сандвич” от много слоеве. Всяко повтарящо се коване удвоявало броя на металните слоеве в меча.

Това придава на катаната огромна сила, тъй като желязото и стоманата постепенно се свързвали помежду су. Желязото е в основата на гъвкавостта на острието, а стоманената сърцевина била твърда и подходяща за идеалния режещ ръб на опасното оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
swiss преди 16 години
Тя и новината ***, ама хора,моля ви научете се първо вкъщи да пишете и после по форумите. Какво е това чекйки?!?!?!?! Явно дълго си бил зает с тях, вместо да ходиш на училище и да се научиш на писане!
9
1
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 16 години
..ся като им забранят катаните да ги видим с каво ще се колят , трабва да минат на чекйки...
8
1
 
0
 
! Отговори
samurai jack преди 16 години
хихи, верно :) тва за щитовете не кърти, ами направо избива рибата;))) поне "Шогун" да си беше преговорил:) катаната е меч, създаден да се държи с две ръце. где тогаз ще си завреш тоз щит, о, богатире, питам аз /и отговор не ща/:)
7
1
 
0
 
! Отговори
KoMBaT преди 16 години
Жалко, катана не може :-(А топор, моторна резачка, боздуган, арбалет, лък, алебарда, кавалерийска сабя, бойни пластини(по-извесни като "звездички") - може ли?
6
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вярно, че снимката е на сабя макар и да изглежда като менте катана. хехехехе
5
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Оф, тоя който е писал статията е голям гъзар :))Аз що ли си мисля, че е сабя?Пък всички знаем, че катана е едно от перфектните оръжия.Японска работа! :)))
4
1
 
0
 
! Отговори
Томов преди 16 години
Да забранят англичаните и кухненските ножове тогава. Знаете ли колко народ се е изклал с такива!?!?
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
тоя да не е завършил металознание в "МеиитУ"
2
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 16 години
Това за щита къртиииииии!!!! :)))))
1
1
 
0
 
! Отговори
inch hi преди 16 години
Автора прави ли разлика между желязо и стомана? Да вземе да прочете "нещо" за разликата и приликата.Знаете ли вица за желязото и чугуна? Имаше такъв - Питат чуждестранен студент за 3- ка, от какво е направено желязото и той отговаря: - От ЧААГУН.Та така и от стомана.. все тая, хайде да почнете да пишете по-смислени неща, моля.