Вуянович остава президент на Черна гора

Втори мандат за 53-годишния политик
7 апр 2008 13:51,
Вуянович остава президент на Черна гора
Президентът Вуянович. Снимка: predsjednik.cg.yu

Настоящият президент на Черна гора Филип Вуянович спечели втори мандат на първите избори за държавен глава в малката балканска страна, откакто тя провъзгласи независимостта си през юни 2006 г., предаде Франспрес.

„Ние спечелихме, ние спечелихме за всички вас, за нашата Черна гора, за нашето по-добро бъдеще“, заяви Вуянович пред свои поддръжници от управляващата Демократическа партия на социалистите. „Искам да благодаря на всички вас, това е обща победа“, добави 53-годишният политик.

Вуянович се обяви за победител 90 минути след приключването на изборния ден (06.04.2007 г.), след като предварителните данни посочиха, че той получава 52,3% при 95,5% от преброените бюлетини. На второ място остана просръбския кандидат Андрия Мандич с 19,3%, а трети е борецът срещу корупцията Небойша Медоевич със 17%.

Вуянович получи подкрепата на повече от половината черногорски избиратели, което обезсмисля втория тур. „Ще бъда президент на всички граждани. Ще работим заедно на Черна гора в ЕС, тъй като Черна гора е част от ЕС“, обеща той.

Неправителствената организация "Център за мониторинг"  съобщи, че избирателната активност е била 68,7%. По време на кампанията си Вуянович обеща да продължи интеграцията на Черна гора в Европейския съюз и НАТО.

Черна гора е малка балканска страна с население от 650 хиляди души. През юни 2006 г. Подгорица напусна федерацията със Сърбия, след провеждането на исторически референдум. Президентският пост в Черна гора има предимно церемониални функции и е с 5-годишен мандат.

Изборите бяха следени от 800 местни и чуждестранни наблюдатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание