Берлускони иска да проверява умственото състояние на прокурори

Магистратите да бъдат подлагани на тест, предлага лидерът на италианската десница
9 апр 2008 15:46,
2
Берлускони иска да проверява умственото състояние на прокурори
Берлускони. Снимка: АР

Остра обществена дискусия предизвика лидерът на италианската десница и медиен магнат Силвио Берлускони с предложението си прокурорите в страната да бъдат подлагани на тест за „установяване на умственото им здраве“.

На митинг в Савоне, северна Италия, Берлускони, който е кандидат на десницата за парламентарните избори на 13 и 14 април, отправи нападки към прокуратурата, заявявайки, че държавните обвинители трябва редовно да бъдат подлагани на медицински прегледи за установяване на умственото им здраве.

Според Антонио ди Пиетро - човекът, разследвал през 90-те години корупцията сред политическата класа на Италия, "само луд може да говори по подобен начин".

"Не разбирам защо той (Берлускони) иска да ограничи прегледите само до прокурорите, би могло на тях да бъдат подложени и ръководителите на правителства", отвърна на нападките Ди Пиетро.

Основният съперник на Берлускони, кандидатът от левия център Валтер Велтрони заяви, че думите на противника му означават, че той няма „чувство за държавност и за институциите“.

"И това са думи на човек, който иска да ръководи страната! " възмути се Велтрони.

Председателят на Националната асоциация на магистратите в Италия Симоне Луерти смята, че това е „обикновен предизборен фишек“. Нападките на Берлускони срещу магистратите са негов специалитет, отбелязват осведомителните агенции.

Десният политик редовно ги обвинява, че са се настървили срещу него и срещу бизнеса му по политически причини. Той е един от постоянните клиенти на италианското правосъдие, макар да бе оправдан по няколко обвинения в корупция, а по други се възползва от предвидената в закона давност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
italianksi,kopumiran ziganin