Барак Обама е новият президент на САЩ

Маккейн призна поражението си и поздрави победителя
5 ное 2008 04:33,
276
Барак Обама е новият президент на САЩ
"Поздравления, тръгвате в едно от най-великите приключения в живота" - така Джордж Буш поздрави новия президент. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изборът

Как реагира светът

Кандидатът на демократите Барак Обама победи в президентските избори в САЩ, като по този начин стана първият в американската история афроамериканец, спечелил президентската надпревара, съобщи CNN след първите обработени резултати.

По последни данни Обама печели 338 електорални гласа срещу 156 от опонента му - републиканеца Джон Макейн.

„Тази вечер промяната дойде в Америка“, бяха първите думи на новия президент на САЩ. 

Обама допълни, че изборът му е отговор за всички онези, които са се чудели дали САЩ са готови на подобна стъпка.

Джон Маккейн призна поражението си и поздрави съперника си демократ с победата: "За мен беше чест да се обадя на сенатор Барак Обама и да го поздравя за избора му за президент на страната, която и двамата обичаме".

Обама печели в щатите Масачузетс, Илинойс, Кънектикът, Ню Джърси, Мейн, Мериленд, Федерален окръг Колумбия, Мичиган, Минесота, Делауеър, Ню Мексико, Ню Йорк, Пенсилвания, Род Айлънд, Вермонт, Вашингтон, Уисконсин, Ню Хемпшир и Охайо.

Световните информационни агенции обърнаха внимание на победата на демократа Барак Обама в Охайо.

Това е ключов щат - всеки кандидат-републиканец, избран за президент, е печелил гласовете в него.

Джон Маккейн води в щатите Алабама, Джорджия, Луизиана, Северна Дакота, Оклахома, Тенеси, Кентъки, Западна Вирджиния,  Уайоминг и Южна Каролина.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да има мнозинство от най-малко 270 гласа в 538-членната Избирателна колегия на САЩ.
 
Небивало висока бе активността на избирателите в американските щати, които могат да се окажат решаващи за резултата от президентските избори - Флорида, Охайо, Мисури и Вирджиния.

Освен президент, американците гласуват и за една трета от състава на Сената, както и за Камарата на представителите. Според проучванията демократите и тук ще затвърдят позициите си.

Новият президент на САЩ ще трябва да взема решения за най-важните въпроси, които в момента интересуват американците – икономическата криза, войната в Ирак и Афганистан и реформата на здравната система.

Анализаторът на BBC Джъстин Уеб пък коментира, че резултатът от изборите ще има дълбок ефект върху страната.

„На всички нива Америка ще бъде променена от този резултат... никога вече няма да е същата“, заяви Уеб.

Всичко за изборите в САЩ

 Изборът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 15 години
номер 12 Коко, ти си много далеч от човешкото развитие и едва ли Обама ще ти помогне :)
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо да го поправят? Човека може да свири на арфа и затова да е АРФОамериканец
13
0
 
0
 
! Отговори
Gio преди 15 години
...гледай как орязаха коментара ми - абе републикански настроения ли ви обзеха рано сабаале бе, "ДНЕС" сладури..? Егати сайта...
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЧЕСТИТО НА БАРАК ОСАМА
11
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 15 години
Tova e edna mnogo vagna stupka kum 4ove6koto razvitie ! ! ! Neka se nadqvame 4e Obama nqma da e prosto simvol.
10
0
 
0
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 15 години
САЩ вървят смело по стъпките на ЮАР. И те много се радваха като стана президент Нелсън Мандела. Само дето от тогава никой не ги брои за държава. Честито на всички наши сънародници, които живеят в САЩ. Наследниците на робите сигурно са на семото небе от щастие. Държава с *** за президент-бравос!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Изложиха се Американците. Прочетете автобоиграфията на Обама. Той е никой. Влязал в политиката 2005 г. Зелена светлина за всички ексремисти. Русия да прави каквото си реши сега. Обама казва, че ако срещне дявола ще преговаря, а Маккейн казваше ако срещна дявола ще го унищожа. Сега Медведев ще си прави каквото иска, а Обама ще си приказва "ама дай да поговорим". Всички врагове на Америка сега ще празнуват.
8
0
 
0
 
! Отговори
Bio преди 15 години
Номер 4 е прав/а.Сената на Америка прави и приема/отказва законите на републиката. Президента може само да предлага закони но без сенат и камара на представителите особено ако са обединени в 2/3 или повече нищо абслютно не може да направи
7
0
 
0
 
! Отговори
Edna преди 15 години
чак не мога да повярвам, че наистина Обама е президент. Все ми е струваше, че ще измислят някое законче, процентче или влияние на някой си щат там и ще сложат МакКейн. Ама виж ти, ставали чудеса. После да не ми каже някой, че телевизията нямала влияние. Сериалът 24 се оказа чиста истина:)
6
0
 
0
 
! Отговори
Една Българка преди 15 години
Поздравления Обама ! Подкрепям мнението на 2, за да не се повтарям, наистина е НОВО НАЧАЛО! Нека бог да е с него !
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да ни е честит Барак Ебама!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 15 години
ако си мислите, че президентът има някакво влияние върху нещо значимо
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Толкова години светът беше в застой!!!!!!!! Буш и неговите сподвижници НИКОГА да не бъдат споменавани в историята за сътворението на света! ДАНО сега настъпи истинската демокрация! ЧЕСТИТО!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е исторически момент не само за САЩ, но и за целия свят! Ново поколение, нови идеи, начало на нова ера в световната политика! За критиците имам само един съвет: Стремете се към съвършенство и личностно израстване. Само когато стигнете нивото на Обама, ще имате право да изливате помията си на тема расизъм и да критикувате! Успех на всички! Бог да пази България!
1
0
 
0
 
! Отговори
ramirez-sanchez,ilij преди 15 години
243The great empire will be torn from limb,The all-powerful one for more than four hundred years:Great power given to the dark one from slaves come,The Aryana will not be satisfied thereby.