40% от учениците в Сърбия са неграмотни

Младото поколение не умеело да борави с майчиния език и цялата му комуникация се свеждала до използването на 20 фрази
6 апр 2009 09:41,
22
40% от учениците в Сърбия са неграмотни
Снимка: БГНЕС

40% от учениците от основните училища в Сърбия са неграмотни. Това показват резултатите от последното изследване, публикувани във в. "Вечерне новости".

Според декана на Факултета по педагогика Александър Йованович не може да се каже, че неграмотни лица са тези, които не не могат да се подпишат, а онези които не могат да напишат молба, жалба, да попълнят въпроси за конкурс. Йованович смята, че основна отговорност за това носят училищата.

Според него изучаването на майчиния език трябва да бъде с функционални упражнения, защото младото поколение не умее правилно да борави с майчиния език и цялата им комуникация се свежда до използването на 20 фрази. По данни на Републиканския статистически институт от 7 365 507 жители на Сърбия, сто процента неграмотни са 232 925 души.

Диплома за завършено основно образование имат 1 509 462 жители, а общо завършилите средно училище или висше са 2 596 348. Висше училище са завръшили 285 056, а диплома за завършено висше образование имат само 411 895 граждани.

Сред неграмотните най-вече са жените на възраст от 65 години от селските райони, а като етнос това са роми, власи и албанци. Общините в Сърбия, в които има над 10% неграмотни, са икономическо слабо развитите общини Блаце, Бабушница, Лебане, Църна трава, Владичин Хан, Житорада, Гаджин хан

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
hoho преди 15 години
Оправихме проблемите с нашето образование, та затуй захапахме образованието на комшиите. Не знам за сърбити, но например в Македония чуждоезиковото обучение е в пъти с по-високо ниво от това в България и от Македония невръстните дечица на по 10-12 години говорят и пишат по-добре на английски от нашите гимназисти в езикови гимназии. Аре моля ви се бъдете по-самокритични!
20
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
За да съм коректен, ще трябва да си призная, че българският език, от гледна точка на правопис, е по-труден от сръбския. Сърбите пишат буквално каквото чуват пр. СрБиjа, но срПски и т.н. Има и доста други неща които правят БГ по-сложен, но сега не ми се занимава да обяснявам...
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
а снимката?от грамотни хора е сложена явно.
18
0
 
1
 
! Отговори
Gold преди 15 години
Специално в българския език има не само пълен и кратък член, но има също така твърд и мек член (напр. 'а' и 'я', 'ът' и 'ят'). И съм сигурен, че много малко хора знаят от какво зависи тяхното поставяне ;) А граматическото правило звучи много добре: Твърдия и мекия член зависят от съгласната :)))
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
е България 80% са такива !
16
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Иззад цркве Архангела Гавраииииилааа дрогира се малолетна Добрилаааа.Бааай бааай ДобрилаааБааай бааай сестро милаааФлааай флаай ту дъ скааайфлай лайк бътерфлааай...и т.н.
15
0
 
1
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
Не знам за сърбия но 80% от хората под 20 години в България, не могат да напишат 5 изречения, без поне една правописна грешка. И това за съжаление го пиша без преувеличение. И положението става от лошо по-лошо. Бяха времена, когато забелязвах неправилното използване на пълен/непълен член в думите. Сега вече на фона на цялостната неграмотност, това ми се вижда като капка в морето.
14
0
 
1
 
! Отговори
**** преди 15 години
Аз незнам кои са по грамотни,но нашите деца пишат думите вместо Щ с шт.
13
0
 
1
 
! Отговори
Stef преди 15 години
Lilly, кое ли си ти таксисте срела у БГ, веина их и српски говори никако:) П.С. Ако е маче на слици Српкиа, има Србиа будуност!!:-)))))
12
0
 
1
 
! Отговори
кака Станка преди 15 години
Вуте, майчето от снимката сигурно е грамотна:(
11
0
 
1
 
! Отговори
Lilly преди 15 години
Не знам какво е показало изследването, но в Белград и последният таксиметров шофьор говори прекрасен английски...Много по-напред са от нас!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
lola.bunny преди 15 години
А нашата мила младеж която в 11 часа преди обяд вече е на 4 бири и 2 кутии цигари да не би да борави с повече думи? Смятам, че не бива да се смеем на сръбските деца, защото нашите собствени са дори по-зле.Добре че нямаме и учени, иначе някой би се сетил да направи анаглогично изследване и щеше да се докаже тезата ми.
9
0
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 15 години
Лошото е че те не го знаят. Аз лично бих се заел да ограмотя майчето на снимката.
8
0
 
1
 
! Отговори
ot4 преди 15 години
vednaga si vzemam belejka!nqma da izkazvam mnenie na "shliokavitsa"!ot tuk natatak samo shte cheta i shte se smeq!!!
7
0
 
1
 
! Отговори
mimo преди 15 години
е супер актуална
6
0
 
1
 
! Отговори
Шмиргела преди 15 години
Хора, които пишат на шльокавица, не би трябвало да вземат отношение по грамотността.Вие българи ли сте, шльокавци ли сте, кви сте?
5
0
 
1
 
! Отговори
......... преди 15 години
как тези с диплома за висше образование са повече от завършилите висши училища...
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ako trqbva da sadim za gramotnostta na balgarite ot statiite na tozi sait,polojenieto e poveche ot otchaivashto!
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
da za tova puk na6ata miss BG ima dve vis6i, kolko e ymna samo hahahaha
2
0
 
1
 
! Отговори
h преди 15 години
Сърбите - неграмотни ? Много са си грамотни даже хората, а я напишете една статия за днес.бг ... хаха : висше училище са завръшили 285 056, а с диплом за завършено висше образование имат само 411 895 граждани.