COP15 – последната надежда за света?

15 000 представители от 192 страни мъдрят сделка за климатичните промени
29 ное 2009 08:09,
112
COP15 – последната надежда за света?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След седмица датската столица Копенхаген ще се превърне в екостолицата на света. 65 държавни ръководители, сред които американският президент Барак Обама и китайският премиер Вън Цзябао, ще се включат в дискусиите с още 15 хиляди официални лица за практическото „спасяване на планетата”. Звучи пресилено, но нещата наистина са по-сериозни, отколкото изглеждат. Не заради календара на маите, а заради безспорни факти.

Според последни проучвания вероятността човечеството да причинява глобалните климатични катаклизми в наше време е над 90%. Неконтролируемото изгаряне на изкопаеми горива (въглища, петрол и природен газ) прави все по-дебело „одеялото” от въглероден двуокис (CO2), с което е завита Земята. С други думи, все повече слънчева енергия остава затворена и затопля земната повърхност.

Изсичането на гори и изпускането на други парникови газове (метан) също допринасят за влошаващата се ситуация. Покачването в средните температури по света е пряк резултат от всичко това, но не и единственият – топенето на ледници, промяната в тенденцията на валежите, покачването на нивото на световния океан, драстичното увеличаване на температурната амплитуда между деня и нощта и още много други.

Този комплекс от последствия от човешката дейност получи етикета „климатични промени”, или по-точно казано – „антропогенни (причинени от човека) климатични промени”. Дългосрочните вреди и надвисналата опасност над планетата се свеждат до една-единствена дума – самоунищожение.

Не случано групата на малките островни държави иска спешни мерки за ограничаване на температурното покачване до 2 градуса над прединдустриалното време. Ако тази граница бъде премината (а на този етап това е твърде вероятно), световният океан ще залее тези държави в следващия половин век. Очевадно става въпрос за оцеляване, не просто за необосновани напъни на природозащитници.

Та световните ръководители решиха (доста време им трябваше), че е дошъл моментът да се предприемат наистина конкретни и решителни действия.

15-ата конференция на страните от Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН, наричана COP15, започва на 7 декември и приключва на 18-и. За по-малко от две седмици участниците трябва да намерят общ език по изготвянето на глобално споразумение за борбата с климатичните промени. Споразумение, което да е по-мащабно, по-ясно и конкретно от действащото в момента – Протокола от Киото, който развитите индустриално страни подписаха през 1997-а.

Според протокола в периода 2008–2012 година всяка страна трябва да намали с определен процент емисиите вредни газове, изпускани в атмосферата. Договорката беше пред провал, когато през 2001 година Джордж Буш оттегля САЩ от протокола. Все пак с подкрепата на Русия и още 142 страни по света, включително и България, Протоколът от Киото е задействан. Записаните в него ограничения обаче са значително по-малки от необходимите за постигане на резултати. Като прибавим и отсъствието на САЩ, които са втори по емисии парникови газове след Китай, става ясно, че този спогодба е неефективна.

Затова трябва нова. За съжаление обаче това е единственото нещо, по което има консенсус между различните групи, участващи в преговорите в Копенхаген. Богатите искат от бедните да се включат по-активно в съкращаването на вредните емисии и да положат повече усилия за преминаване към зелена енергия. Бедните контрират, че трябва да получат значителна финансова помощ от богатите, които всъщност определят и като главни виновници за климатичната криза.

Става въпрос за милиарди долари. И точно тук става ясно защо досега не е намерен изход от омагьосания кръг. И понеже надеждата умира последна, всички погледи се насочват към Копенхаген.

И за най-големите оптимисти е ясно, че конкретен договор с всичките му параметри едва ли ще бъде подписан. Това може да стане най-скоро идната година, коментират експерти. Но дори да се постигне само политическо единодушие, можем да говорим за значим успех.

Европейският съюз (с трети в света дял във вредните газове – 11,8%) пое ролята на „водач за пример” с конкретния ангажимент до 10 години да намали емисиите си с 20 на сто в сравнение с нивата от 1990-а. Това ще струва по 150 милиарда долара на година, но от Брюксел са готови и на по-драстични съкращения, ако останалите световни сили демонстрират адекватна ангажираност по проблема. „Ще преизпълним целите от Киото”, категоричен е еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас.

Лидерът по парникови газове – Китай (20,7%), също обеща съкращения до 2020 година – 40-45% от въглеродния „интензитет” или количеството изпускан въглероден двуокис за всяка единица на брутния вътрешен продукт. Така формулирано обаче, съкращението ще е незначително, защото китайската икономика продължава да расте. И все пак стъпката е далеч по-голяма от очакваното. Вредните емисии ще продължат да растат, но с по-бавно темпо. Задният ход ще доведе до фактическо намаляване, но не по-рано от 2030 година.

Китай ще настоява и за по-голям ангажимент на Запада по отношение на развиването на нисковъглеродни технологии по целия свят. Освен това Пекин предлага всяка от богатите страни да заделя по 1% от своя БВП за адаптиране към зелената енергия на останалите държави.

Вторият най-голям замърсител (15,5%) – САЩ, обаче до този момент не показва конкретна инициатива. Думи, обещания и никакви цифри. Един от предизборните ангажименти на Обама беше за по-голяма ангажираност към климатичните промени и всички се надяват, че той ще получи реализация в Копенхаген. Но надеждите не са големи.

Развиващите се държави, водени от Индия и Бразилия, са категорични, че развитите държави са тези, които трябва да поемат голямата отговорност, а не да стоварват негативите от индустриалната си мощ върху малките страни и по този начин да спират икономическия им растеж.

Африканският съюз стига по-далеч, като заплашва с напускане на форума в Копенхаген, ако Западът не изпълни исканията за финансова помощ (при сериозно съкращаване на вредните емисии) в размер на 67 милиарда долара годишно за Черния континент.

Страните производителки на петрол пък се оплакват, че са най-застрашени икономически, ако се стигне до споразумение за явен преход от изкопаеми към алтернативни горива. ОПЕК и Саудитска Арабия настояват за финансови гаранции.

Как ще се оправят световните лидери с тази каша? В този момент едва ли някой има точен отговор. Но по-добре да го направят бързо и решително. Време няма...  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
I преди 14 години
Чудя се на *** коментари, че глобално затопляне нямало. Това, че българите всичко знаем ми е повече от ясно, но има едни конкретни снимки - колко и как са се стопили ледниците на Антрактида. Ледници, които ги е имало винаги (или поне откакто има наука) - сега намаляват и изчезват, но големите "разбирачи" тука знаят повече... *** народ еееей!!!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
може би подготвят енергиен преврат
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бандата знае, че това е последния петролен век и сега се чуди как да се нагуши за последно. Не боте се след вереме, подобни на тия ще тръбят за глобално застудяване. Какви мерки и пари трябва де се хвърлят против него.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кой каквото и да ви говори помнете че винаги става въпрос за пари.Сега като започнат едни "научни" изследвания....... А и еколозите ще си намерят с какво да се занимават.
27
0
 
0
 
! Отговори
Дъртия преди 14 години
Абе, някой знае ли отговора на гатанката: Жълти капчици с кафеви шапчици, що е то?
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
abe teq *** kato yni6tojixa zemqta 4ak togava se setixa da q spasqvat bravo be
25
0
 
0
 
! Отговори
До XP преди 14 години
Много си прос ве да не си я следил Земята в развитието и ти да не си извънземното на БАН че я имаш тая информация и смяташ че колите където са милиарди по света черупеститети организми ще ти усвоят CO2 голям разбирач си ве извънземно.
24
0
 
0
 
! Отговори
Заро преди 14 години
Големи форумни учени изказват какви ли не "факти", CO2-то не съществува, то е плод на световната конспирация да откраднат на *** творчеството, хорица които не могат да погледнат 3 сантиметра над своите високи цели в живота и треперят да не им вземат нещо за това че човечеството е консуматор и рушител. Глобално затопляне "няма"! И деца няма смисъл да правите, вие сте достатъчни и предостатъчни на света!
23
0
 
0
 
! Отговори
XP до anarhist преди 14 години
Поредната мистификация!Хора,четете повече!Информирайте се!В своето развитие Земята е имала периоди с огромни количества въглероден диоксид в атмосферата си без наличието на индустрия и автомобили.Знаете ли ,че основнана част от СО2 е била усвоявана от черупчестите организми и сега лежи на дъното на морета и океани?!Затова споко,будалкат ни отново!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
САЩ са супер нагли ***
21
0
 
0
 
! Отговори
истината преди 14 години
Ей , Консуматори- А, не мислите ли че това зависи от всички нас , от всеки един човек на тази Земя ?Или очаквате някой вместо вас да решава ?
20
0
 
0
 
! Отговори
До 2+2 от Zidan преди 14 години
Не се сещаш друго че никога в историята не е имало толкова много коли в света и толкова много заводи като изхвърлят толкова много отровни газове в атмосферата и че цели гори са изчезнали дано си жив(а) да осетиш катаклизмите и тогава да видим как ще вземеш друга песен да пееш и да се претисняваш за потомството си !
19
0
 
0
 
! Отговори
svetko преди 14 години
lelelele ot 7 do 18 abe vie kakvo misli te be 4e tova 6te se reshi za 10setina dni !!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Явно умишлено предизвиканата и подържана икономическа криза не върши работа.Каква ли е целта ..може би да се узакони робството
17
0
 
0
 
! Отговори
ха! преди 14 години
А какво казава за това проф. Лъчезар Филипов от БАН?Надухте ми ушите с тези извънземни. Ама по проблеми в световем мащаб, нашите велики "професори" нямат мнение. Ха!
16
0
 
0
 
! Отговори
2+2 преди 14 години
новият комунизъм - неспиращ поток от лъжи, алчност и наглост - това е цялата история с лъжата за "глобалното затопляне, как то е причинено от човека и колко е вредно то." Винаги в историята, когато е имало покачване на температурите, каквото от 11 години насам няма, щото температурите падат, е имало разцвет в икономиката и хората са забогатявали. Нашитуе медии, за разлика от тези в свободните страни, представят само лъжите на мафията, стояща зад тази лъжа.
15
0
 
0
 
! Отговори
zigzag преди 14 години
na koy mu dremi za sveta?vsi4ko e za pariprosto edin golqm biznes
14
0
 
0
 
! Отговори
лекия преди 14 години
пак правят заговор срещу човечеството, или ще измислят нов данък или нещо пак за измъкване на пари от хората ще е, ама кога ще ни писне и да хванем лопатите и кирките...
13
0
 
0
 
! Отговори
lol преди 14 години
драги невежинарича се планетни цикли. доказан факт е че земята излиза от ледников период. това го знаем от 60те години.ама като сте ***, плащайте такси; нали сте богати!
12
0
 
0
 
! Отговори
M.Jane преди 14 години
откак свят светува политиците се опитват да убедят хората ,че ако не са те - край! - светът ще изчезне. просто в момента използват недоказаните аргументи на 'еколозите'.както и да е,всеки може да говори каквото си иска, но по-лошото е че има такива които им вярват