Барозу иска да наложи отглеждането на ГМО в ЕС

Става въпрос за огромни финансови интереси
8 фев 2010 14:14,
103
Барозу иска да наложи отглеждането на ГМО в ЕС
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу иска да поднови процеса за разрешаване на отглеждането на два вида генномодифицирани организми (ГМО) в Европейския съюз, и то веднага след встъпването в длъжност на новия му екип идната седмица.

Това съобщи Франс прес, позовавайки се на европейски източници.

Според източник от ЕК, пожелал анонимност, един от приоритетите ще бъде разрешаването на царевицата MON810 и картофите Амфлора (Amflora).

Европейски представител потвърди, че Барозу иска да действа бързо, за да се отърве от този проблем, който създаваше затруднения през първия му мандат.

Първото заседание на ЕК в новия й състав е насрочено за 17 февруари, но "дневният ред все още се изготвя", уточни говорителката на комисията Пия Аренкилде Хансен.

Американската компания Монсанто (Mоnsanto) чака да бъде подновено разрешението за отглеждане на царевицата MON 810 – единствения ГМО, отглеждан засега в ЕС, – докато БАСФ (BASF) се бори за своите генномодифицирани картофи.

Става въпрос за огромни финансови интереси, отбелязва АФП.

Ако бъде разрешено отглеждането на картофите Амфлора, БАСФ очаква печалба между 30 и 40 милиона евро годишно.

"Барозу разсъждава само с пазарни понятия и предвид търговските отношения", подчерта европейският представител.

Според него председателят на ЕК разчита само на мнението на учените, че тези ГМО не представляват опасност за здравето, но не го е грижа за възможните последици за околната среда в дългосрочен план.

Оттеглянето на Ставрос Димас от поста европейски комисар за околната среда (който се противопоставяше на отглеждането на ГМО) улеснява задачата на Барозу, посочва АФП.

Още по темата

Той обаче ще трябва да се съобрази със съпротивата на няколко страни от ЕС: шест страни членки, сред които Франция и Германия, са забранили отглеждането на царевица MON 810, а единайсет държави настояват да имат право да забраняват всякакви ГМО.

Миналата година 22 страни гласуваха против предложението на Барозу да бъдат премахнати забраните за ГМО, а европейските правителства и сега се противопоставят на разрешаването им заради огромната съпротива на общественото мнение в техните страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Опълченеца преди 14 години
ПРОКЛЕТ СЛУГА на дявола !!! ДАНО ПАДНЕ ОГЪН ОТ НЕБЕТО УТРЕ И УТРЕПЕ ТЕБ И ВСИЧКИТЕ ТИ ПОДРЪЖНИЦИ - СЛУГА на дявола ИЗПЪЛНЕН С НЯКАКЪВ ГРЯХ И НЕЧЕСТИЕ !!! СМЪРТ ЗА ТЕБ И ВЕЧНО ПРОКЛЯТИЕ В АДА - брат на дявола ТАКЪВ - ОГЪН ДА ТЕ ГОРИ.
89
0
 
2
 
! Отговори
Агент Мълдър преди 14 години
ТОВА ПРОКЛЕТО ВЛЕЧУГО БАРОЗУ ИЗПЪЛНЯВА ПЛАНА НА СВОИТЕ БРАТЯ ВЛЕЧУГИ ИЛЮМИНАТИТЕ ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО И ОГРАНИЧАВАНЕТО МУ ДО 1-2 МИЛИАРДА,КОИТО ЩЕ ЖИВЕЯТ В ЕДНА ГЛОБАЛНА ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ОТ ЕДНО СВЕТОВНО САТАНИНСКО ПРАВИТЕЛСТВО.ТРЯБВА ВСИЧКИ НИЕ ТВЪРДО ДА ОТХВЪРЛИМ И ДА СЕ БОРИМ СРЕЩУ ТОВА ПЪЛЗЯЩО РОБСТВО И ГЕНОЦИТ.ЧЕТЕТЕ, ПРОСВЕТЛЯВАИТЕ СЕ,И НЕ ПОЗВОЛЯВАИТЕ ДА ВИ ПРЕВЪРНАТ В ЧАСТ ОТ ЗОМБИРАНОТО СТАДО.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Меглена К. ще защити потребителите от Монсанто. Вервайте ми.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Барозу е честен. Абе наш човек. Едва ли ще се продаде на Монсанто за някакви жълти стотинки. Ако ще се продава ще да е за милиони. Абе наш човек.
86
0
 
1
 
! Отговори
Пуканка преди 14 години
Отвратиелен зализан тип. ... И Румито Желева му беше много.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Американската компания Монсанто (Mоnsanto) чака да бъде подновено разрешението за отглеждане на царевицата MON 810"А иначе, хамериканците бързат да си продават помията в Европа!!!Но съм сигурен, че Странджата ще яде само царевица "Монсато", за да каже - Ето аз съм верен хамерикански слуга!!!
84
0
 
0
 
! Отговори
Популация преди 14 години
Е, ще трябва да се съобразят и този път с мнението на хората. Не може няколко компании да диктуват храната/живота на хората. Гледайки интересите си все пак трябва да са наясно, че трябва да има и здрави хора на тази Земя. Хората не са ***.
83
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 14 години
Да, да!А Барозу дали не си купува от "био" щанда...
82
0
 
0
 
! Отговори
barozo iska преди 14 години
I az iskam ama jenata ne dava.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
царевица МОН 810 да не идва от МОНсанто ха ха ха :)
80
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 14 години
до 77Глупости!На тях обемите им са мижави, а и предлагат един куп глезотии като екстри.В Германия съм говорил с един отглеждащ зеленчуци и един друг - грозде.Не са разбогатяли особено. Просто държат ниво.
79
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Монсанто е агресивна компания, готова да смаже всичко и всички, за да постигне своите интереси и въобще не ги интересува унищожаването на околната среда!
78
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 14 години
Чувал съм, че португалците не отказвали подкупи...
77
0
 
0
 
! Отговори
до 66 Тъй, Тъй... преди 14 години
Да, 10 пъти по-скъпо е, защото има ГМО да се продава нацената на която трябва да се продава биологичната храна - толкова ли сте глупави, че не можете да прозрете истината?
76
0
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 14 години
Президента да върне закона за да не се слагаме главата в торбата!!! Германия и Франция как могат да откажат?! Барозу да го застигне рак от ГМО!!!
75
0
 
0
 
! Отговори
Killuminati преди 14 години
Всичките са от една клика и изпълняват заповедите на своите господари, Барозу е само кукла на конци - *** the Illuminati, *** the New World Order
74
0
 
0
 
! Отговори
дим преди 14 години
Значи Барозу казва че иска нещо и Бат Бойко веднага заповядва на парламента да гласува.Ясно е защо никой не можа да представи писмото че това е изискване на ЕС.Така че няма какво да ни баламосват че трябва да хармонизираме нашето законодателство с европейското.
73
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Извинявай. *** трие някои постове и може да съм сбъркал.
72
0
 
0
 
! Отговори
Гецов преди 14 години
NOVUS ORDO SECLORUMспоред мен ГМО са най-очевАдния пример затова, в какво се превръща нашата "цивилизация" При организация на обществата с ярко очертана пирамидална структура, НЯМА, повтарям: няма развитие различно от това, на върха да стои ЕДИН.....дали е МОНСАНТО, или друг ... този ще е на върха на хранителната верига.за жалост проблема ни е доста по-сериозен от ГМО или не. По-скоро свобода или изчезване на индивидуалността. Идва "шефа" на нашата пирамида
71
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 14 години
Когато си има пазар си има и начини.Не е това темата.А че смятат административно да ни направят на опитни зайчета.Защото поне засега историята с ГМО е на принципа на пробите и грешките. САЩ вече се опариха.