"Бъдете добри – разстрел", поиска осъден на смърт

На убиец от Юта бе дадена възможност за избор на смъртно наказание
25 апр 2010 12:12,
79
"Бъдете добри – разстрел", поиска осъден на смърт
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В американския щат Юта признат за виновен в убийство поиска да бъде разстрелян, съобщава ВВС.

Когато на Рони Ли Гарднър е дадена възможност да избира между умъртвяване с инжекция и разстрел, осъденият казва на съда: „Бъдете добри – разстрел”.

От 35-те щата на Америка, в които се прилага смъртно наказание, Юта е единственият, където може да се избере разстрел. Критиците на този вид екзекуция смятат, че тя е остатък от времената на Дивия запад.

Съдията в Солт Лейк Сити Робин Рийз определя присъдата да бъде изпълнена на 18 юни, но адвокатът на осъдения заявява, че ще обжалва.

Той възнамерява да настоява за смекчаване на наказанието на Гарднър и заменянето му с доживотен затвор.

49-годишният Гарднър е осъден за убийството на адвокат в престрелка при опит за бягство от сградата на съда през 1985 г.

Той е третият подсъдим, осъден на разстрел от 1976 г., когато Върховният съд разрешава на щата да налага смъртното наказание.

Първият осъден на разстрел е убиецът Гари Гилмор, който убива хладнокръвно двама младежи и после отказва да обжалва смъртната си присъда. Той е екзекутиран в Юта през 1977 г. Негова е известната реплика: „Да го направим”, която той произнася преди самия разстрел.

Вторият разстрел – на Джон Елберт Тейлър през 1996 г. – привлича вниманието на средствата за масова информация. Тейлър е осъден на смърт за изнасилването и убийството на 11-годишно момиче.

В продължение на десетилетия осъдените на смърт в Юта могат да избират начина на екзекуция. През 2004 година законодателите отменят възможността за избор и умъртвяването с инжекция остава единственият начин.

Тези, чиято присъда е произнесена преди внасянето на поправката, както преди имат право на избор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 54,Ти разказваш някаква организираност "с копче" за екзекуция ?! Ами защо не го покажат ? Даже и да е било "копче", на който и да служи това прехвърляне, даже и да е било така на уж, за копче ТРЯБВА ПРЪСТ от ръка.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Преди отмяната на смъртното наказание в БГ, установка за разтрел с копче, действително е имало в Софийския затвор. Осъденият бил поставян върху специален стол, срещу който са насочени пистолети. Иначе, нормално разстрела се изпълнава от група стрелци, като оръжието на всеки стрелец се връчва предварително заредено. Винаги, в едно от оръжията боеприпаса е халостен, но никой не трябва да знае в кое. Така всеки има основание да счита, че неговият изстрел не е убил осъдения.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз не бих я свършил нито за милиарди нито за заплата. Нито да си храня децата като екзекутор, бандит или мутра !!! Преди девети жандармите са екзекурирали "шумкари" и след девети ги избиха тях и семействата им. А след Тоталитаризма се потули за екзекуциите. Тъй е тя тази *** работа.
50
0
 
3
 
! Отговори
tulski преди 14 години
Вие сте странни хора ! От една страна искате връщане на смъртната присъда, а сега мърморите срещу изпълнителите. Дежурните полицаи, които са съпровождали осъдения до лобното място просто някой по - куражлия е дърпал спусъка. Участниците са получавали скромна добавка към заплатата от порядъка на 20-30л. Нищо повече.Все някой е трябвало да свърши тази работа.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нали Карбовски направи една серия за последната екзекуция-разстрел. Екзекутирвали са ги къде как падне, на колене и в тила. Трае 30 сек време.Но после палачът се прибира в къща на два-три ката и сем. му яде заработения ХЛЯБ, а той си мисли - никой не ме е видял... и никой не знае....
48
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 14 години
Да е жив и здрав човечеца. Адвоката и той :)
47
0
 
3
 
! Отговори
tulski преди 14 години
В България до 1982 г. смъртните присъди са изпълнявани извън населено място, на пусти и безлюдни места, най - често край реки / по неизвестни причини /. Изпълнителите са използвали личното си служебно оръжие / пистолет / или автомат по желание. Не е имало ораничение за броя на изстрелите. От 1982 до 1989 г. са изпълнявани в ЦСЗ в спец. помещение със система от пистолети, задействани с копче.
46
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 14 години
отворко те са на българи като тебе и мене *** ли са ни виновни.оплачи се на бати БОЙКО той е човека с пищова в момента
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КучеМРЪЗ мие тоалетни в Дубай, за това знае толкова за тях.Стига с тия виртуални VIP ове в сайта.В Дубай се продава само безалкохолна бира, а мадамите са главно индийски, малаиски и китайски черноработнички.Вероятно КучеМръз се е запознал с тях на работа.
44
0
 
6
 
! Отговори
до №42 преди 14 години
Ами ходи си в Иран бе! Я марш от тук бе! И не забравяй, че всичко се връща-на този или на онзи свят ще те настигне, ха дано и хак да ти е!!!!
43
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Ей-такива закони ни трябват тук - като в Юта - поне по 100 гадни *** да бъдат разстрелвани на година !!! Защото всяка седмица научаваме за извършвани от тях престъпления, толкова зверски и жестоки - че описаните по-горе бледнеят.
42
0
 
10
 
! Отговори
Striker преди 14 години
Хахаха, кучемраз, ти и в *** *** да живееш не заслужаваш! Само ще обидиш животното. Направи една услуга на по-добрата част от човечеството - остани си там където си и не се връщай :)
41
21
 
6
 
! Отговори
кучемраз преди 14 години
В Саудитска Арабия си има закон за кучетата:Ако куче оближе кухненски съд,този съд трябва да се измие и да се изтърка 7 пъти с пясък,да се убият бактериите от кучето.Ако куче ухапе човек,то трябва да бъде бито 100пъти с пръчка но да остане живо.Ако куче осакати човек,то също трябва да бъде осакатено.Ако куче убие човек,да бъде убито с изстрел в главата.Ако куче причини ПТП също а бъде умъртвено и да бъде заровено в пясъка.Ако стопанин пусне куче без надморник или каишка,то да бъде Конфискувано,а човекът да да лежи 7 дена в кауша,и да плати глоба.В Иран е престъпление да се отглежда куче то е -,,нечисто,, вече бях там....смятам да остана в цивилизования Дубай,и да си живея живота там...с басейн на двора с мадами и с бира в ръка(законите не важат за мен,защото съм VIP)ако искаш мога да те поканя да дойдеш да измиеш златната ми тоалетна,ако не искаш пък,мога да те уредя по близо-в Турция,ще ти сложим свръхчувствителни сензори в ануса ти,(нали загоряването става често)та като идеш на екскурзия в Турция или нещо друго,те почват да свирят мощно и предават сигнал до педалския диспечерски център откъдето ще ти пратят веднага турски *** *** да те *** ***
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Няма копчета. Разстрел е. От един в тила или от група която стреля. Различно е било и е за различните държави или щати. Това прочетох в wiki.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
защо всички тук се правят че уж не знаят ? ами руснаците го казват и показват в интернет. милиционери изпълняват присъдите, на колене, и зад тила куршум, с един куршум.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кво спорите присъствали ли сте.Не сте.И аз не съм и си мълча. Според мен няма никакво "копче". И не знам в някоя държава да е имало.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
и у нас убийците имат право на избор-споразумяват се,дават някой бон...и ги пускат.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 34,не ни набутвай лъжи. няма "КОПЧЕ" за смъртна присъда. изпълнява се в тила, на колене !!!, и от човек , който после си отива в семейството и те ЯДАТ хляба му.
35
1
 
8
 
! Отговори
1234 преди 14 години
Да, и интересното е, че екзекутора има право само на един куршум, и ако по някаква случайност осъдения оживее, не се повтаря присъдата, а го пращат в затвора пак до живот.Има доста такива случаи.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Доколкото знам палачите са няколко и действат едновременно за да не е ясно кой точно е отнел живота.А разстрела мисля, че не е от упор в тила а с копче за всеки от палачите