Умиращият либиец Меграхи може да живее още 10 години

Мнението е на лекаря, който през август 2009 г. му даде 3 месеца живот
Умиращият либиец Меграхи може да живее още 10 години
Снимка: БГНЕС

Либиецът Абделбасет Али Мохамед ал Меграхи, който бе осъден през 2001 г. на доживотен затвор за атентата над Локърби и в последствие освободен от затвора заради рак в напреднала форма, може да живее поне още десет години.

Това е мнението на специалиста, който му бе предрекъл миналата година най-много три месеца живот.

Именно компетентното мнение на проф. Карол Сикора накара Шотландия да пусне затворника в родината му.

Според изявления, публикувани в британския “Сънди Таймс“, професорът, който се е произнесъл по здравословното състояние на Меграфи по искане на либийските власти, определя като “притеснителен“ факта, че освободеният затворник е живял по-дълго от прогнозата му.

Шотландското правителство предизвика гнева на САЩ, освобождавайки Меграхи през август 2009 г., за да му даде възможност да умре в своята родина Либия, тъй като той страда от рак в терминален стадий.

Либиецът е единственият осъден за бомбения атентат през 1988 г. срещу самолет на компанията ПанАм, при който загинаха 270 души.

Още по темата

"Има възможност той да живее още 10 или 20 г. Но това би било крайно необичайно, обяви професор Сикора пред “Сънди Таймс“.

Онкологът добавя, че либийските власти ясно са му дали да разбере, че ако заключението му е, че Меграхи може да умре през следващите три месеца, това много ще увеличи изгледите той да бъде освободен.

"Имаше 50% изгледи той да умре до три месеца, но и 50% шансове да живее и повече. Притеснителното е, че той живее вече толкова дълго", отбелязва в заключение професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: Локърби
Още от
Спонсорирано съдържание