ЕК одобри създаването на най-големия авиационен алианс

В него влизат British Airways, Iberia и American Airlines
14 юли 2010 21:50, Елка Василева
13
ЕК одобри създаването на най-големия авиационен алианс
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) одобри създаването на най-големия трансатлантически алианс между компаниите British Airways, Iberia и American Airlines, съобщи АФП.

По-рано регулаторните органи имаха съмнения дали трябва да бъде дадено подобно разрешение поради възможността алиансът да бъде използван с цел монополизиране на пазара.

През 2009 г. Европейската комисия започна проверка за това дали алиансът изпълнява антимонополните правила.

След провеждане на специални пазарни тестове комисия заключи, че проектът не застрашава правата на потребителите, и прекрати разследването.

Европейската комисия одобри и сливането на два от участниците в алианса – British Airways  и Iberia. Авиопревозвачите ще създадат единна компания International Airlines, чието седалище ще бъде в Лондон. 55% от акциите на тази структура ще се държат от British Airways, а 45% – от Iberia. Въпреки обединяването си двете авиокомпании ще запазят брендовете си за полетите.

Трите авиокомпании подписаха споразумение за създаване на трансатлантическия алианс през август 2008 г. В рамките на алианса самолетите на авиокомпанията ще извършват полети между САЩ, Канада, ЕС, Швейцария и Норвегия. Самолетите на алианса ще летят по 443 дестинации в 106 страни по света.

Постигането на тази договореност стана възможно, след като ЕС и САЩ подписаха договор за „открито небе“. Така европейските авиокомпании могат да изпълняват полети до САЩ от всяка точка в ЕС, а не само от своята страна.

От своя страна американските авиопревозвачи получиха правото да превозват пътници до всяко европейско летище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: British AirwaysAmerican Airlines
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Bean преди 13 години
да, през германия, лондон, амстердам или париж. директните полети до калифорния от европа са обикновено доста по-скъпи отколкото с второ прекачване в ню-йорк да речем... освен това след 11 часа полет да седиш във франкфурт още три и да чакаш полета за софия е мнооого досадно. представи си колко гот би било от л.а. до ню-йорк за 4 часа и половина, след това още 8 и си директно в софия...
10
0
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
Че до западния бряг се стига спокойно с 1 прекачване в Европа. Директен полет до София няма как да стане, защото няма достатъчен поток - самолетите за дълги разстояния са с по 300 места и нагоре.
9
1
 
3
 
! Отговори
Bean преди 13 години
Дано пуснат и директен полет от Ню Йорк или Чикаго поне до София, да не виси човек с часове по разни летища в Европа. То се е видяло, че до Западния бряг няма да има, но поне да се прекачва човек веднъж. Пътници няма да липсват.
8
1
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
правилното е "благодаря ти боже че съм се родил човек, бял, мъж" :)
7
5
 
2
 
! Отговори
Писна ми преди 13 години
Писна ми всяка втора новина да чета за *** от Америка
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ и ЕС са локомотивите на цивилизацията. Благодаря ти, Боже, че съм бял европеец! Още утре записвам курсове за пилот.
5
0
 
1
 
! Отговори
za 3 преди 13 години
ne go misli nego.............toi shte vozi meraklii v kosmosa...a i ima pone 10 drugi biznesa, hora kato nego sa za uvajenie
4
0
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
До Гошо ***: Пак ще се уриди твойто село,а ми моето...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Със сигурност усмивката ще му е повече карати от твоята :) Не се притеснявай за него.
2
1
 
7
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
А чичо Ричард Брансън дали и сега е със обикновената си 24 каратова усмивка ?!
1
3
 
15
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Това е сгоден ....случай за откриване на летището край Кривунделово.Лентатаще ....реже Бате Бойко и първия....самолет който ще кацне,ще е от най-новиятрансатлантически.....алианс;дано само пилота намери Кривунделово,а пистата ще я осветим с празнични....огньове.