Освобождаването на атентатора от Локърби беше грешка

Британският външен министър направи признанието пред Хилари Клинтън
17 юли 2010 08:00,
22
Освобождаването на атентатора от Локърби беше грешка
Отпътуването на Абделбасет ал-Меграхи за Триполи през август миналата година. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британският външен министър Уилям Хейг нарече „грешка” освобождаването на либиеца, осъден за атентата над Локърби в разговор с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Абделбасет ал-Меграхи излежаваше доживотна присъда заради участието си в атентата срещу американски самолет на ПанАм с 270 души на борда, който беше взривен над шотландското селище Локърби през 1988 г.

Шотландското правителство освободи Меграхи миналия август по хуманитарни причини, след като лекари заявиха, че му остават само три месеца живот заради рак на простата. После се оказа, че може да живее още 10 години.

“Всеки ден, в който Меграхи живее на свобода в Либия, е оскърбление за семействата и жертвите от самолета на ПанАм“, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули.

Междувременно шотландското правителство отхвърли твърденията, че е имало контакт с “Бритиш петролиъм“ преди решението да освободи Меграхи.

“Бритиш петролиъм“ призна преди ден, че през 2007 година е лобирала пред британското правителство за споразумение с Триполи по размяна на затворници, за да запази интересите си в Либия.

Шотландските власти, които имат собствено правораздаване, обаче категорично заявяват, че освобождаването на Меграхи и връщането му в Триполи е по хуманни съображения.
 
“Бритиш петролиъм” не е правила никакви постъпки пред нас“, заяви говорител на шотландската администрация.

“Меграхи бе изпратен да умре в дома си, съгласно процедурата, предвиждана от шотландския закон, базирана на оценка на директора по здравните въпроси на шотландските затвори и по препоръка на Службата за помилване и директора на затвора“, обасни говорителят.

Комитетът по международни отношения към американския Сенат ще проведе изслушания с висши служители на “Бритиш петролиъм“. Британският външен министър се е съгласил страната му да представи обяснения за освобождаването на Меграхи, стана ясно след телефонния му разковор с Хилари Клинтън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Аз предлагам видните лекари, които са дали тава становище (че му остават още 3 месеца живот) да излежат в панделата всеки ден нат тези 3 месеца ..........
21
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 13 години
Хммммм и как им видя жените.Че и от еволюция разбираш.А между другото, когато тези "животни" са се изхождали в тоалетна с дупка в пода, еволюиралите европейци са си хвърляни фекалиите през прозореца, и са се чудели защото има холера, дизентерия и тиф(за тях е виновен дявола разбира се а не личната хигиена)
20
2
 
3
 
! Отговори
John London преди 13 години
Много добре знам как стоят нещата от всички страни, за това и коментарът ми беше такъв. Ако някои министри си мислят, че с това си начинание ще разплетат кълбото, което сами са заплели и ще се покажат пред обществеността целите в бяло, то в края на краищата ще останат твърде разочаровани, защото в този процес имаше толкова неясноти, колкото и в атентатите на 11.09.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АБЕ ДОКОГА ЕВРОПА ЩЕ ДАВА ОБЯСНЕНИЯ ЗА ВСЯКО НЕЩО НА НАИ-ГОЛЯМИТЕ-СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ИЗМАМНИЦИ-КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ-САЩ.ДОКОГА САЩ ЩЕ СЕ 4УВСТВА КАТО ГОСПОДАР НА СВЕТА И ЩЕ ИСКА ОБЯСНЕНИЯ ОТ ВСЕКИ ЗА ВСИ4КО.КОИ СА ТЕ...ЗА КОИ СЕ МИСЛЯТ.НЕ Е ЛИ КРАИНО ВРЕМЕ ЕВРОПА ДА СПРЕ ДА СЕ ПОД4ИНЯВА ,ПОДЛАГА И ОБЯСНЯВА НА ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ.КРАИНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ДАДЕ 4ЕРВЕН КАРТОН НА ТЕЗИ НЕНАЯЛИСЕ НАГЛИ НЕАНДЕРТАЛЦИ И ДА ИМ СЕ ПОКАЖЕ ПЪТЯ ЗА КОНТИНЕНТА АМЕРИКА.
18
3
 
4
 
! Отговори
1111111 преди 13 години
За мен специялно смесването на расите и религийте е най-голямата грешка, защото заедно не могат да живеят бели и черни, жълти и червени и т.н.То всъщтност и сега е така *** живеят отделно, българи отделно, китайски квартали в САЩ... мексиканците също живеят в отделна общност.
17
2
 
3
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
Приятел, иязатова има тоалетна хартия и кърпички в тоалетните, за да си изтриеш мръсотията по тоалетната чиния, а у вас с клекало ли си?! А това беше пример просто, а не да се забиваш в частниоя пример. Въпроса е, че на скъсените карабини им се угажда повече от на другите, защото и аз примерно може да обичам да *** по тавана, ама все още няма тоалетна с дупка в тавана, нали?! ;) Неможе понеже някой си иска да живее в каменната ера и да се спира прогерса и да се правят такива глупости като тази
16
2
 
2
 
! Отговори
1111111 преди 13 години
Ако имаш в предвид клекало не тоалетна чиния, то клекалото е много по хигиенично за обществени тоалетни .Тоалетната чиния е по удобна за вкъщи, но по летища ,болници и др. обществени заведения трябва да има и двата вида както е на летището в Сингапур.
15
2
 
6
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
...поради "културни различия". Е питам аз, не е ли животно това същество, което настоява да върви против еволюцията и му е по приятно да *** в дупка в пода. Какво "културно" има в това. Затова исляма е наѝй-вредната религия, не че и другите не са вредни, но поне не се опитват да спират прогреса и да формират полуподобия между хора и *** (включително жените им, с мустаци, космати, с вежди по гъсти от моите...).
14
1
 
4
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
Приятел, те правят като Кратуната, плюят старото правителство, защото ги избраха преди има -няма месец и половина. А това, че англичаните винаги са се опитвали да покажат каква "възвишена нация" са е техен голям проблем. Ако малко управляващите им си искараха главите от *** им дупки, щяха да видят, че *** не трябва да се търпят изобщо. Затова сега най-популярното име в УК е Мохамед ;) Затова преди два дни имаше статия в Сън, че в МОЛ направили *** "дупки в земята" поради културни...
13
3
 
2
 
! Отговори
Икономистка преди 13 години
Напротив, не е грешка. Ако не вярва, да пита световно известния учен Симеон Дянков и той веднага ще му изчисли какви огромни суми са спестени на хазната от престоя му в затвора и лечението му.
12
1
 
9
 
! Отговори
BG преди 13 години
нима е грешка???тц тц,а си гоним нашите медици,че били некадърни ;-)))Политиката на британците винаги е била усукана-дори сами падат в капана си
11
6
 
3
 
! Отговори
John L. преди 13 години
Всеки може да сгреши, дори и външният министър Уилям Хейг.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ирония бе човек,ирония и е така за съжаление!
9
2
 
19
 
! Отговори
1111111 преди 13 години
Просто ме е срам, че живея в демократична страна, уж! А те под предлог, че живеем в "ДЕМОКРАЦИЯ" ни промиват мозъците!!!!!
8
2
 
17
 
! Отговори
До 6 преди 13 години
Ако твои близки са в самолета или на тези дето са ти сложи плюсове на коментара са били в самолета няма да разсъждаваш така
7
1
 
6
 
! Отговори
Бай Брадър преди 13 години
Добър ден тетко Маро
6
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ее,аиде сега,един самолет-голема работа,нали бизнеса требва да върви.
5
1
 
45
 
! Отговори
! преди 13 години
Пределно ясно е, че всичко е въпрос на пари.Тия им дават едно нефтено находище, ония пускат *** щото уж бил болен, а народа пак духа тапета.
4
4
 
39
 
! Отговори
Аналитик преди 13 години
Бе то и освобождаването на майкъл шийлдс беше грешка, ама нейсе. Прости англичани, какво да ги правиш?
3
1
 
36
 
! Отговори
АААААААА преди 13 години
Ама пък Тони Блеър стана шеф на Фондацията на Кадафи. Нъцкиии!