Предмет на дейност: дрога и убийства

Как мексиканските наркокартели станаха по-силни от държавата
21 юли 2010 18:44,
46
Предмет на дейност: дрога и убийства
За първи път през миналата седмица в нарковойната беше използвана и кола бомба. Снимка: БГНЕС

Отрязани човешки глави, хвърлени в дискотека. Взривяване на ръчна граната по време на карнавал. Отвличане, изтезаване и разстрел на федерални агенти. Масови убийства и публични екзекуции. Повече от 23 хиляди жертви за четири години. Над 3500 само тази, а тя е едва преполовена.

Това е лицето на мексиканската нарковойна. Отчавайщо зловещо, то постепенно влиза в онази до болка позната на света „монотонност” като например Близкия изток или да речем иранската ядрена криза. Уж всички търсят изход, а се вижда само задънената улица.

Ревностният католик Фелипе Калдерон обеща на 111 милиона свои сънародници, че ще пребори наркокартелите. Това стана още с встъпването му в длъжност като президент през 2006 година.

За целта държавният глава прибягна до ход, определян от мнозина не просто като рисков, а като отчаян. Хвърли армията в боя. Полицията била корумпирана и не можело да й се вярва. Съединените щати пък удариха едно „милиардно” рамо, защото 90% от кокаина, внасян там, идва именно от южния съсед.

Военните обаче по никакъв начин не уплашиха престъпниците, държащи в ръцете си бизнес, изчисляван на 14 до 40 милиарда долара годишно. Напротив – ожесточиха ги.

Насилието е повсеместно. Наркокартелите се избиват за територия и влияние помежду си, но същевременно оказват яростен отпор и на властите. Дори Холивуд не може да опише такава съвременна „дивозападна” касапница.

Само за последните 2 години официално регистрирани са над 1300 въоръжени сблъсъка. От тях близо 1000 са на ниво картели–власти. Броят на жертвите на нарковойната пък расте с всяка изминала година. През 2007 г. те са 2837, а през 2009 г. – 9635.

Хората на Калдерон обясняват кръвопролитията с успешната тактика на правителството. Това било ужасна цена, но ставало ясно, че политиката на президента води до ограничаване на възможността за действие на картелите и затова те се избивали помежду си. Имало много арести, много конфискувана дрога.  

От друга страна обаче, има и виждане за ситуацията, далеч по-песимистично от президентското. Картелите са станали толкова могъщи и недосегаеми, че на практика контролират големи части от страната, в които буквално властва законът на джунглата.  

С проточването на операцията за неутрализиране на бандите пък идват и съмненията, че по примера на местни политици и полицейски служители на всички нива военните също ще бъдат изкушени от кокаиновите пари. А стигне ли се дотам, че и армията попадне в ръцете на трафикантите, битката между картели и държава ще изглежда все по-неравна.

Красноречиво доказателство за това е паравоенната групировка Лос Зетас, създадена от бивши елитни командоси, която към момента е може би най-бруталната престъпна група в Мексико.

Обществената подкрепа за президента също не е на особено ниво. Това е ясно дори и от самия факт, че Калдерон дойде на власт след победа с по-малко от 1% разлика със съперника си на президентските избори – социалиста Андрес Обрадор. Победа, върху която остана сянката на обвиненията в измами и която дори беше оспорена в съда.

С други думи 36-ият държавен глава на Съединените мексикански щати (конституционното име на страната) не е от най-обичаните в сравнение с предшествениците си. А в 14-ата по големина страна в света и 11-ата по брой жители народният глас със сигурност е от значение.

И макар Мексико да е сред икономическите лидери на Латинска Америка и една от най-бързо развиващите се икономики в света, бедността е начин на живот за голяма част от хората. А където има бедност, има и престъпност.

Повечето картели залагат на тесни връзки с местното население. Правят дарения, строят училища и църкви. Изглеждат „добрите” и си осигуряват безценна закрила и помощ. Създават усещането, че всички са едно голямо семейство.

Е, палят живи и режат главите (буквално) на тези, които не се подчиняват, но кое семейство няма проблеми?

Именно солидарността е в основата на възхода на мексиканските картели (основните са 6).  

Още в средата на миналия век „фермери” създавали коалиции помежду си, за да бранят „реколтите” от канабис и опиум – основен поминък за голяма част от мексиканците дори и днес (15 800 тона марихуана и 18 тона хероин са произведени през 2008 г.). Постепенно се създава добре организирана мрежа, включваща редица канали за внасяне на „стоката” на необятния американски пазар.

Тази структура първоначално е подценена от големия американски брат, който обръща повече внимание на колумбийския кокаинов трафик в Южна Флорида и Карибския басейн. Така по естествен път Мексико става гара разпределителна на дрогата от Южна Америка. И връщане назад няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Мексиконарковойна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
ти щте си 1 преди 13 години
В листата му тор такава
43
2
 
2
 
! Отговори
amerikanetz преди 13 години
do ben:и какво ми промиват мозъка ве, хаха! аз нали ти казвам че съм бил там по курортите и не съм видел нищо подобно- беше си супер спокойно, супер чисто, хората са приятни, услужливи, а не намръщени. това за Пуерто Валярта и Канкун ти казвам, сега и на Акапулко ще ида. Така че аз съм го видел и почуствал, а вие само философствате и си мислите че по-добро от Черно море нема, хаха :-)
42
0
 
3
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
По лошото е че *** като теб примерно - имат и образование и всичко и пак са по заблудени и от маймуните в Африка примерно .... *** просто ! А същия тоя дето се е самоубил е най големия страхливец и *** в новата история - съсипал си е държавата, направил е мазало в Европа, Азия, Африка и къде ли не и е бил толкова *** че е дал на евреите(най - големите си врагове) държава и ги е направил най богатите хора на света ! И най накрая кво - да си тегля куршума че ми се разтрепериха краката
41
1
 
4
 
! Отговори
555 преди 13 години
Тия американци, като са толкова големи "миротворци" и и "борци за свобода и демокрация", защо позволяват да се случват такива ужасни неща в съседна на тях държава? Тръгнали да раздават правосъдие по света на хиляди километри от тях, а не ги интересува какво става до тях! Защо не нахлуят и не окупират Мексико, както направиха с Ирак и Афганистан, а?
40
1
 
2
 
! Отговори
вергил преди 13 години
Какво друго да очакваме от нискообразовани ***?Това са си животни,които нямат и намерение да водят друг начин на живот.Такива щеше да ги оправи само един човек,който се е самоубил преди 65 години.Набързо щеше да въведе ред.
39
3
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 13 години
Защо марихуаната трябва да е нелегална?????Всеки има право да прави каквото иска със себеси...това е просто билкаОтговор-за да печелят чисти пари мръсните политици,за това са съждали и подкрепят картели...както и тук...само че там се въртят много пари и сега картелите си имам собствени армии с много добро въоражение,а мексиканците са хора на честа и воюват мъжката.
38
0
 
6
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Аз пък искам да поздравя автора на статията Александър Томов, поредният добър материал от него!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много си ***
36
0
 
3
 
! Отговори
бен преди 13 години
Американеца се е изказал чисто по американски,нали знаете за цензурата в медиите,не им показват и една десета от това което реално става по света и особено глупостите които самите те правят,та такова изказване може да направи промит мозък.Американецо замисли се,може ли всичко да ви го показват в розова светлина,и само да ви угояват,нормално ли е....затова имаш мозък,за да го размърдаш,а дотогава не се изказвай ако обичаш че е смешно
35
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 13 години
Не намирам никаква връзка между това, което аз съм написал и думите, кото си подредил в отчаян опит да съчиниш смислено изречение - "*** с ***" и "калпав материал" определено не ме обиждат защото виждам,че те са част от ограничения ти речник, демонстрация на безсилие и нисък интелект - толкова можеш, толкова пишеш. Аде със здраве и следващия път като правиш реплика на мое мнение ме подсети да ти пратя един линк за тест за интелигентност
34
1
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
крайната фаза на демокрацията. радвам се че съм живял и в тоталитарните времена, иначе щях да съм напълно убеден че просто лек срещу организираната престъпност няма, така както преди 100 години са били убедени че лек срещу въшките и бълхите няма и просто са ги държали в допустими граници.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
pogledni v sobstvenia si dvor i togava govori bastun s bastun . dreme mi za meksikancite no i v BG ne e cvete s takav kalpav material kato tebe ----BB go e kazal mnogo dobre )))
32
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 13 години
Ами като си бил по Мексиканските курорти, трябваше да излезнеш малко и извън тях и щеше да ти стане напълно ясно за какво говорят тия. Естественно, че по курортите няма да видиш кокошки и прасета по неасфалтиранте улици, въоръжени мутри, стрелба и мизерия... ама има ли смисъл да ти обяснявам - много правилно си си измислил ника "amerikanetz" - той обяснява напълно *** ти изказване
31
1
 
5
 
! Отговори
:( преди 13 години
Ако на време не се усетим с това *** нашествие скоро и ние ще сме така..Но едва ли някъде ще пише малцинство е по-силно от държавата в България.За съжаление и в момента е така,а какво остава за след няколко години..Замислете се за себе си, Мексико има кой да ги мисли!
30
9
 
6
 
! Отговори
amerikanetz преди 13 години
Аз пък съм бил там по курортите- Пуерто Валярта и Канкун и си беше супер. Супер спокойно , безопасно, много подредено, много чисто, готини мацки...абе всичко си беше топ оф дъ топ! Не знам тея за кво говорят???
29
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 13 години
BigShot, Никой не е казвал че трябва да ходят. Ти за подривна дейност чувал ли си?
28
2
 
15
 
! Отговори
Менее преди 13 години
В Мексико са 111 милиона - много трудно е да ги контролира слаба държава.Ние сме смешните 8 милиона и всички се познаваме, като на село.Ако държавата реши, ще смаже престъпността в България за 48 часа.За съжаление май не иска. Да сте чули за нещо за Маджо, Пашата, *** и тн.?Само Маргините ги ... пуснаха.Жалко, аз вярвах че ГЕРБ и Б.Б. ще им скършат вратовете.
27
3
 
7
 
! Отговори
BigShot преди 13 години
Не дрънкай глупости , така викаха и в афганистан краварите и стана само пръъццц.Вече маса време не могат да се справят с ония прости , *** и *** талибани а ти искаш да идат в мексико.Тия нарко картели като чета какво правят се ръководят от бивши военни , перфектно обучени и тренирани килъри.US army ако направят грешка да идат там ще бъдат зверски и брутално избити за нула време , просто да не си помислят да правят такава гешка че ще е много фатална.
26
0
 
7
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
1.СОЛИДАРНОСТТА Е НАЙ-МОЩНОТО ОРЪЖИЕ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ВСИЧКО (В ОБЩТЕСТВЕН ПЛАН),АМА ЗА КОЙТО ГО МОЖЕ.... В БГ-ТО - ТЦ!!!2.РЕВНОСТНИЯТ КАТОЛИК КАЛДЕРОН ЯВНО Е МНОГО ЛАБАВ.... Я ДА СИ ПРИПОМНИ СЛАВНИЯ ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ.... ЗНАЕТЕ ЛИ КОЯ Е НАЙ-ДОБРЕ РАЗВИВАЩАТА СЕ ДЪРЖАВА В ЛАТИНСКА АМЕРИКА ДНЕС,А?! И3.КЪДЕ МАФИОТСКИТЕ СТРУКТУРИ БИЛИ ПО-СИЛНИ ОТ ДЪРЖАВАТА?!?!? ХА-ХА-ХА!! АЗ СЕ СЕЩАМ И ЗА ЕДНА МАЛКА ДЪРЖАВИЦА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ,МНОГО НАПРЕД В ТОЗИ МАТЕРИАЛ!...
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И най-силната мафия не е по-силна от дори и най-слабата държава!!!