Хърватия екстрадира в Сърбия Сретко Звяра

Калинич има присъда за атентата срещу Зоран Джинджич
25 авг 2010 19:55, Елка Василева
8
Хърватия екстрадира в Сърбия Сретко Звяра
Зоран Джинджич. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сретко Калинич, член на Земунския клан, беше екстрадиран през изминалата нощ от Хърватия в Сърбия, където беше отведен в ареста на специалния съд в Белград.

Това е първият случай на екстрадиране на хърватски гражданин в чужбина.

Операцията по екстрадирането на Калинич беше проведена съвместно от хърватската и сръбската полиция, като той беше изпратен в Белград със самолет на сръбското правителство.

Говорителят на хърватското вътрешно министерство Крунослав Боровец заяви, че екстрадицията на Калинич е преминала без никакви проблеми, свързани със сигурността.

От своя страна сръбският вътрешен министър Ивица Дачич каза, че подробностите около екстрадицията на Калинич са били пазени в тайна, за да се избягнат рискове, свързани със сигурността.

Сърбия поиска Калинич да бъде екстрадиран на 11 юни – три дни, след като той беше арестуван в Загреб. В хърватската столица срещу него стреля Милош Симович - друг член на Земунския клан, осъден за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич.
 
Калинич беше обявен за издирване на 12 март 2003 г. - деня, в който Джинджич беше застрелян.

Калинич е осъден с влязла в сила присъда на 30 години затвор за участието си в атентата срещу Зоран Джинджич, а освен това има и друга максимална присъда от 40 години за убийства и отвличания, извършени от хора от Земунския клан. Тъй като процесите срещу него се водеха задочно, сега той може да поиска преразглеждането им, пише РТС.

На 24 август т.г. съд в Загреб осъди Калинич на 18 месеца затвор за фалшифицирането на хърватски международен паспорт.

Според присъдата, издадена от сръбския специален съд, Калинич е убил осем души.

Смятан е за професионален убиец, за главния екзекутор на Земунския клан, който освен с ликвидациите си от движещ се автомобил е известен и с невероятната си жестокост – прякорът му е Звяр.

Държавният секретар на сръбското правосъдно министерство Слободан Хомен заяви по-рано, че Калинич и Милош Симович ще бъдат разпитани и за политическия аспект на убийството на Зоран Джинджич, но подчертава, че това ще се прави предпазливо.
 
„Когато става дума за показания, свързани с убийството на премиера Джинджич, трябва да сме много внимателни, защото става дума за показания на наемни убийци, за извършители на многобройни убийства“, каза Хомен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Не го съдете.Докарайте го заедно с онзи дето стрелял по него тук - има бая глави да падат. Повечето са с прякори и татуировки - по-малката част са с бели якички.
4
1
 
4
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Погледнете го добре.Този човек можеше да донесе мир на Балканите.
3
0
 
6
 
! Отговори
роко преди 13 години
много си глупав
2
3
 
1
 
! Отговори
haha преди 13 години
hahaha toz mi prili4a na volen siderov ^^ volen zvqra
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
що го съдят тоя *** ве ?слагам му главата на един пън, и с брадвата...