Полицията в Молдова залови 1,8 кг уран

Бандидите се опитали да го продадат за 9 млн. евро
25 авг 2010 10:45, Елка Василева
10
Полицията в Молдова залови 1,8 кг уран
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Молдовската полиция залови 1,8 килограма уран, съобщи министерството на вътрешните работи на Молдова.

Той е бил иззет от хора, опитали се да го продадат за 9 милиона евро.

„Радиоактивното вещество е било внесено в Молдова по контрабанден път“, съобщи за Интерфакс говорителят на молдовското вътрешно министерство Кирил Моцпан.

Друг служител на МВР коментира пред местна телевизия, че уранът е можел да бъде използван както в гражданската ядрена индустрия, така и за военни цели – за производството на оръжие за масово поразяване.

По думите на Моцпан полицията работи по случая още от юни. По време на разследването полицаите са се сдобили с 1 грам уран и са го изпратили на експертиза в САЩ. Установено е, че това е уран-238.

За ВВС експерт в областта на ядрените технологии казва обаче, че такова количество уран-238 не е достатъчно за производството на ядрено взривно устройство.

Той обаче смята за тревожен факта, че неизвестни лица се са опитвали да търгуват с подобни радиоактивни вещества.

Членовете на групата, опитали се да продадат урана, са били арестувани на 20 юли.

Радиоактивното вещество е било открито в гараж в Кишинев и е преместено в специален контейнер.

Съобщава се, че двама от членовете на групата са бивши служители на МВР – майор и подполковник, които наскоро са се пенсионирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: молдоваУран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
rvm преди 13 години
tiq sa reshili da si kradnat malko, za da si zapulnqt pensionniq fond no ne sa uspeli da go prodadat.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От У-238 и *** бомба не става.
8
0
 
9
 
! Отговори
сПенс преди 13 години
- Какво прави обикновения пенсдионер ?! - играе карти , прави зимнина и чете в. Трета възраст - Какво прави пенсионер милиционер ?! - продава ядрено гориво .
7
0
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
сърбите ще станат милионери ако можеха да продадат всичкия уран 238 (известен като обеднен уран сред паплачта) за 4 милиона килото
6
0
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
на кой *** му е притрябвал уран 238?
5
0
 
7
 
! Отговори
Genata преди 13 години
А снимката е уникална. 1.8те килограма са скрити в 18 варел от ляво надясно в 24тото кенче от цоца цола.Някои статии май е по добре да си останат без сника а?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чистия уран 238 е доста слабо радиоактивен изотоп - явно в статията се има предвид може би необработен уран.
3
0
 
8
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 13 години
Бафмааму, джурнализъмът си е тежко заболяване навсякъде по света!Проблемът не е, че може да направят бомба. А че може да облъчат сумата и народ докато го разнасят насам-натам някакви неграмотни бандюги.Освен това е важен въпросът от къде са докопали толкова и как се охранява това място в такъв случай, щом му чезне уран с килограми.А от уран 238 най-много може да стане "***" бомба. Но тя не прави "Бум!" и затова терористите не ги правят. Няма го пропагандният ефект.
2
0
 
5
 
! Отговори
читател преди 13 години
Въпреки, че е U-238, имало е други случаи на пренос в този район с по-опасни делящи се материали.Един бе заловен на митницата в Русе преди години, носел е мостра за някого в Турция.След 3м арест, и присъда за 3м., за пренос на нерегистрирани стоки бе освободен.На делото никой не повдигна въпроса, че това може би е само за демонстриране на възможности.Вероятния източник - останките от бившата съветска 6 армия, които са в района, и могат да намерят всичко.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"За ВВС експерт в областта на ядрените технологии казва обаче, че такова количество уран-238 не е достатъчно за производството на ядрено взривно устройство."Най-малкото защото ядрените взивни устройства са базирани на друг нестабилен изотоп на урана -уран235. 238 е стабилен и се използва за Броните на танковете сърдечници на снаряди и други. Дори за *** бомба не става. Този е експер колко аз съм трамвай. Май някой се опитва да всява паника.