Преди преговорите: Хамас си стреля, заселниците си строят

Ислямистите обявиха, че продължават с атаките
2 сеп 2010 16:17,
17
Преди преговорите: Хамас си стреля, заселниците си строят
Снимка: БГНЕС

Часове преди началото на мирните преговори между Израел и палестинските власти Хамас обяви, че ще продължи да атакува израелци. Еврейски заселници пък подновиха строителството на селища в Западния бряг, нарушавайки правителствения мораториум, съобщи Reuters.

„Операциите на съпротива ще продължат и мерките на окупаторите и „Фатах“ няма да ги спрат“, обяви Сами Абу Зухри.

Движението „Хамас” контролира Ивицата Газа, докато партията на палестинския президент Махмуд Аббас „Фатах” управлява Западния бряг.

В същото време еврейски заселници обявиха планове да започнат строителството на нови селища в Западния бряг, за да премерят сили с палестинските ислямисти.

Нафтали Бенет, директор на организация на заселниците, обяви началото на строителството на домове и инфраструктура в най-малко 80 селища, с което се нарушава правителствения мораториум, изтичащ на 26 септември.

„Идеята е, че фактически мораториумът е приключил“, заяви Бенет пред Reuters. Тя разкритикува преговорите, които щели да доведат до „измислен мир“, както и претенциите на палестинците да се спре строителството на еврейски селища в земи, които те смятат, че трябва да влязат в тяхната държава.

“Щом веднъж разберат, че израелците са тук, за да останат и да стават все по-силни ден след ден, ще се откажат”, смята Бенет.

Заселниците вече заплашиха, че ще свалят Бенямин Нетаняху, ако не разреши подновяването на строителството след 26 септември.

Партиите, подкрепящи заселниците, имат мнозинство в коалицията на Бенямин Нетаняху, а редица министри в кабинета вече подкрепиха исканията за подновяване на строителството на еврейски селища в палестинските територии.

Още преди изтичането на мораториума изкопни машини и бетоновози работят на няколко места, разчиствайки място за жилища и комунални центрове.

Бенет съобщи, че заселниците решили да удвоят броя на обектите след новината за двама ранени израелци при стрелба в Западния бряг в сряда вечерта, за която отговорност поеха ислямистите от Хамас.

„Истинското съревнование между палестинския радикален ислям и Израел е това на земята – кой е по-силен и кой е дошъл, за да остане“, обяви Бенет.

Много заселници са против създаването на две държави и гледат на Западния бряг, окупиран от Израел през 1967 година, като библейско израелска рождено право.

Още по темата

Строителството на нови еврейски селища е ключов въпрос в преговорите, които започват в четвъртък във Вашингтон – първите директни разговори между израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента на палестинската автономия Махмуд Абас от две години.

Палестинците настояват за спиране на разрастването на анклавите, в които живеят около 500 000 израелци и които по международното право се смята за незаконни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: еврейски заселници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
виктор преди 14 години
Аз съм върл противник на исляма, но в случая палестинците са прави. *** ще пуснат кръв скоро и това е сигурно. Има толкова омраза в палестинците заради чифутските номера, че смъртта ще е знаме на новите селища.
16
0
 
2
 
! Отговори
za 10 преди 14 години
Tuk ima svoboda na slovoto......... :)))
15
1
 
2
 
! Отговори
Курец за тебе преди 14 години
А ислямизираното Косово? Или за мюсюлманите правила не важат?
14
0
 
0
 
! Отговори
розенберг преди 14 години
Възможно е да лежи,не споря,но това не пречи да казва истината,нали!?
13
1
 
0
 
! Отговори
До №10 преди 14 години
А пък за твоите думи, само преди двестатина години, Светата Инквизиция щеше да те изгори на клада. Холокауст, един вид, преди да стане запазена марка.
12
2
 
3
 
! Отговори
ИТ преди 14 години
Истината е ,че шепа екстремисти от Хамас и от равините поддържат напрежението и винаги, когато нещата се успокояват драсват наново кибрита.На кой не му се иска да живее спокойно и уредено?! Тези диви правила са изгодни за "великите сили",за да си продават ракетите и на едните,и на другите. Там търсете виновните!
11
1
 
5
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 14 години
НА БАЛКАНИТЕ КАЗВАТ...ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ...СКАНДИНАВЦИТЕ КАЗВАТ....ВИСОКО ВДИГНАТА ГЛАВА...САБЯ НЕ Я ЛОВИ...КАДЕ СЕ НАМИРАТЕ...........................
10
9
 
2
 
! Отговори
до N7 преди 14 години
За тези думи в Западна Европа ще лежиш в затвора.
9
5
 
6
 
! Отговори
Lehr преди 14 години
Природата е белязала евреите с крив нос, като лешоядите, за да бъдат разпознавани, и с големи уши - за да слухтят за лъжите, които самите те пускат.
8
2
 
8
 
! Отговори
До № 3 преди 14 години
Неподготвен се изказваш. Явно си бягал от часовете по история. Та през вековете, както казваш ти е имало еврейска държава преди около 2000 години и разпиляна от римляните за непокорство. Палестинска държава не е имало никога! А колкото до измислената държава от преди 300 години, тя владее и управлява света. За лошо или добро така е. И нас ни управляват с един неприятен посланик ама си траем. И сега си поеми дъх и сподели дали са държавици и кой поръчва музиката.
7
5
 
12
 
! Отговори
ARBEIT MACHT FREI преди 14 години
Мултикултурната и мултиетническата държава е измишльотина на ционистите, за да разделят и владеят такива като нас. У дома си не прилагат тази опасна изгъзица.
6
2
 
10
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Тия що не си направят една мултикултурна, мултиетническа, мулти....дрън дрън държава и да си живеят по принципите на деморкрацията и взаимното уважение.... :)))))))))))
5
2
 
6
 
! Отговори
някой преди 14 години
Докато гледаме в миналото и не си виждаме настоящето.
4
8
 
9
 
! Отговори
някой преди 14 години
А тя Палестина щото е много законна...
3
7
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 14 години
Какво бе, разбирач? Не е ли изкуствено създадена държава Израел? Я ми кажи през вековете кога е имало такава държава? И кой дава право на държава на 50 години да има ядрено оръжие? Че и тя да поставя условия... Заедно с друга държава, създадена от английски разбойници, дето няма и 300 години история... Докога ще търпим тези измислени държавици да поставят правилата?
2
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тя и българия е незаконна по твоему. ***
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Израел е незаконна държава. Всеки го знае.