Реформата в МВР в Русия провокирала мафиотска война

Етнически българин задържан на сбирка на престъпни босове в Москва
21 сеп 2010 11:19, Елка Василева
8
Реформата в МВР в Русия провокирала мафиотска война
Снимка: БГНЕС

Новото преразпределение на престъпните сфери на влияние в Русия, част от които е опитът за убийство миналата седмица на Аслан Усоян, известен и като дядо Хасан, е предизвикано от неумело провежданите реформи в МВР, смятат експерти.

Вестник „Московский комсомолец“ припомня, че преди две години беше разбита системата на МВР за борба с организираната престъпност. Премахването на управлението за борба с организираната престъпност доведе до началото на поредната престъпна война за сфери на влияние, отбелязва изданието.

По данни на „Московский комсомолец“ от началото на годината в Русия са извършени около сто поръчкови убийства и опити за убийство.

Само от началото на септември жертви на мафиотската война станаха едновременно няколко едри бизнесмени и престъпни босове.
На 3 септември в Екатеринбург беше убит бизнесменът Андрей Соколовски. Поръчковото убийство на съсобственика на комбината „Вожд пролетариата“ Олег Селиванов беше извършено на 5 септември в Подмосковието. Тялото му беше открито в кабинета му от телохранителя му. Бизнесменът е убит с изстрел в главата.

На 6 септември в Москва беше извършено покушение срещу топ мениджъра на веригата магазини „Красний куб“ Юрий Жуман. Когато колата на бизнесмена потеглила, към нея притичал неизвестен мъж и хвърлил граната. Нямаше пострадали при взрива.

На 8 септември беше убит председателят на управителния съвет на „Леспромбанк“ Микаел Даудов. Шофьорът докарал 66-годишния финансист до страничния вход на офис сградата, която е негова собственост. Веднага, след като колата тръгнала, Даудов бил повикан по име от неизвестно лице и след това се чули два изстрела. Банкерът е починал на място.

На 10 септември в Москва беше застрелян бившият заместник-министър на вътрешните работи на Аджария, бизнесменът Елгуджа Джинчарадзе.

На 16 септември вечерта беше извършено покушение срещу един от най-големите престъпни босове в постсъветството пространство – Аслан Усоян, по прякор Дядо Хасан. Той отишъл на гости на сина си с телохранител и шофьора си. В момента, в който Дядо Хасан и бодигардът му влизали във входа на сградата, се чули няколко изстрела. Двамата са откарани в Боткинската болница.

„Московский комсомолец“ отбелязва, че борбата за влияние по върховете на престъпния свят е довела до силен ръст на общата престъпност, включително уличната. Експерти признават, че премахването на системата на управлението за борба с организираната престъпност е било грешка.

По данни на вестника причина за тази стъпка на ръководството на МВР е била обикновена апаратна игра – желанието Сергей Мешчеряков непременно да бъде махнат от поста началник на департамента за борба с организираната престъпност. Тъй като той имаше подкрепа във високите етажи на властта, трябваше бъде изцяло ликвидирана ръководената от него служба. 

Преди структурата на управлението за борба с организираната престъпност действаше в цяла Русия, служителите им следяха престъпните босове. След ликвидирането на департамента за борба с организираната престъпност и тероризма се появи нова структура – департамент за борба с екстремизма, като организираната престъпност вече не е към него. Част от компетенциите бяха прехвърлени към углавното издирване, а друга част – към управлението за борба с икономическата престъпност. По данни на „Московский комсомолец“ при ликвидирането на ведомството са били унищожени уникални бази данни на управлението за борба с организираната престъпност за престъпните лидери.

NEWSru пише още, че в момента на опита за убийство на Дядо Хасан на 16 септември се е провеждала сбирка на престъпни босове.

На нея според оперативните работници е било планирано да се обсъди разделянето на престъпните сфери на влияние в Москва.

Задържани са 24 от участниците в срещата, като мнозина от присъствалите на сбирката са добре познати на милицията.

Един от арестуваните е Григорий Карамалак с прякора Булгар. Той е етнически българин и е обявен от Молдова за международно издирване още през 1998 г. Карамалак, който е бивш член на молдовския национален отбор по свободна борба, до края на 90-те години беше начело на молдовската корпорация „Бояна груп“, смятана за най-големия доставчик на молдовски вина в Русия. След това всички служители на компанията бяха арестувани. Карамалак беше освободен с мярка подписка. Той избяга в Русия, където получи статут на бежанец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
НЕСТРАНДЖАТА преди 13 години
дам... тука някой като реши да пише глупости си слага СТРАНДЖАТА или СТРАНЖАТА за заглавие
5
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Mentetata da se ebyt u gyzo....... :)
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СТРАНДЖАТА е признат авторитет в едно елитно заведение в Карлуково.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с малкия си 8 сантиметров мальчик, не се надявай и на успех сред жените.
2
3
 
4
 
! Отговори
волф преди 13 години
Реформа в тази област няма!Корупцията в руската милиция е в невиждани размери,а убийствата са поредната смяна на назначените за собственици,които са си въобразили,че наистина са собственици!Така ги уволняват дисциплинарно!В България е същото!
1
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Володя ми изневерява......с жена