Крайнодясното залива Европа

Противопоставяне на имигрантите, достигащо до расизъм, среща все повече привърженици
22 сеп 2010 08:34,
206
Крайнодясното залива Европа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Проведените неотдавна парламентарни избори в Швеция всяха смут в иначе спокойната скандинавска държава. Едно от най-развитите постиндустриални общества изпадна в паника след изненадващия успех на радикалната партия на Шведските демократи. Водещи политици, преса и голяма част от гражданите изригнаха срещу платформата на националистите, които настояват за строг контрол върху имиграцията и определят исляма като „нешведски”.

Вечерта след изборите над 6 хиляди души излязоха на спонтанен уличен протест в столицата Стокхолм, за да изразят възмущението си от 20-те депутатски мандата, които отидоха при крайнодесните и на практика лишиха управляващата дясноцентристка коалиция на премиера Фредерик Рейнфелд от пълно мнозинство. „Не на расизма!” беше основният лозунг, издигнат от демонстрантите.

За силно толерантно и демократично общество като шведското определено е шок в парламента да има партия, която е с ксенофобски възгледи. От 9,4 милиона население в страната 14% са имигранти, тоест около 1,3 милиона. Сами по себе си тези цифри говорят достатъчно за това доколко Швеция е отворена за интеграция на чужденци.

Но колкото и стреснати да изглеждат шведите от успеха на националистите, всъщност този резултат малко или много е логичен. Просто тенденцията за обръщане на немалка част от избирателите към крайната десница в цяла Европа продължи и в Швеция.

В последните няколко месеца Белгия и Холандия останаха без управляващо мнозинство именно заради възхода на антиимигрантски и дори сепаратистки движения на парламентарни избори. Сега политическата криза надвисва и над шведите.

Крайната десница в лицето на Северната лига, водена от Умберто Боси, пък е част от правителството на Берлускони в Италия. Депутатски места за националистите има и в парламентите на Австрия, България, Дания, Унгария, Латвия и Словакия. Същото важи и за Европейския парламент, където мандати има и за британски и румънски крайнодесни.

Водещата линия на крайнодесните е строг контрол върху имиграцията, но се забелязва прогресивно засилване на открити ксенофобия и ислямофобия.

Острото противопоставяне на ислямизацията и членството на Турция в ЕС е водещо в убежденията на датската Народна партия, която има двама евродепутати, и австрийската Партия на свободата – също с две депутатски места.

Забрана за строежи на нови джамии и недопускането на имигранти, които не са от западноевропейски страни, както и твърдо „не” на евентуално присъединяване на Турция към Обединена Европа са исканията на холандската Партия на свободата (четирима евродепутати).

Лидерът й Герт Вилдерс, който сравни Корана с книгата на Хитлер „Моята борба”, дори има забрана за влизане във Великобритания заради антиислямска риторика.

От Великобритания обаче глава надига Националната партия (двама евродепутати), която не допуска цветнокожи членове и иска законово ограничение върху смесените бракове. Пари за имигрантите, които напуснат Острова, и излизане от ЕС са сред другите идеи на националистите, които определят расизма като част от човешката природа.

В България също се наблюдава тенденция за радикализиране на дясното пространство "благодарение" на „Атака” (двама евродепутати).

Националният фронт на Жан-Мари льо Пен (трима евродепутати) също е постоянно присъствие в компанията на крайнодесните. И макар и да не може да се добере до властта, определено е фактор във френския политически живот. Фронтът настоява за спиране на имиграцията на неевропейци и иска всеки французин да има приоритет за работа, социална помощ и жилище пред представителите на малцинствата.

Засилващата се популярност на крайния национализъм определено е тревожен сигнал за основните политически сили в Обединена Европа. Те засега обаче са необяснимо пасивни и не взимат мерки. Някои като френския президент Саркози дори подклаждат огъня – депортацията на български и румънски роми.

Вълнàта от недоволство срещу имигрантите в ЕС логично се вдигна след настъпването на глобалната икономическа криза. Рецесията доведе до покачване на безработицата и хората започнаха да виждат във всеки имигрант потенциален съперник за работно място, който освен всичко друго е готов да работи срещу далеч по-ниско заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
1
 
! Отговори
RST преди 13 години
Samo da utochnim che Bylgarite w Shwecia syshto sa emigranti ;)
144
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 13 години
Iztzialo podkrepiam mnenieto ti.
143
1
 
8
 
! Отговори
до 142 преди 13 години
Всъщност високото IQ на евреите е мит. Единствено математическата интелигентност на Ашкеназите надхвърля средната, но това е обяснимо по-скоро с изкуствения подбор през вековете в Европа (не са притежавали земя и са се занимавали предимно с лихварство). А евреите-сефариди са с по-ниско IQ от средното за бялата раса. Така че, стига промоции на набеденото за богоизбрано племе :)
142
2
 
5
 
! Отговори
Националист преди 13 години
Руснаците нямат никаква стратегия за защита и запазване на православните народи всичко при руснаците се прави на парче затова се згрумоляса СССР защото политика от разз из корен без стратегия за развитие не става , а и още са болни от бацила на комунизма те неразбират от политика , жалко че са от най бялата арйиска раса .
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Същността на панславизма се изразява главно в непризнаването на отделни славянски нации и тяхното разглеждане като различни групи от един и същ народ, предопределен да се обедини под скиптъра на руските императори. Точно в този дух е прекроена и цялата история на българо-руските отношения.
140
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Крайно-десните никога и никъде не са ползвали с особено доверие.Спомнете си най-популярната такава партия-нацистите, които са просто кръг от освинили се маргинали не можещ да събере повече от 2-3% от гласовете.Ако не беше Хитлер и мегаинфлацията във Ваймарската Република те никога нямаше да успеят да вземат властта...Болшевиките (крайно-левите) са на аналогичен пример- имайки само 1% одобрение преди октомврийската революция, но с кредит от 100 млн златни долара (взет от САЩ) те завземат властта.
139
6
 
7
 
! Отговори
Националист преди 13 години
Само *** и кретене със комплекси за малоценост пред други раси могат да правят такива разсъждения че националистите не обичат своята родина , да те мразят *** но не мразят своите братя по кръв а се гордеят да се наречат арйици първа категория хора .
138
3
 
9
 
! Отговори
Захарий Стоянов преди 13 години
Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си неориентиран ***. Това за което говориш се казва шовинизъм, а не национализъм.
136
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не си точен-спомни си кой изобрети компаса, коприната, барута а?Белите ли ги изобретиха?И китайците и японците са дали адски много на света...А за юдеите за съжаление си много далеч от истината-Юдеите са етноса с най-високо средно IQ в света средно към 115, докато при европейците то е 105 максимум.Ако разгледаш родословните дървета на повечето велики учели в Западна Европа ще откриеш, че те са от еврейски произход...Причината за това, че еврейте масово се женят за близко-родственици...
135
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много тенденциозно е написано, че Саркози подклаждал огъня като депортира ***. Интересно ми е, ако ви дойдат гости, уж за малко, а после не си тръгват, мърсят ви къщата, не работят и на всичкото отгоре ви крадат, дали няма да ги изгоните, че накрая и един бой да им хвърлите. Вместо бой Саркози им плати пътя. И не мислите ли, че съвсем не е случайно, че в цяла Европа на хората им писна да им цапат и крадат къщите
134
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българският народ е казал, че във всяко проспериращо общество на почит трябва да бъдат фигурите на попа, даскала и кмета.Огледайте се- в България в момента към никой от тях няма подобаващо уважение:- Има остър дефицит на морал и достойнство-Тотална неграмотност и непознаване на собствената си история даже-Масирана бюрократщина и раздута администрация, която на ужким защитава "демокрацията"Спомнете си защо падна Римската империя-по почти същите причини като тези за упадъка в ЕС и САЩ.
133
1
 
8
 
! Отговори
лазар преди 13 години
ами и аз имам против имигрантите в България (разбирайте ***, щот те не са българи)!!!
132
2
 
3
 
! Отговори
Скорпион преди 13 години
Съвсем правилно и логично като последствие на либерализма и комунизма. Отново идва времето на силните национални държави в Европа, които ще поддържат общ вътрешен пазар, за да се избягват икономическите неудобства. Т.нар. засилена миграция е едно от отрицателните явления на глобализацията в икономиката, не е сред положителните страни.
131
3
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
136, Левски, Ботев, Раковски са патриоти, а не националисти! Патриот е този, който обича родината и народа си, а националист е този, който мрази съседните народи!За националиста, ако не мразиш турците, сърбите, гърците и т.н., не може да си истински българин!!!
130
4
 
8
 
! Отговори
:) преди 13 години
От кога думата "националист" стана *** ??? Ми дай да се отречен от оня гаден националист Паисий, от гадните националисти Левски, Ботев, Раковски... Щеше ли да има България без националисти ??? Нямаше. Айде у лево космополитче.
129
4
 
0
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Не си съвсем прав. Афроамериканец е изобретателя на т.н. 3 шина, която се използва в метрото на Ню Йорк.
128
1
 
7
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Парламентът на Унгария приравни престъпленията на комунизма към Холокоста и забрани тяхното отричане, предаде ИТАР-ТАСС. Съответната поправка на наказателния кодекс беше приета във вторник от парламента. Затвор от една до три години заплашва всеки, който отрича както Холокоста, така и престъпленията на комунизма, който ги поставя под съмнение или намалява степента на тяхната сериозност. Поправката бе внесена от управляващата дясна консервативна партия ФИДЕС, която на изборите миналия месец спечели две трети мнозинство. По време на предизборната кампанията един от главните лозунги на ФИДЕС бе обещанието да приравни престъпните деяния на комунистическия режим към тези на нацисткия. През февруари тази година бившата управляваща коалиция от социалисти и либерали одобри закон, забраняващ отричането на Холокоста. Сега десницата забрани отричането на престъпните деяния на комунистическата система. По време на унгарското въстание срещу комунистическата диктатура през октомври - декември 1956 г. загиналите и ранените унгарци от двете страни са съответно 2652 и 19 226 души.
127
3
 
1
 
! Отговори
логос преди 13 години
132# браво,уцелил си десятката ,значи имало мислещи хора все още в България.
126
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всички велики открития в областа на науката културата и изкуството са произлезли от гения на бялата раса, а да се толерират днес *** ,*** и всякъква друга пасмина си има и логичното обяснение и то е ,че има една самозабравила се свръхбогата юдео-масонска *** ,която вижда опасност за своето безметежно съществуване в пробуждането на хората по света и единствената и възможност да продължат нещата за тях по същия начин е едно удобно за тях(общество)от безмозъчни и вегетиращи *** и маргинал