Брюксел моли Париж сам да се обвини за гоненeто на ромите

Вивиан Рединг призна, че няма доказателства да изправи Париж пред съд
30 сеп 2010 17:00, Никола Димитров
87
Брюксел моли Париж сам да се обвини за гоненeто на ромите
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг, която нарече депортирането на роми от Франция "позор", призна, че Европейската комисия няма доказателства да изправи Франция пред съда за дискриминация на етническа основа.

Европейската комисия обяви в четвъртък, че е взела политическо решение да открие наказателна процедура срещу Франция заради изгонването на роми от България и Румъния това лято.

За да събере доказателства и да обвини Париж, Еврокомисията си даде срок до 15 октомври. Дотогава тя очаква отговор на изпратено в петък до френските власти писмо, с което изисква заповедите за експулсиране на всички европейски граждани, напуснали страната между 5 август и 13 септември, както и информация за самоличността на въпросните лица, основанията за за напускането на страната, както и за начина, по който те са третирани от френските власти.

Брюксел иска да провери дали процедурните права на българските и румънските роми са спазени и дали не става дума за колективно изгонване, което е недопустимо според Хартата за основните права. В този период е действало окръжното до кметовете, в което се нарежда разрушаване на катуните.

Ако Франция не отговори на въпросите през следващите две седмици, Брюксел ще започне наказателна процедура срещу нея за неприлагане в националното й право на Директивата за свободно движение на хора от 2004 г.

Практически, ако се стигне дотам, Брюксел ще може да предяви иск срещу Париж пред Съда на Европейските общности едва след Нова година и да очаква определянето от магистратите на финансова санкция срещу страната.

Според данни, предоставени от френските власти на Европейската комисия, 195 са българите, върнати от Париж от началото на годината до края на август. 151 от тях са се прибрали, след като са подписали декларация, че го правят доброволно.

Само за месец през лятото в разгара на кампанията срещу ромите от България и Румъния гражданите с наши паспорти, които са се прибрали в родината, са 98. Над 90 на сто от тях са декларирали, че го правят без принуда. Официално оповестената цифра у нас беше 41.

В същото време румънските граждани, които са напуснали Франция от началото на годината, са 7377, а тези между 28 юли и 27 август – 881.

През миналата година Париж е върнал в София 1066 български граждани. 11 366 румънци са били транспортирани принудително до Букурещ.

Комисията обяви, че не смята за задоволителен и прозрачен начинът, по който Франция е адаптирала националното си законодателство към европейската директива за свободно движение, но не обясни защо чак сега обръща внимание на този въпрос.

Очаква се през април догодина Брюксел да предложи нова стратегия за интеграция на ромите, които са най-многобройното малцинство в Европа – повече от 12 милиона души. До три месеца специално назначената от еврокомисията работна група, ще е готова с анализа за разходването на европейските средства, отпускани на страните за приобщаването на ромите.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг съобщи, че в момента Европейската комисия подготвя писма до правителствата на страните членки, с които ще поиска от тях да разработят национални стратегии за приобщаване на ромите. До лятото Брюксел ще подготви и механизъм за контрол и за подкрепа на правителствата.

"Очакваме държавите да проявят амбиция и изрично да включат ромите, когато изготвят националните си цели за заетост, образование и преодоляване да бедността за Стратегия 2020", подчерта Рединг.

Социалният комисар Ласло Андор обаче се съмнява, че България и Румъния ще успеят да се справят както със стратегията, така и с усвояването на отпусканите средства. Според него причината е, че двете страни имат твърде слаб административен капацитет. Това било особено валидно за България, където били уволнени вещи експерти, а органите, които се занимавали с малцинствата и защитата им, били съкратени.
 


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един мъдър човек е казал "Какъвто народа - такива му и ***".Нямам какво да добавя.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, те "льольовците" н два пъти яко с ни онодили заедно с "великата сила" Германия.
78
0
 
6
 
! Отговори
към 82 преди 11 години
законите не са непосилнипросто за *** не ги прилагатако законите влязат в сила,спукана им е работата на *** - ток,вода,телефон,осигуровки,данък смет,данък сгради,винетка на каруцата...тогава *** никога няма да успее да събере парите и ще стане криминално проявен,не след дълго влиза в затвора и няма да излезе от там до гроб
77
1
 
3
 
! Отговори
???? преди 11 години
Чалгария е с особено наедрял и наболял *** проблем. Ако при румънците това си е някаква традиция и днешният мащаб на циг.проблем не ги впечетлява твърде, то при нас става все по-нетърпимо и взривоопасно. Законите са безсилни срещу *** своеволия, както и срещу пресгъпленията на претенциозни политици впрочем, та и все повече се налага тендецията да се търси връзка на едните с другите. Прочее, Дон Цеци и знае, и може. Но го спират яко силните от вчера? С глави назад, вървим напред?
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ех защо и нашите политици не са като френските,ами у нас само посерковциписна ми от бойковци и рамбовци - все хора за един ден - идва,обсира и заминава
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мразя Англия,Франция и Русия,както и мръсните страни от Антантата!Ако не бяха те щяхме да сме заедно с Италия и Германия лидери на света.Писна ми да се прекланяте пред льольовци!
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В западна Европа почти няма ***, не заради "чичко Хитлер", а понеже от 15-ти до 19-ти век в почти всички западни страни е имало закони против *** и е било насърчавано избиването им (питайте google за "history of persecution"). Това, обаче, е било преди европейците да се превърнат в сегашните меки китки.По това време, за жалост сме били под турско робство, иначе и при нас нямаше да има ***...
73
0
 
13
 
! Отговори
lambo преди 11 години
А няма ли да искате, Франция да им избърше и задниците?!
72
1
 
12
 
! Отговори
комунист преди 11 години
Докато в България политици,прокурори и полиция не накарат *** да спазват законите,положението няма да се оправи.А на Франция нищо не могат да направят,защото е действала според закона.
71
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Нещото дето е срещу полицая - французойка ли е?
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Abe , tezi gumeni glavi v Brussel ne se li useshtata1???..ne vigdat li kakvo stava v Holand???...i na drigi mesta vav Evropa!???
69
1
 
2
 
! Отговори
СТОЯН преди 11 години
68
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"Директивата за свободно движение на хора".Мисля първо брюкселските *** трябва да докажат, че *** са хора и после да се зъбят. Защото у ***, освен анатомията, няма абсолютно нищо човешко.
67
0
 
6
 
! Отговори
Дресьор преди 11 години
Нашмърканите *** от ЕС пак си гонят опашката и се чудят какво да правят. Стоят си зад дебелите стени и нямат никаква идея какво се случва на улицата. Хем не искат нелегално пребиваващи, хем сами ги пускат в държавите си и после се чудят какво да ги правят като започнат да безчинстват.
66
0
 
6
 
! Отговори
самет преди 11 години
приятел,във франция няма вече французи,а само ***,арабите са 95% от населението им,какво ми говориш за французи или араби?
65
1
 
4
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Шибаната простачка Вивиан Рединг и всички които и заповядват не могат да спрат хората да искат един по-добър свят. Всички престъпници - в спалнята на Вивиан да види тя поп боб яде ли.
64
1
 
2
 
! Отговори
bg.. преди 11 години
голям смях за брюкселското зеле...и демагогиятапратете някоя строга господарка да накаже съркузи...ха.ха
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
skoro v Espana idvat izbori horata she otdadat svaiata podkrepa za Rahoy Mariano toi sasho e obeshal da vavede red s imigrantite osabenno za rumanskite zigani
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доказателства има и те са на страната на Саркози. Тези *** са пребивавали незаконно и са вършели престъпления според френските закони. Как да ги оставят. Нали французите ще се вдигнат и ще пометат правителството и всеки, който защитава тези търтеи. Това е достоен и горд народ, не са като нас, с нашето"карай да върви"- и така десетилетия тормоз за нормалните български граждани. Нищо лошо за тези ***, които учат, работят и се интегрират. Само уважение заслужават.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Саркози е стабилен човек.Браво на него!