Отивайки на Курилите, Медведев възмути Япония

Там обаче руският президент пътува с японска кола
Обновена: 1 ное 2010 10:57 | 1 ное 2010 10:56, Елка Василева
44
Отивайки на Курилите, Медведев възмути Япония
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Япония Сейди Маехара извика посланика на Русия в Токио Михаил Белий, като изрази пред него протест от посещението на президента на Русия Дмитрий Медведев на южните Курилски острови, смятани от Япония за нейна територия.

Японският премиер Наото Кан заяви, че действията на Медведев са „достойни за съжаление“.

Медведев стана първият руски лидер, който посети спорните територии.

На остров Кунашир, където пристигна за 4 часа на връщане от Виетнам, той се срещна с местните жители и посети строителни площадки.

Русия смята Южните Курилски острови за своя територия, а Япония нарича Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомаи свои северни територии и настоява четирите острова да й бъдат върнати.

„Тези четири северни острова са част от нашата страна, затова посещението тук на президента (Медведев) предизвиква крайно съжаление“, заяви премиерът на Япония.

Външният министър Маехара пък допълни, че подобна визита „наранява чувствата на японците“.

В отговор руският външен министър Сергей Лавров заяви, че руският президент може да посещава всеки регион на страната си.

„Казах им, че това е въпрос на вътрешната политика на Русия. Помолих японската страна да подходят хладнокръвно и уравновесено към този въпрос“, коментира посещението си в японското външно министерство посланик Белий.

Както съобщи за ВВС журналистът от Владивосток Дмитрий Климов, още преди посещението беше ясно, че на Кунашир Медведев няма да прави политически изявления, тъй като отива там на „работно посещение“.

При това на Кунашир, както и на пресконференцията на Медведев в Южно-Сахалинск, не беше допуснат нито един журналист от японска медия, посочи Климов.

Любопитно е, че на Кунашир Медведев пътуваше с японски автомобил Nissan Patrol.

„Други коли там просто няма“, обясни Дмитрий Климов.

Посещението на Медведев се състоя малко преди планираната му визита в Япония, където в средата на ноември ще се проведе срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Четирите острова в Тихия океан са обект на териториален спор между Япония и Русия от края на Втората световна война, когато те преминават под контрола на СССР.

Поради това двете страни, които не са подписали мирен договор, и до момента са в състояние на война.

През 2005 г. Европейският парламент прие резолюция, в която нарече Курилите „окупирана територия“ и призова Русия да ги върне на Япония.

Според професора от Токио Такехико Ямамото посещението на Медведев трябваше да покаже на жителите на Далечния изток стремежа на властите да развиват региона и да го интегрират в живота на страната.

В същото време Медведев демонстрира пред Япония, че възнамерява да заеме твърда позиция за спорните територии, казва Ямамото.

Експертът смята, че посещението само ще усложни преговорите за островите. „Това е все едно да сипваш сол в раната“, заяви той за Франс прес.

На четирите южнокурилски острови живеят около 15 000 души. Те са заети главно в рибната промишленост.

Според експертите шелфът на Южните Курилски острови е богат на петрол и газ. Освен това на островите има залежи от злато и сребро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
17
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Така или иначе, руснаците ще си запазят Курилските острови... Ако японците много хленчат, вместо Курилските острови да им дадем Курило...
20
0
 
17
 
! Отговори
Astarot преди 13 години
Интересна група от вулканични острови. Нормално е да има всякакви залежи из тях. А и като се има предвид недостатъчната територия на Япония, спрямо населението й, е нормално да си ги искат ;) Най-южният е на 20-на километра от Хокайдо. Руснаците обаче, по-скоро ги държат по стратегически причини, отколкото заради ресурса...
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По тази логика големи територии от Франция принадлежат на чернокожите , понеже са населени предимно с такива. Що не дадеш и Родопите на турците щом това е определящо за притежанието на дадена територия.
18
3
 
12
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Между другото, преди 2 месеца Китай се озъбиха на Япония, сега Русия! Четох, че имали вече проблеми със застаряващото население...Империята на Изгряващото слънце нищо добро не я чака!
17
0
 
19
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Русия е водила война с Япония много преди СССР ;-)
16
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Война ли надушвам .. тъпо парче е тази кукла на конци Медведев
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дреме му *** Медведев за Япония.Засега Руснаците купуват като луди японски стоки .Като стане обратното ,може да почва да се притеснява.Или да им прати малко танкове ,за по удобно заедно с руските екипажи.
14
5
 
23
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 13 години
Европейския парлемент бил приел резолюция......А жълтурите да са си мислили навремето. Имали са планове да завладеят цял Сибир, сега да не хленчат. Били във война все още........ ами да тръгват с армията си да си вземат островите.
13
6
 
7
 
! Отговори
знаещ преди 13 години
Интересно ,как така са в състояние на война !!!????Втората световна война ....имаже война меду СССР и Япония !!!За Русия ?? Няма исторически данни !!!
12
7
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Добре, но тази "мелодия" звучи фалшиво...
11
18
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Само да не се заблуди това джудже и да отиде на Аляска, че там ще яде бой... -а иначе и там има много злато...
10
7
 
19
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Някога бях чела нещо за тези острови и до колкото си спомням населението е предимно с европеидни черти, така че съм склонна да предположа,че правото е на Русия /без да имам нещо против Япония/
9
3
 
7
 
! Отговори
MAGDANOZO преди 13 години
KURilskite ostrowi sa bili, sa i ste budat PUTINski ostrovi, napisah!
8
26
 
16
 
! Отговори
Lolth преди 13 години
Руснаците винаги "освобождават". Освобождават народи от свободата им, живота им, и прочее ненужни (в очите на северния крастав мечок) неща. Пример са долните коментари, чиито автори са били внимателно освободени от мозък, благодарение на руската култура.Но това е България, нормално е неща като идеи за справедливост и т.н да липсват, особено стане ли дума за Братска Русия.
7
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Япония - малка държава, голяма икономика.СССР - голяма държава, малка икономика.За правата на човека и начина на живот да не говорим.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам незабавно харакири за Японския посланник в Ръщия.
5
2
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
А в кво да се вози бе, в ЛАДА ли? Или жигула?
4
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ПИСНАХА МИ ТЕЗИ РЕКЛАМИ ДЕТО ИЗЛИЗАТ НА ЦЯЛ ЕКРАН - ЩЕ СПРА ДА ВИ ПОСЕЩАВАМ САЙТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
5
 
30
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
МЕДВЕДЕВ КАЗА....ЯПОНИЯ Е ПРАВА...ОСТРОВИТЕ СА РУСКИ....
2
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи Япония все още във война със СССР?Леле започнах да ги обичам тези японци.