Семипалатинск: генетичният апокалипсис на Земята

Ние сме опитни зайчета, твърдят хората около ядрения полигон
Обновена: 17 ное 2010 14:22 | 17 ное 2010 14:21, Елка Василева
98
Семипалатинск: генетичният апокалипсис на Земята
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Филмът „След Апокалипсиса“, който разказва за живота на хората близо до ядрения полигон Семипалатинск, беше представен на току-що приключилия фестивал на документалните филми в британския град Шефилд.

Филмът ме потресе, казва наблюдателят от ВВС Александър Кан.

Той разказва историята на хората, които живеят край Семипалатинск – град в Източен Казахстан, където половин век – от 1949 г. до разпадането на СССР, са провеждани ядрени изпитания.

В Казахстан за това знаят всички, в Русия – мнозина, а на Запад – само специалистите.

„Всъщност това е люлката. Люлката на атомното оръжие на СССР. Всичко се е правело тук. 456 взрива изпитания“, със смесено чувство на гордост и неловкост разказва директорът на Института по радиационна безопасност и екология в казахстанския ядрен център Сергей Лукашенко.

Генетични мутации

Режисьорът на филма – англичанинът Антъни Бутс, казва, че той няма отговор на поставените във филма въпроси.

„Бяхме малки и виждахме как се взривяват бомбите – огромни красиви топки. Взривната вълнà направо ни хвърляше на земята. Родителите ни покриваха с дебели одеяла. А докато те покриваха прозорците, ние се разхождахме в степта“, разказва възрастната Бикен от село Саржал, намиращо се в непосредствена близост до полигона.

Тя изглежда страшно – лицето й е обезобразено от генетични нарушения.

Но ако Бикен е вече възрастна, дъщеря й Бибигул не изглежда много по-добре от нея, макар да е само на 25.

„За първи път разбрах, че нещо с мен не е наред, когато бях май в 5-и клас. Гледах лицето си в огледалото. Наоколо има толкова инвалиди – не сме само ние. Хора без ръце, без крака, някои не могат да ходят. Това е със сигурност от радиацията, не може да е друго“, казва Бибигул.

Уродствата на Бикен и Бибигул са тежки, неприятни, но това далече не са най-страшните последици от десетилетията ядрени изпитания.

В това можем да се убедим, отивайки там, където се пазят човешки зародиши, претърпели страшни генетични мутации.

„Ето ги чудовищата. Това е то чудовище – несъразмерно и не съответства на човешките норми. Изкривен череп, обезобразено лице, сраснали се крайници. Едно-единствено око, и то на челото – истински циклоп. Такива вродени пороци се срещат по света при 1,5-2%. При нас, в Семипалатинския район, във връзка с функционирането на ядрения полигон, изпитанията на атомни и водородни бомби, възможността за поява на подобни случаи е 2-3 пъти по-голяма“, казва директорът на перинаталния център в Семипалатинск – Толеухан Нурмагамбетов.

Обикновени неща

Хората в Семипалатинск и околностите, дори най-обикновените хора, прекрасно знаят и разбират историческите и политическите причини за връхлетялата ги – не по тяхна вина, трагедия.

„Всичко това беше само за да се покаже на Америка, след като тя бомбардира Хирошима и Нагасаки, че Съветският съюз също има бомба, тоест такова оръжие. Нищо повече нямаше в това“, казва овчарят Серик, който се разхожда с автора на филма по заснежената степ и държи в ръце непрекъснато пищящия гайгеров брояч.

„Най-главното е, че населението в районите около полигона е било абсолютно неволно въвлечено в политическата и военна игра между САЩ и СССР“, казва професор Борис Гусев.

„Естествено, СССР изигра най-лошата роля. Той позволи неговите граждани да преживеят абсолютно истинска ядрена война. Мислели са за превантивна ядрена война, да знаят какво се случва с хората, ако такава наистина стане. И затова никого никъде не са разселили. И затова гледали – колко ще умрат, колко ще се разболеят. И така нататък“, казва Гусев.

„Ние тук сме живи опитни зайчета“, казва овчарят Серик за своята и на своите близки съдба.

Сергей Лукашенко обаче не е склонен да признае вината на радиацията за тези чудовищни генетични отклонения.

„Излъчването с разстоянието рязко пада. Да, радиационният фон тук е повишен, но 15-20 пъти над фона – това не е много. Тези обекти, наличието им в момента в никакъв случай не може да бъде причина за всякаквите ужаси и уродства, които тук обичат да показват“, казва той. 

Засега филмът е показван само веднъж – на фестивала на документалното кино в Шефилд. През следващите две седмици той ще има няколко излъчвания в Лондон, а през пролетта ще бъде пуснат и по британската телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
фифи преди 6 години
До ВаскоАтола Муророа, Атола Бикини, Лос Аламос Ню Мексико - тези имена говорят ли ти нещо?? Кой прави опити там?? Краварите сигурно са народ?!? Няма по-големи убийци от тях!! Винаги ще ги крепи наглостта, жестокостта и бруталността им!!
86
1
 
1
 
! Отговори
Прочел преди 13 години
Скоро и ние ще влезем в "радиоактивния клуб", след като Русия спира да приема на своя територия високорадиоактивните отпадъци от АЕЦ след преработката им, а ние пък ще приютим и още един АЕЦ. Предполага се, че районът за нашето хранилище ще е някъде под Североизточна България. Освен, че ще струва около 4 милиарда (толково струва строящото се сега във Финландия, според скорошни данни в нашите медии), то ще ни осигури и висока радиоактивност под земите ни за 400 милиона години напред.
85
0
 
5
 
! Отговори
До №90 преди 13 години
Ти пак добре че каза че е "Добре че е тръгнал Хитлер" а не например ЕрДоган, че май на такъв ми мязаш!!! И в рамките на добрия тон и здравия разум - всяка една от страните в ядрената надпревара си е имала такива полигони, от които е страдало собственото й население, така че недейте да анатемосвате едните, щото и другите не са по-различни!!! Имаше наскоро филмче и за опитите в американските пустини как са строявали цели войскови части в близост до взрива за да ги изследват после за последствията!
84
0
 
3
 
! Отговори
Neon Knight преди 13 години
Напишете в Гугъла "цар-бомба"... и се пригответе да ви настръхнат косите!!!
83
8
 
7
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Добре че е тръгнал Хитлер а не Сталин. Тия животни руснажите никога не са били , не са , и няма да бъдат народ. Винаги ще ги крепи територията им и нищо повече.
82
1
 
10
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Не само. Интересни са и английските опити в северна Австралия. Там пустиня - блъскай спокойно. Сега гледат да не минават по него край. Добре че нямаме много територия, че можеше и тук да се намери някой "ненужен" район за бомбандиране.
81
0
 
3
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
виждам, че темата на повечето от вас ви е интересна, могат да се направят много вилми по този въпрос. А можете да прочетете нещо подобно и за секретният Руски град Арзамас-16, в GOOGLE ще намерите много за него
80
4
 
16
 
! Отговори
Христо Хътов преди 13 години
Защо не споменавате за полигона в Змеево бре???Там и сега още не спират с опитите.Изтровиха хората на 100 км за да "унищожат" американските бомби и снаряди...
79
0
 
10
 
! Отговори
Онанимен преди 13 години
Не е само Софийското Поле: Родопите - добив със сярна киселина и йонообменни смоли, Сливен - Сините Камъни, Бургас - мина Росен и много други. На гара Яна е имало случаи да се търкалят тръби от неръждавейка със жълт кек вътре и много други случки. Българският уран е много подходящ по изотопен състав за бомби, за разлика от този в ГДР, Чехия и Унгария.
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
MI Amerika kolko bombi hvarliha v Sarbia mislia che biaha okolo 60 hiliadi golima chast ot tiah biaha s obednen uran
77
1
 
11
 
! Отговори
Гео, граф преди 13 години
А ! Забравих да спомена, че огромната част от ядрената военна машина на Русия е захранена със суровината на това находище, както и на едно подобно в Чехия ...Имате право да кажете - ми те, руските управници от соца са унищожавали собственото си население, та малко ще да им е пукало за българското такова ! И ще сте прави. Обаче питам - нашите управници-дупедавци къде ще ги сложиме в схемата ?!? ...
76
3
 
12
 
! Отговори
Гео, граф преди 13 години
...За изминалите 12 години извличането и обработката на радиоактивната суровина е ставало безогледно и дивашки-отработените води,набогатени с елемента са се изливали свободно в земеделските земи на Софийската котловина.Давате ли си сметка,че и до днес, а и столетия и хилядолетия напред поразените земи ще бъдат силно радиоактивни имайки предвид,че периода на полуразпад на уран-235 е 704 мнл.години. Малформациите на родените в района деца са огромни и често срещани...Благодарим ви, братушки !!!
75
0
 
16
 
! Отговори
Гео, граф преди 13 години
Вероятно не са много хората, които знаят,че в България се намираше едно от най-големите уранови находища в Европа,в гр.Бухово, сега квартал на София. Открито е в началото на 40-те от немски геолози и е разработено от тях. Веднага след 9.IX идват руски специалисти и продължават добива,използвайки труда на затворници,основно политически.Това продължава до 1956 г.,когато на обществеността е обявено,че е открит уран и започва добива му.Само дето до този момент лъвския пай е изгребан от братушките.
74
2
 
8
 
! Отговори
GT преди 13 години
Сибила, това че и (много) други народи избиват населението си, не значи, че не трябва да се пише за тези съветски опити, които са продължавали половин век. Дори напротив. Надявам се ще се съгласиш.Само ти виждаш про-американски настроения.Мисля, че е много добре това, че днес.бг обръща внимание на такава сериозна тема. Изобщо не бях чувал за Семипалатинск, а съм сигурен, че и повечето от вас не са.
73
5
 
20
 
! Отговори
Мой преди 13 години
Права си, но Американците правят опити и върху собствената си армия, за да видят какви ще са последствията върху хора. Естествено по Дискавъри се показват само удобните документи. Малко хора обаче знаят и за ядрените им опити и в Тихия океан. Там има цели острови които са залечени следствие на водни земни и въздушни опити.Запада вечно злепоставя СССР, за да не отклонява вниманието от тях.
72
2
 
5
 
! Отговори
до #77 преди 13 години
Т.е. твърдиш, че човешкият живот има цена, която СССР (Русия) трябва да плати? Това е доста плоско изказване.
71
0
 
31
 
! Отговори
Обречен преди 13 години
"Само две неща са безкрайни, вселената и човешката глупост, и аз не съм сигурен за първото." Алберт Айнщайн
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се плати обезпечения на хората за опитите на СССР.
69
3
 
6
 
! Отговори
Омерзен преди 13 години
Съдейки по писанията ти , казахстанската радиация е поразила ментално и доста нашенци като тебе, например.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Флуктуации е имала баба ти в тиквата. Руснаците отклоняват 2 големи реки, за да напояват полетата за памук в Казахстан и Узбекистан. Резултатът е екологична катастрофа..