Българска оръжейна сделка в телеграмите на WikiLeaks

Службите ни докладвали на САЩ за сръбски търговец, за да го изместят
Обновена: 7 дек 2010 07:16 | 7 дек 2010 07:14,
25
Българска оръжейна сделка в телеграмите на WikiLeaks
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Българските тайни служби информирали САЩ за оръжейна сделка на сръбски бизнесмен с Йемен, за да я спрат и доставката да направят български оръжейни заводи. Това, според The Guardian пише в дипломатическа телеграма, публикувана в WikiLeaks.

В първата половина на 2010 г. българското правителство одобрява оръжейна доставка за Йемен на стойност 55 млн долара с благословията на САЩ. Частна българска фирма трябвало да достави на правителството в Сана  30 хил. автомата, 100 хил. експлозива, гранатомети и муниции.

Подготовката за сделката започва на 5 януари, а заради нестабилната обстановка в Йемен и затегнатия контрол върху доставките на оръжие, българската Комисия по експорта се ангажира с поставянето на номера на всички артикули. Българската страна се ангажирала да координира действията си с американското посолство в Йемен.

Тази сделка косвено е свързана с друга - на сръбски оръжеен търговец, сключил договор с йеменското военно министерство за доставка на оръжие на стойност 78 млн. долара.

Американското посолство в Сана научило за нея от български дипломати, а целта била САЩ да се намесят и да спрат доставката. Българското посолство в Сана ги уведомило, че зад сделката стои Слободан Тесич, който фигурира в списъка с лица със забрана за пътуване на ООН по Резолюция 1521.

Сърбинът опитал да влезе в България през 2005 г., но е върнат, защото името му фигурира в списъка на ООН, се казва в цитиран в телеграмата документ от българските тайни служби, предоставен на американското посолство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голям праз едно време Сърбите колко *** близаха но те нашите политици си за трепане никой не обичам от политиците си но не обичам и Сърби за тях само гърч .Мото на Сърбин братко славянин яла да ти забия нож в гърба .Но нашите политици тея работи ги правят за пари продажници .
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** по скоро казват къде могат да продават и къде не . спънки , съвети , наставления . голяма помощ няма што . *** ***
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
.
22
1
 
1
 
! Отговори
Л.Д. преди 13 години
Това само потвърждава, че необвързаните с партийни интереси тайни служби могат да си вършат работата и са защитили интереса на България.Не става ясно обаче журналистите от Днес.бг какво целят с "преписването" на тази информация, освен търсенето на "сензацийка", предъвквайки огризките от WikiLeaks.
21
0
 
3
 
! Отговори
Деян преди 13 години
За достъп до сайта Wikileaks използвайте следният IP адрес 213.251.145.96/
20
2
 
4
 
! Отговори
GSM-СРС преди 13 години
Не бойтесь американцы братья! Вышлем Вам наш специалист СРС-й "ЦЪРВУЛА" захвата террористами WikiLeaks виновным утечки петня... имени товарища Путина!ЦЪРВУЛА повесить СРС всех американцев, и около трех и враг будет нейтрализован!Do not be afraid brothers Americans! Send you our specialist SRS "th Carvuly" to capture terrorists WikiLeaks guilty leaks petnyashta behalf ofrade Putin!"Carvuly" hang SRS of all Americans, and some three and the enemy will be neutralized!...Не се страхувайте братя американци !пращаме ви нашия специалист на СРС-та "Цървула" да залови терористите от WikiLeaks виновни за изтичането на информация петняща името на другаря Путин!"ЦЪРВУЛА" щв закачи СРС на всички американци,на някои и по три и врага Ви ще бъде неутрализиран!
19
12
 
25
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Какво плюете по американците соцпишманпатриоти? 2010 г. значи правителството на ГЕРБ и САЩ са помогнали на ВМЗ-тата в Сопот и Казанлък да работят и да продават оръжията си. Това е означава работа и заплати за работниците и хляб за семействата им слабоумници.САЩ са разчистили конкуренцията на българските оръжейници , за което можем да им благодарим.
18
2
 
5
 
! Отговори
луна преди 13 години
Ново потвърждение на фразата, че рибата се вмирисва откъм главата ---- Колко много подлост доказва Уикиликс и мисля, че не само аз му вярвам ----- Политиците се покваряват все повече и повече --- Жалко е, че май не можем да спем това
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво да публикуват бе? Всеки ден пишат за тия уикилийкс вслизаш в сайта им и четеш каквото искаш... Много е трудно, язък че "господарите на света" явно са ти взели мозъка.
16
7
 
8
 
! Отговори
Приятна вест преди 13 години
Приятна вест. Американски окупанти в Ирак са били убити с български оръжия!
15
0
 
6
 
! Отговори
Посетител преди 13 години
Сретен Йосич..... за него и неговата фирма мисля става на въпрос.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 4, защото информацията е ужасно много
13
1
 
2
 
! Отговори
skraw преди 13 години
NE jiveq v bulgaria
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е работатата на държавата - да помага на частният бизнес.
11
1
 
27
 
! Отговори
mrap преди 13 години
Нищо ново под слънцето. Преди същата дейност се извършваше от държавна фирма и парите оставаха в държавната хазна. Сега държавата "разчиства пътя", а частната фирма прибира печалбата.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ZASTO DNES.BG I DRUGITE MEDII NISHTO NE PUBLIKUVAT OT RAZKRITIATA NA WikiLeaks.JVNO IMAT ZABRANA OT GOSPODARITE NA SVETA usa
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
za6toto mai e po-dobre.....
7
0
 
23
 
! Отговори
Боб преди 13 години
Много по лесно е да копират. Те и да прочетат немогат да преценят кое е новината!! То от Днес.бг един спел чек немога да пуснат или да си препрочетат какво са написали ти пък искаш да прочетат нещо по дълго от страница.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и вчера са им затворили paypal акаунта и не можеш да им пращаш пари...